"Дарик": Този месец ще започне строителството на стадион "Варна"

07.09.2015 / 14:58 8

Грубият строеж на стадион „Варна“ ще започне през този месец, както беше предвидено в инвестиционните намерения на „Химимпорт“. Новият проект на стадиона вече е готов, като се очаква самите строително-монтажни дейности да започнат в идните дни. Това обясни пред Дарик общинският съветник и представител на местната власт в „Спортен комплекс Варна“ АД Валентина Софрониева.

На строежа вече е монтиран бетонен възел, като на мястото на терена са насипани чакъл и пясък. Още преди месец чашата на стадиона беше почистена от бурени и теренът беше заравнен. На строежа са разположени два крана и един багер, както и 10-тина работници.

Валентина Софрониева обясни, че е получила уверение от инвеститорите, че предвидените срокове вървят по план и същинското строителство на стадиона ще стартира през този месец. „Архитектурният проект е готов и ще се започва със самото строителство. Не ми казаха точна дата, но със сигурност до края на месеца ще започнат“, коментира Софрониева.

Новият срок за завършване на стадион Варна е 4 години, като се очаква самият груб строеж да отнеме близо 2 години. Преди месец стана ясно, че за продажбата на част от терените, с приходите от които трябва да бъде финансирано строителството на новия стадион, има сключен предварителен договор.

В края на март общинските съветници одобриха предложението на изпълнителния директор на „Химимпорт“ Марин Митев 17 дка от апортната вноска на общината в „Спортен комплекс Варна“ да бъдат продадени, а с парите да се финансира грубият строеж на бъдещото съоръжение.

Пред местните депутати Митев представи намерението на инвеститорите парцелът да бъде продаван на части на различни инвеститори, като по негови думи вече има интерес към земята.

„Идеята е изградените бизнес сгради на тези терени, които не са чак толкова много, да спомогнат за издръжката на съоръжението след неговото завършване. Вече е създадено дружество „Спорт и мениджмънт“, което ще отговаря за издръжката на стадиона след неговото построяване. Ползвайки старата чаша на стадиона може да се появи и лятно кино за 4-5 000 души, така че правим опити освен футбол и концерти да се развива и стопанска дейност. Терените са атрактивни и след старта на целия процес ще станат още по-атрактивни, тъй като се намират до централен булевард“, коментира Митев.

Парцелът се намира с лице към бул. „Осми приморски полк“ по пътя за квартал „Виница“. Според оценителите минималната цена за квадратен метър в района е 400 евро, но по думите на директора на „Химимпорт“ няма да бъде продавано на такава цена и ще бъде търсена по-висока.

Изготвеният нов проект за стадион „Варна“ предвижда съоръжението да бъде с капацитет за 22 000 зрители и да има 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли. Необходимата инвестиция се изчислява на 75 млн. лв, но ще бъде редуцирана с 5 млн. лв. За завършване на грубия строеж са необходими около 50 млн., а за проектите, подготвителните дейности и укрепването досега „Химимпорт“ са изразходвали почти цялата сума от възлизащата на повече от 22 млн. лв. вноска, с която участват в „Спортен комплекс Варна“. В него компанията държи 65 %, а общината има 35 % заради апортираните си терени с обща площ 154 декара.

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!

 

Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Kasparov (преди 8 години)
Рейтинг: 1061 | Одобрение: 86
Ще поживеем, ще видим - какво и кога ще го свършат.
"Chess is mental torture." Gary Kasparov
6
3
Варна (преди 8 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
По важно е кога ще завърши :silly:
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама