Денят, който преди 56 г. промени САЩ: Убийството на Джон Кенеди

22.11.2019 / 09:58 0

На 22 ноември 1963 г. Ейбрахам Запрудер зарязва всякакви служебни ангажименти като директор на фабрика за дрехи, за да види отблизо кумира си Джон Кенеди. Запрудер е демократ, а президентът е на кратко посещение в Далас, града на вироглавите тексасци, в опит да спечели симпатията им, пише "Топ Новини".
На излизане съпругата тика в ръцете му 8-милиметровата камера, купена преди година. Сега е моментът да я сефтоса!

Ейбрахам застава сред множеството пред склада за учебници на „Елм Стрийт“ и щом зърва лимузината, натиска „Запис“. Миг по-късно се чува изстрел, сетне друг плюс още един, трети. При първия Кенеди получава болезнен гърч, вторият и третият почти съвпадат по време, пише Блиц.

На лентата ясно се вижда как последният пръсва черепа на президента малко над дясната вежда, а ужасената Джаки Кенеди се хвърля върху багажника на кабриолета в опит да събере парчетата мозък и кости.Кортежът с пълна газ се гмурва под жп надлеза.

На „Дийли Плаза“ за миг се възцарява гробна тишина, последвана от паника. Хората бягат безпосочно.

Тексаското слънце грее силно в Далас на 22 ноември и се отразява в черния Lincoln Continental, на задната седалка, на който седи смъртта. 

В 12:30 часа местно време, когато откритата лимузина на Кенеди навлиза в Дийли Плаза, Нели Конъли се обръща към Кенеди, който седи зад нея и коментира: "Господин Президент, не може да кажете, че Далас не ви обича". И това са едни от последните думи, които Джон Фитцджералд Кенеди чува.

Библията на американските президенти е книга, върху която те полагат клетва и добавят нова глава със собствената си биография. Библията на Кенеди съдържа битието на стръмния му живот и апокалипсиса на Карибската криза. Страниците са изпълнени с проповеди за либералния дух и са осветени с пръски кръв от няколко магически куршума. В курсив са вписани неговите речи{1}.

Думите на Джей Еф Кей често са лозунг на американската вътрешна и външна политика. Тържественото обръщение, отправяно при инаугурацията – встъпването в президентска длъжност, е самостоятелен жанр в политическата реторика.

Тези речи съдържат възвишено слово за демократичните ценности и са изпитано оръжие за убедително въздействие върху нацията. Обръщението на Кенеди от 20 януари 1961 г. е най-известният образец в историята:

"И така, мои събратя американци, не питайте какво вашата страна може да направи за вас – питайте какво вие можете да направите за вашата страна.

Мои съграждани на света, не питайте какво Америка може да направи за вас, а какво заедно можем да направим за свободата на човека". (Встъпително обръщение, 20 януари 1961 г.)

Бурното президентството на Кенеди завършва така: Кевин О’Донъл влиза в болничния коридор и прошепва: „Отиде си“. Отиде си Кенеди. И Линдън Джонсън поема нещата в свои ръце. Веднага.

Американските телевизии минават на 24–часов режим на работа, което се случва за пръв път в историята. Погребението на Кенеди е предавано на живо из цяла Америка и по света.  

Славата му приживе прилича повече на слава на рок звезда отколкото на политик. Личният му живот е ахилесовата пета в представата за „добрия Кенеди“.

Убийството му се случва насред обвинения заприкриване на здравните проблеми на президента, богата и пикантна история на извънбрачните му връзки, контакти с организираната престъпност, забъркването на Америка във Виетнамската война, разпространяването на тайните служби по високите етажи на властта… 

Шоубизнес и политика стават фон за едно от най-известните убийства в историята и оказва влияние върху огромна част от американците."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама