Държавен абсурд или зверство?! БАБХ обясни защо умъртви 4 кончета

03.01.2017 / 10:34 6

Илюстрация Булфото

Новината за четири умъртвени кончета в края на миналата година от Българската агенция за безопасност на храните взриви социалните мрежи. Животните са пътували от ферма в Калофер към видинското село Стакевци на 22 декември. На пътя ги спират инспектори от БАБХ и конфискуват кончетата заради липса на документи. След четири дни ги умъртвяват със заповед на д-р Мариела Найденска от БАБХ.

Животните са купени от Боян Минков, за да ги гледа във фермата си и да ги спаси от умъртвяване.
Законодателството е ясно и стриктно, обяви д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните пред Би ТИ Ви. По думите му хората, които са купили и превозвали животните, са наясно със закона и не става въпрос за незнание, а за неспазване на разпоредбите.
Освен че не е имало документи за кончетата, те са били транспортирани с кола, която не е предназначена за превоз на животни, обяви още инспекторът от БАБХ. Превозвачът пък е работил преди години с агенцията, но вече няма лиценз.

Чобанов обяви, че кончетата са умъртвени след четири дни, защото инспекторите от БАБХ били заети с огнище на птичи грип. Освен това само веднъж седмично се извозвали мъртви животни към екарисаж.

Животните не са били изследвани за заболявания. Според Явор Гечев от сдружение „Четири лапи” инспекторите не са спазили точно чл. 139 от Закона за ветеринарномедицинска дейност, където пише „отнемане в полза на държавата или умъртвяване на място”. Те са ги отнели в полза на държавата, но са ги умъртвили по-късно, уточни той.

Гечев обяви още, че след последните промени в Закона за ветеринарномедицинска дейност, предложени от БАБХ, има колизия между текстовете и фондация „Четири лапи” е протестирала именно срещу чл. 139. Това което се е случило е безумие, смята природозащинтникът."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
xXx (преди 3 години)
Рейтинг: 31618 | Одобрение: 12528
Бай мангал като си вози конете в кола , не е проблем нито го спират нито го глобяват . А тук изглежда имат някаква лична вражда тия от Агенцията или така им е наредено от по горно ниво, някаква далавера се е завъртяла, и човека е изгорял .
12
2
camellia (преди 3 години)
Рейтинг: 2849 | Одобрение: 1249
Не ми стана ясно каква е причината за умъртвяването т.е убиването на невинните животни. Болни ли са били, бесни ли са били, ЗАЩО бе идиоти ги убихте горките животни. Конете са благородни животни, много по-благородни от хората, а ВИЕ идиоти ЗАЩО ги убихте. Не ми цитирайте закони, разпоредби и т.н злобари мръсни. Не мислите ли с главите си, или защото не са ви бутнали подкуп от злоба сте ги умъртвили. Е бясна съм, как е възможна подобна жестокост........

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама