Денков: Най-добрият начин да защитим България е като помогнем на Украйна

29.06.2023 / 21:09 5

Снимка Булфото

Премиерът на България направи важно изявление.

Рисковете бяха много ясни още когато Русия нахлу в Украйна. За първи път след Втората световна война някой в Европа бе готов да наруши държавни граници. Най-добрият начин да се намали рискът е да се помогне на Украйна. Това е най-добрият начин да защитим другите държави, включително и България.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

"Отбелязвам нашата подкрепа за пълноправното ни членство в НАТО с всичките ни задължения. Има само два начина да бъдем в бесопасност и сугрност: хора, ифраструктура, обучение, технически, военни оръжия, да бъдем изцяло интегрирани в структурите на НАТО. Да можем да разчитаме на подкрепата от другите държави, съгласно правилата на НАТО. Смятам, че имаме да положим много усилия, да продължим да изграждаме капацитет и способности. Разчитаме на подкрепа от вашата страна с опита и интегрирането на военните сили, Източният фланг става все по-важен през последните години и трябва да работим заедно, за да го укрепим", категоричен бе министър-председателят, пише novini.bg. 

Относно процента от БВП, който държавата ни отделя за отбрана, Денков посочи: "Тази година ще бъде малко под 1,9%, за догодина в бюджета е заложено да стигнем 2%, за 2025 г. са заложени и планирани над 2%. Имаме планирани инвестиции в модернизация, в технически подобрения. Ще се увеличават и варират нагоре-надолу, но сме поели ангажимента да надминем тези 2% долна граница".

"Споразумели сме се за нов вид ротационен модел за противовъздушна и противоракетна отбрана. Ясното послание е, че НАТО ще защити всеки сантиметър от нашата територия. Ще засилим подкрепата към Украйна с гарантиране на членството й в НАТО. Съвместно трябва да инвестираме повече в нашата сигурност. Случилото се през почивните дни с "Вагнер" напомня какви са пропуските и увеличеното напрежение, което наблюдаваме от войната в Украйна и то в самата Русия. Това са вътрешни въпроси и НАТО не може да изиграе каквато и да е роля. Русия е независима нация в Европа. Украйна има право да се отбранява, защитава и присъедини към НАТО така, както нашите членове продължават да оказват помощ на Украйна. Имаме масирано присъсътвие в източната част на Алианса, удвоихме бойните групи, включително и в България. Искаме да бъдем добре подготвени", подчерта от своя страна Йенс Столтенберг. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Серж (преди 9 месеца)
Рейтинг: 161726 | Одобрение: 31821
А на НАС, кой ни помага, бе плужек лигав, продажен??? Гняв 
2
0
Радостин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 128679 | Одобрение: 4734
240 дюмбела в Парламента и цялото ви правителство-лешпери, тръгвайте и помагайте в Украйна на фронта  . Дайте ни пример.
Всеки да си получи заслуженото !
7
1
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 340176 | Одобрение: 54626
Този чекиджия ни вкарва в проблем, за който му плащат с торба зелено и се опитва да ни убеди, че черното е бяло.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
7
1
Марио (преди 9 месеца)
Рейтинг: 18668 | Одобрение: 3588
Ще уморите народа си от глад ,малоумници ,защитници е.ни!Ангелче
5
2
Серж (преди 9 месеца)
Рейтинг: 161726 | Одобрение: 31821
Ами събирай плужеците, като теб, обличайте униформите и рамо до рамо с Тагарев повеждайте четата към Украйна! Белким победите руснаците...БолестБолестБолест

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама