Държавата затъва заради ДДС-то

05.06.2023 / 10:11 5

Снимка Булфото, архив

Държавата изпада в беда заради ДДС-то: 

Държавната хазна започна да закъсва с постъпленията от най-големия си източник на приходи - данъка върху добавената стойност (ДДС), пише "Сега".

В края на април финансовото министерство отчете, че от ДДС в бюджета са влезли 4,905 млрд. лв. Това е със 143,5 млн. лв. (2,8%) по-малко от събраното за същия период на миналата година, въпреки общата инфлация и ръста на брутния вътрешен продукт на страната.
Причина за негативната тенденция е спад в приходите от ДДС от внос. В сравнение с първите четири месеца на миналата година, сега постъпленията са със 7% по-малко и достигат 1,921 млрд. лв.

Най-значително е намалението на налога от вноса на горива и смазочни материали, промишлени доставки и транспортно оборудване, съобщава финансовото министерство. Постъпленията от ДДС са паднали и заради по-ниската цена на внасяния суров петрол. От МФ не посочват с колко е паднала цената към април цената, но в статистиката на МФ от месец март се посочваше разлика от 44% за една година (от 97,7 долара за барел средно за първото тримесечие на 2022 г. до 54,1 долара за барел средно за същия период на 2023 г.)

Наскоро шефът на Агенция "Митници" Павел Геренски информира депутатите от бюджетната комисия за значителен спад не само на цената, но и на количествата суров петрол, който внася "Лукойл Нефтохим" - основно перо в събирания от митниците ДДС. За първите четири месеца на годината бургаската рафинерия е внесла с 223 млн. кг или 11% по-малко суров петрол, но в стойностно изражение свиването е с 43%. Митниците отчитат спад и във вноса на дизелово гориво и други петролни продукти, а също и на метали.

През първите четири месеца на 2023 г. се наблюдава понижение на ДДС от внос на всички икономически групи стоки с изключение на групата „Храни и напитки“, става ясно от данните на МФ.

И докато данъчните приходи от внос падат, то българският износ като цяло върви нагоре, а с това и декларираният за възстановяване ДДС. Това е и причината през първите три месеца на годината постъпленията на ДДС от сделки в страната да бяха по-ниски от тези през миналата година. Към края на април събраният ДДС от сделки в страната излиза на нивото от предната година - 2,983 млрд. лв.

За първите четири месеца на годината възстановеният ДДС на износители е 2,262 млрд. лв., което е с 18,3 % повече от миналата година, посочва МФ. "За периода при 22 дружества е отчетен ръст над 10 млн. лв. на декларирания за възстановяване ДДС. Само от тези дружества декларираният за възстановяване ДДС е 760 млн. лв., което е с 584 млн. лв. (ръст от над 300 %) повече спрямо същия период на миналата година. Основната дейност на тези дружества е търговия с горива, електроенергия, специална продукция и лекарства", се казва в отчета на МФ.

За по-ниските приходи от ДДС вина имат и приетите от второто полугодие на миналата година намалени ставки от 9% за парно и природен газ, както и въвеждането на нулева ставка за хляб и брашно. Загуба за бюджета носи и и увеличението на прага за регистрация по ЗДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари тази година.

В крайна сметка благодарение на по-добрите постъпления от данъка върху доходите на гражданите и от данък печалба на фирмите общите данъчните приходи за първите четири месеца на годината излизат с около 6,5% по-високи от миналата година и в края на април достигат 9 879,3 млн. лв.

При липсата на приет нов бюджет за тази година и поредно удължаване на действието на бюджета от миналата година, държавата месечно може да харчи 1/12 част от миналогодишните разходи, но не повече от събраните приходи за съответния месец.


 


 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 87050 | Одобрение: -9075
Какво ДДС? Каква държава? Че ние държава ли имаме... Щом след 16 г., още не не ни пускат в Шенген, значи няма такава държава...:'(:dizzy:
Марио Кроненберг
3
0
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51064 | Одобрение: 10229
Понеже държавата подари активите си и сега ни лъжат, че заради ДДС-то ;) БТК, Летище София, НЕК и още много други държавни дружества построени от прокажения комунизъм и подарени от цветущата демокрация, понеже сме в еврогейския съюз!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
5
0
KRISTINCHO (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40922 | Одобрение: -383
Премахнаха ДДС-то на хляба. Намалиха го, на ресторантьорите и издателите на учебници и сега ревем, че в хазната нямфа постъпления от ДДС. Така е това което сами си направихме, никой не може да ни помогне и народа отново ще сърба попарата на държавниците, докарали ни до това положение.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
3
0
kjk (преди 1 годинa)
Рейтинг: 47961 | Одобрение: 6021
Пък после овладяли инфлацията???Те стоките от лани не са продали как да внасят нови?
5
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 350046 | Одобрение: 57216
Тя "държавата" отдавна е под вода и диша със шнорхел.....Лошото е, че на повечето от българите също са им подали шнорхела, ама не се оплакват, а  духат.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама