Датски острови искат да са отделна държава

17.02.2017 / 12:55 1

Снимка  Pixabay

Фарьорските острови, които се намират насред Атлантическия океан, между Норвегия и Исландия (и на 990 км от Дания) организират референдум за отделянето си от Дания, съобщи bTV, цитирана от "24 часа".

Тяхната площ е близо 1 400 кв. км и население от 50 хил. души от 77 националности. 60%от местното население играе футбол, но в никакъв случай това не означава, че са добри.

Тази малка и отдалечена автономна област в състава на Дания се изправя пред огромно предизвикателство – „отвоюване” на независимост и отделяне като самостоятелна държава.

За щастие в съвременния свят това може да стане и с гласуване на референдум, като не е нужно да се водят сражения. Позицията на Дания по въпроса е заявена от бившия премиер на страната Ларс Расмусен през 2011 г: „Ако искате независимост, Дания няма да ви попречи.”

Парламентът на Фарьорските острови реши референдумът да се проведе на 25 април 2018 г. На него ще се решава и дали автономната област има нужда от нова конституция.

„Фарьорската конституция ще дефинира нашата идентичност като нация и нашите фундаментални права и задължения като народ. В това число и правото на самоопределение. Освен това ще ни предпазва от злоупотреба с власт”, коментира премиерът Аксел Йоханесен.

Сега датската държава отговаря за отбраната, органите на реда и външната политика на островите. Ръководи и паричната политика. Освен това плаща и субсидия от близо $100 млн. на година за местната икономика.

Ябълката на раздора е местният език, който Дания не позволява да се ползва като официален.

Любопитен факт е, че на Фарьорските острови няма затвори, така че ако има престъпници, те се транспортират до континентална Дания. На Фарьорските острови се намира и единственият мост над Атлантическия океан в света.

Към момента те не са част от Европейския съюз, въпреки че са част от Дания. Това обаче се оказва предимство за тях. След налагането на европейските санкции срещу Русия, островитяните започват да снабдяват Руската федерация с огромни количества сьомга.

След анексирането на Крим стокообменът между Русия и Фарьорските острови се увеличава с близо 20%. Във водите около островите текат и сондажи за петрол, като очакванията са изключително богати залежи.

Според премиера Йоханесен следващата стъпка след независимостта ще бъде референдум за членство в ЕС.

„Фарьорската конституция ще прехвърли от парламента на гражданите отговорността за взимане на важните решения. Това ще бъде триумф за фарьорския народ и демокрацията на Фарьорските острови”, смята той.

Към момента фарьорските граждани са разделени почти по равно в позициите „за” или „против” отделяне от Дания, като лек превес имат поддръжниците на независимостта.

Такъв референдум всъщност вече е провеждан на острова през 1946 г., когато близо 51% от жителите гласуваха за отделяне, но датския парламент не зачете резултата.

Този път обаче Фарьорските острови са по-близо от всякога до своята независимост – стига да я пожелаят.

 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Веско (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Те може да искат независимост, само да се присъединят към Русия
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама