Държавата обяви мерки срещу отсъствията от училище

19.03.2019 / 18:02 6

Снимка: Novini.bg

Ако децата не посещават задължителните детска градина и училище, семействата на тези деца няма да получават семейни помощи от държавата. Да, това е крайна мярка, но по този начин няма да има повече "вратички" в закона. Това заяви на брифинг в парламента заместник-председателят на образователната комисия и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова, предаде репортер на Novini.bg.

,,Нека това да не се възприема като политика на санкции и забрани, а като затвърждаване на училището като обществено най-висшата ценност'', допълни Дамянова.

,,Всеки месец има обмяна на данни между социалното и образователното министерство, на база на които социалните работници спират или прекратяват семейните помощи на семейства, чиито деца не посещават училище. Сегашният механизъм позволява тази семейна помощ да бъде спирана за месец, а после отново да се възстановява. Ако обаче отсъствията продължат и в бъдеще, помощта ще бъде прекратена за една година'', коментира социалният министър Бисер Петков.

,,Идеята по отношение на еднократната помощ за първолаците е тя да бъде изплащана на две части – в началото на учебната година и в началото на втория срок, ако детето посещава училище, разбира се. Тя е в размер на 250 лева'', уточни още Петков.

,,Целта на предвижданите промени е всяко едно дете да бъде вкарано в образователната система. Виждате, че когато институциите работят заедно има резултат. Понякога са необходими и санкции. Правото на образование е универсално право на всяко дете, с което трябва да са ангажирани и родителите'', сподели пред журналистите образователният министър Красимир Вълчев и добави, че дотук са спрени около 200 000 месечни помощи.

,,Загубата не е толкова в обществените средства, колкото в това, че тези деца няма да бъдат пригодни за пазара на труда и ще останат извън обществото'', каза още министър Вълчев.

,,Това, което е изключително важно, е да се придържаме към изпълнение на управленската ни програма. Целта е днешните ученици да бъдат част от активните хора, които един ден ще бъдат на трудовия пазар. Основните усилия са ни насочени към това те да могат трайно да останат в образователната система'', заяви заместник-председателят на ГЕРБ и лидер на ПГ на партията Цветан Цветанов."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
5
Loshiq (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5662 | Одобрение: 1337
Недомислица. Ако манго получи наказание  за една година, кое ще го накара да върне детето на училище. Ще чака да мине годината, а през това време ще прати детето да бачка. 
5
2
Sand (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14195 | Одобрение: 5030
То това мерки ли са , ами дайте ми и на мен помощи , кое училище трябва да посещавам ? А резултатите от посещението , има ги-няма ги , парите тръгват ,само дебилчето да е в училище! Безпредметно и нееефективно. Да посещават и да показват резултати , образование , ако няма няма помощи , докато не ги покаже дебилчето. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама