"Дарик": Стадион "Варна" дотук струва 50 млн. лв., колко още са нужни (снимки)

08.11.2018 / 14:42 63

Снимки: "Морско око"

За строителството на стадион „Варна” досега са изразходвани 50 млн. лв. и са необходими още над 20 млн. лв. за окончателното му завършване. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик общинският съветник от НФСБ Димитър Карбов, представляващ местния парламент в дружеството Спортен комплекс „Варна”, в което мажоритарен акционер е „Химимпорт”.

Сред вариантите за набавяне на средствата е отдаването на концесия за дългосрочен период на част от апортираните общински терени в смесеното дружество. Нови продажби на парцели обаче не се предвиждат. 

„Има разговори в напреднала фаза за бъдещо партньорство с инвеститори, които искат да развиват територията около стадиона”, коментира Карбов. 

Общинският съветник потвърди, че 2/3 от строителните дейности вече са приключили, въпреки че е изградена само една от трибуните. 

„Трибуните са най-лесната част. След започване на изграждането на стадиона са открити подпочвени води в сериозни размери, които трябва да бъдат овладени и да гарантират, че съоръжението после няма да попадне в свлачищна зона. Още тогава е започнало укрепване на изкопа и всички дейности са съобразени с това. При строежа на каквито и да е сгради по-голямата част от финансирането отива в подземната част, която дава основите”, обоснова се Карбов. Той не се ангажира със срокове за завършването на съоръжението. 

Новият проект за стадиона предвижда той да е зад над 22 000 души. Предвидена е обаче възможност капацитетът да бъде увеличен с още 10 000 места. Това би могло да бъде направено заради евентуалната обща балканска кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Карбов, който е председател на общинската комисия по архитектура, се обяви против сделката за над 43 млн. лв. за т. нар. Дупка в центъра на Варна. 
„Имотът, който струва много, не може да бъде използван по предназначение от собственика му заради културното и историческо наследство. Няма как някой да позволи в 21. век и в държава от ЕС то да бъде затрито. Ако това е можело да се случи, е щяло да случи преди 20-25 години, когато бяха мътните години в България. В днешно време обаче е абсурдно. И точно тук трябваше да бъде сложена границата и да бъде установена договорка със собствениците за някаква размяна, която да бъде в интерес на всички страни”, добави още Димитър Карбов. 
 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Луд (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Лудогорец арена го дигнаха от нищото за година и половина, а добавянето на трибуна Моци и на козирката под основните трибуни отне още около година и половина. Само 6 месеца отне обновяването на сектора за гости. Елате и да видите за какъв огромен модерен стадион става дума, качество и лукс. Който ми казва, че това във варна досега е струвало 50 милиона просто ме мисли за тъп. Явно повечето хора са тъпи да го вярват. Стадиона на Лудогорец не струва повече от 10 милиона, като Домусчиев обявяваше цените на всеки ремонт. 
2
2
якошиба (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
добре че от кауфланд взеха 20милиона ма други балами да купуват терени няма
4
1
(((((((((( (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
няма държава,няма прокуратура,няма община всичко е ТИМ-ленд
7
5
Реалист (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Като гледам, до година, макс 2 ще е завършен. Националния в София като постегнат и да се построи още един хубав стадион, примерно някъде в централна България, и световното може да заповяда. Ест заедно с Гърция и Румъния. 
11
4
СМрът за простака (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Всеки мернал 1-2 снимки и прочел заглавието отзад-напред се изказва по темата. Форум имало, да. Ама не такъв, дето си мислиш. И стадион ще видим. Ходи го виж докъде е стигнал.  
10
9
до кога (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ТИМ Тумора на варненци!!!
10
9
Иван (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
И форум ли имало?На този форум колко пъти ви излъгаха през годините?!Е скоро стадион няма да  видите!През това време 'Лудогорец' ще вдигнат и четвъртата трибуна,'Ботев ще вдигнат 'колежа' само тука капацитетите ще продължават да са оптимисти
9
8
Велин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Във всеки строеж най-скъпото е изграждането на основите.Тук това вече е направено,очевидно.  Сега да се построи и останалото и всичко ще е супер.
7
8
до Иван (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Толкова си и следил какво се прави по стадиона, дренажната система се обсъждаше във форума за стадиона още през 2015, първо тя бе изградена!!!
11
8
Иван (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ти видя ли дренажна система да са положили или просто ей така ми казаха?Аз следя 'строителните' дейности от 2005 година и нищо такова няма!
9
10
Аман вече (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
50 мил не са отишли за трибуна. стадиона не е само една трибуна. Четете малко повече. Най-голямата работа вече е свършена. Изглеждането на подземните съоръжения, дренажните системи, основите, там отива най-много пара и труд и време. Стига с тази неоснована злоба. Нали този стадион ще е за целия град
13
9
Иван (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Много прости хора пишат тука!Стадион няма да видите и след 'световното' 2030 година!Тази трибуна и подземния паркинг,ако мислите,че струва 50 милиона лева,нещо не сте добре с главата!Този Карбов през две седмици плямпа и той вече не знае какво да излъже!За тези 50 милиона лева шеше да има построен стадион!Инаяе наистина големите 'спонсори' една църква я строят десет години!
18
5
чук чук начук (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Понеже виждам една трибуна за 50 мил. и ви трябват над 20 мил. Изчислявам, че ви трябват още 60 мил. за трибуните. След 30 години ни кажете колко ви трябва за тревата и след още други 10 кажете колко ви трябва за осветлението.
12
2
Що така бе Миме? (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 Тази статия много подхожда и за храма "Свети Прокопий Варненски". Колко милиона струва и той до тук, и кога ще го видим завършен?
9
4
Пиночет (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Един ден тоя стадион каква хубава работа ще свърши. Стройте стройте с нашите пари крадете да има и за вас и за децата и за внуците ви да ви събера там на един мач и кат ви почна ще има да молите Бог да не бяхте се раждали. Заклевам се
24
5
отворен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Понеже един трол отдолу се ежи и пита защо не построим ние стадиона с наши пари - да му кажа: Ами ние го строим. НИЕ, а не тимуровци, които се разпореждат с нашите пари и в резултат всички виждаме какво става. Те какво в живота си са направили с техни пари?
22
3
е кой да пита? (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Е кой ще е този журналист дето да пита? Има една изтривалка на мутрите, която сама се хвали, че е бунтарка, ама всъщност е изтривалка на мафиотите. Та тя срещу ТИМ и тази грандиозна кражка думичка не е казала за толкова много години. Що така? Не случайно и викат Веска Тимова. Русофилистичка, която не смее да гъкне срещу истинския тумор на града (и един от огромните в държавата)!
14
1
Чичо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Чудя се бодряшките постове на тролове ли са или на глупаци.
19
3
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 45471 | Одобрение: 23686
за "Нашия град" ли да свършим нещо? ами може ама първо трябва да си го върнем
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
7
31
До отворените (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Като сте толкова отворени всички и тимаджиите са ви криви непрекъснато, вземете свършете вие нещо адекватно за този град. Защо някой от вас не се хване и не построи стадиона за по-малко пари, а??? Нали много знаете.
16
2
Наблюдател (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Варианта да се завърши стадиона е някъде около началота на 2030- та година и то при условие, че спечелим домакинство за световното през 2030-та година. Лошото е, че нямаме силен отбор който да играе на този стадион.
13
4
лорд бг (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Значи КАУФЛАНД АРЕНА или ТИМ АРЕНА
19
2
Atna (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2065 | Одобрение: 955
Един истински стадион струва би струвал поне 150 млн. ЕВРО. Това като го гледам, не е нищо повече от една бетонена грозотия.
18
3
69 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Пеесе милиона за една трибуна на стадион с капацитет не повече от 15 000 - 17 000 зрители? При това се строи на мястото на друг стадион, а не на Мачу Пикчу... Митичната кабрио трибуна на Герена, с капацитет от 6 000 човека и ВИП ложи е излязла 12 000 000 лв.  Ко да кажем повече?!?
24
2
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 45471 | Одобрение: 23686
ако има някой истински журналист в тоя тъп град, а то няма такъв трябва да пита Карбов и НАП-а колко ДДС е възстановено на инвеститора по тоя стадион. Ако са 50 милиона с ДДС ли са или без ДДС. Та оттам съдя , че е към 10 милиона цялата инвестиция и едни пари от Кауфланд дет влязоха. Някой май е на печалба от цялата работа. 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
18
5
пляс-пляс педалите (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
..тим-ти-ри-рам.
18
3
Веско (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Това със кандидатурата си е едно изфърляне, само да се изхарчат едни пари. Да сме реалисти, не стига стадион, трябва и удобства за хиляди фенове и журналисти. Ние за финал на една европейска купа не можем да издрапаме (на Скопие дадоха!!)
27
7
да, да...ама...не (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Този стадион, дори и да се построи до 2030-та (което, ако се случи ще е благодарение и само на общината, но колкото пари до тук се откраднаха от мутрите, още толкова поне ще се откраднат)...та, ако този стадион въобще се построи дотогава, то той НЯМА да може да приеме мачове от Световното (дори, ако въобще си представим, че спечелим домакинство). Защо? Защото първоначалния проект се прекрояваше вече толкова пъти и стадиона няма как да има капацитет от минималните 40000 седящи зрители, които се изискват.Дори с допълнителни 10000, които никога няма да могат да се добавят пак не могат да станат 40000. И друго - не случайно обърнаха терена наобратно-няма такова задължително изискване от ФИФА, УЕФА, ФАФА или ФУФА...просто трябваше да се завземат повече терени наоколо, а да се смали самия стадион. Терените се изпапкаха, а за стадиона ще чакате общината-тоест всички ние с вас да съберем парички. И някой ден, като (ако) се построи, то тогава пак ще плащаме на ТИМ, за да го ползваме (нищо, че е построен от нас). Много по-лесно, евтино и бързо щеше да стане стария Гагарин/Варна да се модернизира, но мутрите никога не са искали нещо такова, те целите си ги постигнаха (макар, че искат и още да пълнят гушите).
9
18
Радо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Какво сте се хванали за тази цена при положение, че дори е в пъти по-ниска в сравнение с другите нови стадиони. Ето ви и информация https://www.24chasa.bg/sport/article/6872443 Най-евтините са по 200 000 000 евро и нагоре.
3
5
roni (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тук не трябва да се споменава името на Комсомолския! Нали той дава кинтите....
7
15
да има (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Този стадион като стане готов и като се направят в други градове в България още два на световно ниво, сме готови да посрещаме големите турнири.  
25
8
.... (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Никой не отрича че ни трябва стадион. Аз съм играл на този. Повечето от вас дори не са го мирисали. А за цената която платихме, аз ти и всички данъкоплатци можеше да се построят поне два такива и да обновят много спортни съоражения във  Варна. Защитаващите ТИМ - жал ми е за вас, вие ще живеете с тях. Аз съм служил с тях. По-тъпи парчета на дали се намират.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
чакаме световното в конкуренция със силни страни.............
25
5
Гагарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ДОтук 50 млн, още 20 и щял да е готов. ХАХАХХА АКо дотук им е излезнало 50 млн. ще им трябват още поне 200 млн. да го звършат. Просто ревът сега за една 20 ка, после ще ревът за още. Имате ли си на представа колко още много работа има: 3 трибуни за груб строеж, довършителни работи, мноооого довършителни работи, обзавеждане , оборудване,, тревно покритие , седлаки, вип кожи, ламби....... За 1 мазе и 1 трибуна откъм пътя 50 мнл. Съвсем на балъци ни взеха.
9
10
Васил (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
нека се строят хубави стадиони в България, а не само селски игрища. Пък ако влезем в комбина със съседите, защо да не се проведе едно световно в Източна Европа. Ще е голяма емоция за всички. 
12
5
до 1913 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Верваш ли си? По-голям оптимист от тебе не съм виждал, честно.
4
3
Олег (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
БАЙ ХОЙ, тоя път изваждаш яки аргументи! Бравос!
8
19
1913 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На този му остава още малко и е готов, ако постегнат малко "Георги Аспарухов" на Левски, националният - "Васил Левски" и "Лазур" в Бургас и сме готови с 4 стадиона за съвместна кандидатура за световното. Ако всичко върви добре наистина ще станем домакини на световно.
8
11
Дядо Станьо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Много от нещата, които се свършиха не се виждат всъщност и са под земята. За това звучи реалистично повече от половината работа по стадиона да е готова. Определено ще си имаме хубав стадион, всички се надяваме да е скоро.
22
8
peshko (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Преди няколко години го написах: по-скоро нова дискотека на плажа, отколкото нов стадион. И така и ще стане - Строителството на стадиона ще продължава, но казиното и хотела на алея първа вече ще работят! Добре дошли евреи и руснаци! Чакаме ви! Целувки на всички!
22
8
.... (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Срам за ТИМ! некадърници
10
13
Пламен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ще е страхотно да посрещнем такъв футболен форум и във Варна, а стадиона след завършването му ще е един от най-добрите в България!!!
19
4
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Крадлевче, Фитнес уреди на открито, поставени с европейски пари в село, в което най-младият жител е на 60 години. Абсурдът е от Брезен – планинско село, където дори и училището е отдавна е затворено, защото деца няма.
8
17
Янко Станков (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Няма как подобно съоръжение да е готово бързо, особено като се има предвид всички етапи и на строителство и на политически промени и на финансови кризи, които го засегнаха. Но вече е на етап завършване на груб строеж и е повече от ясно, че ще бъде завършен. 
20
13
аз (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Стадион няма да има, не разбрахте ли? Разпродадоха прилежащите имоти, усвоиха мангизите, а строежа не мърда. След 5г. пак ще е насъщото положение. Това е пирамида.
30
8
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 45471 | Одобрение: 23686
 тоя стадион е събран на едно място символ на всичко, което се случва в България в последните 28 години
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
19
3
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Изграждането на нови стадиони в села, в които няма кой да ги използва, не е новина. Техният брой доближава 100, а причината да се строят масово е, че по тази мярка не се изисква съфинансиране и Европейският съюз осигурява 100% от парите. Най-луксозният подобен обект се намира в община Дряново, където на разстояние само от няколко километра стадионите са два...е в село Царева ливада, на мегдана свийте вдясно, преминете по осеяния с дупки път и ще видите стадиона, разположен на площ от около 15 дка и построен за 3 707 409 лв. европейски пари. Проектант е „Еко Пром Проект” ЕООД, а изпълнител – „Джи Пи Груп“ ООД.Шокиран
5
13
до много (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Многото пари са заминали в основите за да се построи отговарящ на изискванията стадион на този труден терен с подпочвени води. А иначе парите за изграждането на чисто нов стадион, какъвто не се е строил от десетилетия в България не са много! 
11
19
КЛ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не знам колко очаквате да струва подобен модерен нов стадион. Това не е просто някаква реконструкция, а изграждането на стадион от самото начало. Дано успеят да го завършат по-скоро, защото нямам търпение да гледам мач на него.
18
10
към Ники (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
  Надявай се. че децата ти ще спортуват масово. Може , ама срещу 40лв на час. Два пъти седмично 80лв , за месец 320лв при 560 лв заплата . Как мислиш, това масов спорт ли ще бъде?
17
3
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Крадлев , вярно ли  [center]Строим стадион с 38,000 места, в село с 229 жители, плащаме 210 млн. лв… гарантирано от ГЕРБ[/center]
17
10
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 45471 | Одобрение: 23686
пълен абсурд да са 50 милиона инвестициите. ама пълен абсурд. макс 10 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
24
13
много (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Много пари "заминаха" около този стадион, много апетитни имоти се разпродадоха, за да се помогне на мутрите да го построят, а уж това беше тяхното единствено задължение-да финансират със собствени средства строежа-иначе защо му е на общината ортак? На всичко отгоре сега мутрите след като изцоцат всички пари за строежа от общината ще държат 65% от новото дружество. Къде са ДАНС и Прокуратурата?
20
4
относно у-ще (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
  За училище" Д. Дебелянов " с тези пари можеха да построят нова модерна сграда. На какво прилича сега. Ремонта е само отвън, а вътре е сигурно същото от едно време.Квадратния метър ремонт струва по скъпо от ново строителство. И този огромен ковчег наречен физкултурен салон , на какво прилича.
21
2
Луд варненец (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На този Карбов явно му харесва да ходи по медиите и да дрънка едно и също през 2 седмици. Разбрахме, че стадион ще има и че се строи. И без да се кипри по новините, се вижда от всеки, който се интересува докъде е стигнал и как върви строежа. 
21
6
Mercenary (преди 2 месеца)
Рейтинг: 33368 | Одобрение: 10958
Намериха 43 милиона за дупката на гергов, а за стадиона не! Този стадион трябва да се завърши най-после! И да е с всички изисквания за мачове от големи форуми.
16
9
Ники (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
За да искаме успехи в спорта първо трябва да се погрижим за базите. Без тях няма как да очакваме каквото и да било от нашите спортисти. За това трябва да се покрепят всички строежи на спортни съоръжения, за да има къде да спортуват децата, а не да висят по кафетата и после да се оплакваме защо младите затлъстявали и не ставали от компютрите.
20
17
айде (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Айде-троловете на групировката получиха заповеди. УхиленУхиленУхилен
14
19
Фен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
При положение, че повечето работа вече е свършена, както казва Карбов - 2/3 от нея, е нормално и да са изхарчени доста пари. Все пак говорим за строеж на стадион, не на спортна полщадка. Дано го завършат по-бързо и да не е последен, а и в другите големи градове да направят поне по един модерен стадион, защото инвестицията в спорта винаги се отплаща.
9
21
до "не е ли твърде много " (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
За стадион 70 милки не са много, даже ми изглежда нормална цена. Виж за ремонт на училище Димчо Дебелянов - 16милки ми се струват доста.
26
12
колко (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Колко заведения построиха междувременно тимаджии, докато се оплакваха, че нямат пари за строежа на стадиона? Да ги съжали човек миличките...
24
9
не е ли твърде много (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
  Не е ли твърде много до тук, че и още 20 000 000 милиона? В чий джоб потънаха поне половината ?
25
11
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 45471 | Одобрение: 23686
еми кво са 20 милиона за великата мега силна митологично суперменска структура химимпорт . ако трябва да съберем помощи да го довършат. преди 150 години варненци сами събраха парите и построиха за 3 години Катедралата, че тука една трибуна ли няма направим. 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама