Дансаджия изнасял антики, хванали го в сделка за 2 милиона евро

11.10.2018 / 13:39 2

Снимка новини.бг

Касае се за досъдебно производство, по което работим с ГДБОП и ДАНС,  за организирана престъпна група, занимаваща се с износ на културно-исторически ценности. Към този момент експертизата показа това, че се касае за антично злато. Сделката е била за 2 милиона евро. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод неутрализирането на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, пише новини.бг.

Припомняме, че вчера на заседание на МС премиерът Бойко Борисов обяви информацията, че има задържани лица за кражба на злато на хиляди години. 

"За първи път е извършено и лабораторно изследване на тези предмети, което сочи, че доказателствата са автентични", каза още той. 

"Хванахме лицата в момент на сделка, не мога да дам повече подробности, в интерес на разследването. При този случай не подходихме бюрократично, процедирано е при условията на неотложност, което наложи действията да се извършат за 3 дни. Нормално операцията се върши за доста повече време", разкри Гешев.

"В престъпната група участва и длъжностно лице от ДАНС. Хванати са четири лица, на тях са им повдигнати обвинения и ще се иска постоянна мярка "задържане под стража", допълни по темата наблюдаващият прокурор Сийка Милева. 

"Благодарим на ГДБОП и на всички професионалисти, за свършената работа. До този момент не са били прилагани предварителни лабораторни анализи, вече имаме такива. За това и не се съмняваме за автентичността на движимите културни ценности. Артефактите не са толкова разпространени на територията на България, мога да посоча само 4 изцяло запазени венеца. Предметите са хронологически близки. Предметите са били на тогавашния елит на Персия", завърши директорът на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерство на културата Александър Трайков. 

По време на брифинга маскирани и въоръжени с автомати охраняваха съкровището. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
хайдук (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Само не разбирам в кой джоб бръкнаха ,от кой двор ,от коя къща от коя общинска собственност са го откраднали ,за да им го отнемате и повдигате обвинение ? Ако не са го намерили те, щеше да стои в земята още векове ! По същата логика , искам да се повдигне обвинение за безстопанственност на държавните служби ,лица и най-вече лакоми гъзове ,че неса се погрижили да го прберат досега, и са го оставили БЕЗСТОПАНСТВЕНО ,като същите създават предпоставка за престъпно деяние! Сега спокойно може да конфискуват колекции ,като тази на ЧЕРЕПА ! Айде на него простете - нали сте от една банда ааа.. БОКО?
3
0
евроскептик (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЩОМ И ТЕ ЗАПОЧНАХА НАЙ-БЕЗОЧЛИВО ДА КРАДАТ, ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКВА СИГУРНОСТ ИМАМЕ.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама