Данъците за старите коли може да скочат драстично

03.09.2018 / 20:39 14

Снимка: Булфото

По-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите автомобили предвиждат промени в данъчните закони за догодина. Те са подготвени от Министерството на финансите.

Освен мощността и възрастта на колата, които досега единствени определяха размера на налога, от догодина се предвижда да се включи и еко компонента. В зависимост от това дали колата има въобще еко оценка и каква е тя онези които замърсяват повече, трябва да се подготвят да плащат доста по-високи данъци. Така за коли над 20 години без евростандарт данъкът може да скочи и с над 50 процента, а за 10-годишна кола намалението може да е и с около 20 на сто, съобщава БТВ.

От догодина отпада и данъчната отстъпка за наличие на катализатор. Всичко това обаче е под въпрос, тъй като всяка община ще решава каква тежест да имат мощността и годината на производство в новата формула, пише novini.bg.

От Столичната община са категорични, че вкарването на еко елемент при определянето на данъците е стъпка в правилната посока.

Според икономисти не повече от една трета от собствениците на автомобили у нас догодина ще плащат по-ниски данъци. Въпреки това поскъпване, обаче, България едва ли ще излезе от категорията „авто морга” на Европа, смятат от Асоциацията на вносителите на автомобили. Според тях стъпката, която се предприема, е недостатъчна.

Собствениците трябва да имат предвид и друго при плащането на данъци през 2019 г. Вече няма как при наличие на няколко жилища в различни градове да обявите всичките за основни и да използвате данъчни облекчения.До момента общините не обменяха информация за това, но вече работи специална система, която ще пресече тези измами."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
fox81 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1885 | Одобрение: 480
Да навират маркуча в ауспуха и кой, колкото изкара от там, това да му е данъка. Тези с газови устройства да не би да цапат повече от тези с дизел. Хайде моля, нали за това е цялата врява.
Винаги верни!
15
6
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71284 | Одобрение: 34434
..., а колко хора карат нови коли, бе идиоти, безмозъчни... Ние да не сме Веткоарабаджиевци всички.... Мръсни изедници! Едно око в слепия да виидите и него ще избодете, гадове!!!Болест
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама