Дървопреработващи фирми настояват новият земеделски министър да отмени заповед на служебния

17.06.2023 / 03:46 4

Снимка: Pexels

Фирмите от дървопреработвателния сектор настояват земеделският министър Кирил Вътев да отмени заповедта на служебния министър Христо Бозуков, с която беше наложено ограничение за сеч в старите гори. Ограниченията намалиха дърводобива с повече от 30 процента, което заедно с двойно по-високите цени на дървения материал затруднява бранша при доставките на суровина. Проблемите в сектора бяха коментирани на среща във Велико Търново. 

Ограничението на сечта в старите гори, въведена от служебния земеделски министър Христо Бозуков, създаде изкуствен недостиг на суровина, коментира за БНР Николай Банков, управител на една от най-големите дървопреработвателни компании у нас. От Бранша настояват пред новия земеделски министър Кирил Вътев да бъде изработена стратегия за развитие на горското стопанство:

"Да има устойчивост и предвидимост  и със сигурност искаме да работим съвместно с всички заинтересовани  страни, така че балансът – екологичният и търговският, да не бъде нарушен, а да се търси устойчиво управление на горите и в същото време икономическа изгода и за държавата, и за бизнеса".

Бизнесът в дървопреработката настоява държавата да въведе и йерархия в ползването на дървесината като суровина и да се въведат стимули за бизнеса, за да се търси добавената стойност от дървесината, а не тя да бъде пряко изгаряна, посочи още Николай Банков:

"Дървесината трябва да се преработва, да се спазват принципите на йерархия, а не да се ползва за енергия и за горене".За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Серж (преди 10 месеца)
Рейтинг: 161720 | Одобрение: 31820
Не се наядохте, деба вашта мама бракониерска, деба! Трябва да се пусне отново жандармъта в горите и където се чуе резачка или брадва да стрелят на месо. После чакалите ще разчистят от труповете...Гняв
3
0
Марио (преди 10 месеца)
Рейтинг: 18668 | Одобрение: 3588
Изсякохте горите,престъпници!!!Ако имахме държава трябваше да сте по затворите всичките ,ама нали ни управлява мафията  и вие си наглеете!.Ангелче
2
2
kjk (преди 10 месеца)
Рейтинг: 37083 | Одобрение: 4243
Даже и по 180 лв предлагат метровките!Ангелче
5
0
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 340177 | Одобрение: 54627
Не се наплюскаха тези мошеници бря.....От 90 лева миналата година, сега записват на 135 лева.....И на какво отгоре питат хората.....? Дървената мафия нито е сяла, нито залесява после, а само сече националното ни богатство......Че имат нахалството дори да изнасят моля ви се.....ДПС на кол.....дървен.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама