"Дарик": Стадион "Варна" дотук струва 50 млн. лв., колко още са нужни (снимки)

08.11.2018 / 14:42 63

Снимки: "Морско око"

За строителството на стадион „Варна” досега са изразходвани 50 млн. лв. и са необходими още над 20 млн. лв. за окончателното му завършване. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик общинският съветник от НФСБ Димитър Карбов, представляващ местния парламент в дружеството Спортен комплекс „Варна”, в което мажоритарен акционер е „Химимпорт”.

Сред вариантите за набавяне на средствата е отдаването на концесия за дългосрочен период на част от апортираните общински терени в смесеното дружество. Нови продажби на парцели обаче не се предвиждат. 

„Има разговори в напреднала фаза за бъдещо партньорство с инвеститори, които искат да развиват територията около стадиона”, коментира Карбов. 

Общинският съветник потвърди, че 2/3 от строителните дейности вече са приключили, въпреки че е изградена само една от трибуните. 

„Трибуните са най-лесната част. След започване на изграждането на стадиона са открити подпочвени води в сериозни размери, които трябва да бъдат овладени и да гарантират, че съоръжението после няма да попадне в свлачищна зона. Още тогава е започнало укрепване на изкопа и всички дейности са съобразени с това. При строежа на каквито и да е сгради по-голямата част от финансирането отива в подземната част, която дава основите”, обоснова се Карбов. Той не се ангажира със срокове за завършването на съоръжението. 

Новият проект за стадиона предвижда той да е зад над 22 000 души. Предвидена е обаче възможност капацитетът да бъде увеличен с още 10 000 места. Това би могло да бъде направено заради евентуалната обща балканска кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Карбов, който е председател на общинската комисия по архитектура, се обяви против сделката за над 43 млн. лв. за т. нар. Дупка в центъра на Варна. 
„Имотът, който струва много, не може да бъде използван по предназначение от собственика му заради културното и историческо наследство. Няма как някой да позволи в 21. век и в държава от ЕС то да бъде затрито. Ако това е можело да се случи, е щяло да случи преди 20-25 години, когато бяха мътните години в България. В днешно време обаче е абсурдно. И точно тук трябваше да бъде сложена границата и да бъде установена договорка със собствениците за някаква размяна, която да бъде в интерес на всички страни”, добави още Димитър Карбов. 
 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
19
3
Варна (преди 5 месеца)
Рейтинг: 56562 | Одобрение: 30802
за "Нашия град" ли да свършим нещо? ами може ама първо трябва да си го върнем
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
19
2
Atna (преди 5 месеца)
Рейтинг: 3068 | Одобрение: 1468
Един истински стадион струва би струвал поне 150 млн. ЕВРО. Това като го гледам, не е нищо повече от една бетонена грозотия.
24
2
Варна (преди 5 месеца)
Рейтинг: 56562 | Одобрение: 30802
ако има някой истински журналист в тоя тъп град, а то няма такъв трябва да пита Карбов и НАП-а колко ДДС е възстановено на инвеститора по тоя стадион. Ако са 50 милиона с ДДС ли са или без ДДС. Та оттам съдя , че е към 10 милиона цялата инвестиция и едни пари от Кауфланд дет влязоха. Някой май е на печалба от цялата работа. 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
30
8
Варна (преди 5 месеца)
Рейтинг: 56562 | Одобрение: 30802
 тоя стадион е събран на едно място символ на всичко, което се случва в България в последните 28 години
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
17
10
Варна (преди 5 месеца)
Рейтинг: 56562 | Одобрение: 30802
пълен абсурд да са 50 милиона инвестициите. ама пълен абсурд. макс 10 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
21
6
Mercenary (преди 5 месеца)
Рейтинг: 37046 | Одобрение: 12081
Намериха 43 милиона за дупката на гергов, а за стадиона не! Този стадион трябва да се завърши най-после! И да е с всички изисквания за мачове от големи форуми.
25
11
Варна (преди 5 месеца)
Рейтинг: 56562 | Одобрение: 30802
еми кво са 20 милиона за великата мега силна митологично суперменска структура химимпорт . ако трябва да съберем помощи да го довършат. преди 150 години варненци сами събраха парите и построиха за 3 години Катедралата, че тука една трибуна ли няма направим. 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама