Държавен експерт: Родителите да контролират децата с електрически тротинетки

18.08.2022 / 11:52 3

кадри bTV

Редактор: Веселин Златков

Най-честите сигнали за нарушения при използването на електрически тротинетки са за използването им от деца под 14 години, което е забранено според закона. Другото масово правило, което не се спазва е применаването с такова превозно средство през пешеходни зони – тротоари и алеи. Това каза в студиото на bTV Росен Рапчев от държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

Държавният експерт заяви, че родителите трябва да налагат сериозен контрол дали децата им се движат с електрически тротинетки. Дори и за тези под 14 години няма никакъв проблем да наемат такава, ако разполагат с банкова карта.

Друго масово нарушение е возенето по двама или превозването на товари с двуколесните средства. В закона изрично е записано, че те са индивидуални. Най-голямата опасност все пак е за пешеходците и най-вече за децата, които ходят пеша по тротоарите, подчерта Рапчев. Електрическите тротинетки имат маса и се движат безшумно. Когато пешеходците ходят по тротоара, те се чувстват сигурни и могат рязко да сменят посоката. В тези случаи тротинетките стават изключително опасни, затова и има забрана.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
3
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
90% от родителите на тез с тротинетките - са на акъла на децата си с тротинетките. 🙂 Как да ги контролират, като те самите нямат мозък? 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
2
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 173979 | Одобрение: 34269
И как да ги контролират физически? Да не ходят на работа, а само да тичат до отрочетата с тротинетката и да им повтарят - внимавай! Внимавай!....Просто трябва да ги ловят тези хлапетии и да глобяват родителите им много здраво! Когато глобата е по-скъпа от тротонетката...ще се замислят дали да им купуват отново!  А ако хлапето е с банкова карта и е взело тротонетката под наем - същата процедура!Гняв  Абе, то няма кой да санкционира пияните и дрогирани водачи...ние за хлапетата с тротонетки сме седнали да мислим...Болест
2
1
1007 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13097 | Одобрение: 4652
Да бе ще ги контролират ! Вобще да не им дават електрически !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама