Делян Добрев: Токът за бизнеса спадна до 24 лв. за мегаватчас

12.02.2018 / 18:03 7

Снимка: Булфото

От началото на 2018 г. токът на енергийната борса е с около 20% по-евтин, отколкото беше през декември. Това посочи в студиото на „Лице в лице” по btv депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Работодателски организации готвеха протести заради високите цени на електроенергията за бизнеса, но след разговори с властта се отказаха.

„Успяхме да тушираме напрежението на този етап с обещания. Обещанията в следващата една седмица ще се превърнат в реално изпълнени ангажименти”, посочи Добрев. По думите му до кризисната ситуация се е стигнало, след като „една малка група фирми” е изкупила цялата енергия на свободния пазар на 70-75 лв. за мегаватчас и след това я продавала за до 120, пише btvnovinite.bg.

Ангажиментът на правителството е вече топлофикации, заводски централи, когенерации и ВЕИ над 5 мегавата да продават на свободния пазар, а да не разчитат на фиксирани преференциални цени и задължително изкупуване от НЕК. Вместо това държавата ще дава определена премия според вида на производителя.

„С тези промени производителите на енергийната борса ще нараснат от трима до близо 100”, отбеляза Добрев.

По думите му в неделя е постигната и рекордно ниска цена на борсата от 24 лв. за МВтч., а от бизнеса посочват, че получават все по-добри оферти от търговците.

По отношение на т.нар „американски тецове” Делян Добрев изрази мнение, че трябва да се търси диалог както с ръководствата на централите, които произвеждат скъп ток, така и с еврокомисията, която вече не разрешава преференциално изкупуване на произведена еленергия.

Бившият министър посочи, че в този случай не трябва да се търси решение с приемането на нарочен закон, защото това би довело до дълга арбитражна процедура. По думите му има ясен финансов модел, по който може да се изчисли колко може да се наложи да плати енергетиката вероятно чрез заем от ЕБВР, за да покрие направените инвестиции.

 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
0
пътев (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
мангал  ще ти повярвам като ханителните стоки паднат с 30%/ мърщооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо мангал  педал си  оня визда  / ще ти покаже червен картон / скоро /
4
0
партизанин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Да ги премахне Костов кърлежите от Енергетиката,с негов (и още два )подпис се довлякоха.И не са кълчища..
8
1
ЧЕкалнята (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
И откъде се взе тази малка,но сплотена и нагла групичка фирмички? И-култово изречение-"Успяхме да тушираме ..с Обещания"Един Делянчо казА ЧЕкайте до седмица..
14
0
НАДЗИРАТЕЛ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Този човек е депутат незаконно! Трябва да върне заплатите които е взимал и да бъде съден!
9
0
Yann (преди 9 месеца)
Рейтинг: 21999 | Одобрение: 9239
Тоя като каже Добър ден, гледайте къде е слънцето..
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
9
0
123 и половина (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
МАЛКИЯ ДЖЕНДЪР ,ЛЪЖЕ ТА СЕ КЪСА ..САМО ДА ИМАШЕ КОЙ ДА МУ ВЯРВА ..ДАЖЕ И КУМЕЦА НЕ ВЯРВА НА ОБРАТНИ...
9
0
Оскубани петли (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Защо не предавате точно какво каза? Тока е паднал само в Неделя, когато е нямало потребление. Нищо не правят тези дечковци, даже не знаят как да премахнат американците от етергетиката ни, като пилета в калчища са!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама