Депутат от ДБ: Изпращането на оръжие за Украйна не е включване във войната

31.03.2022 / 08:29 5

Кадър БНТ

"Петел" седи какво се случва с казуса за оказване на военна помощ на Украйна от страна на България.

Вчера "Демократична България" обяви, че започва консултации в парламента за изпращането на военна помощ за Украйна. В "Денят започва" по БНТ депутатът Атанас Славов заяви, че партията е повдигнала темата още от първия ден на войната, като дори са поискали в общата декларация, приета от НС на 24 февруари да се включи такова изискване.

Въпреки смяната във военното министерство, те не са спирали да водят преговори с коалиционните партньори, но е отнело повече време декларацията да се придвижи в институционален формат. Проектът за решение за провеждане на консултации е разработен и изпратен до коалиционните партньори.

"В Украйна се извършват военни престъпления, казвам го като юрист и ние не можем да останем безучастни. В случая военната помощ за нападнатия да отблъсне атаката на агресора и всъщност помощ за възстановяване на мира. Това не е включване във войната, както някои наши политически лидери се опитват да кажат. Другото означава една противоречива с международното право война да спечели", каза Атанас Славов, пише Novini.bg.

Позицията на БСП до голяма степен е ясна - важно е обаче партията мандатоносител "Продължаваме промяната" и ИТН да изразят мнението си, заяви Славов.

"През първата седмица получавахме информация от нашите служби как всичко приключи за няколко дни, че бързо ще приключи. Когато имаш такива сведения, това също блокира политическото вземане на решение и това е отговорност и на службите. Това е капацитетът, с който можем да работим", допълни той.

Според депутата позицията на ГЕРБ е непоследователна - като обясни, че три часа след декларацията на ДБ, те са внесли собствен проект на решение. Атанас Славов заяви, че ще управляващите ще поканят опозицията на консултации, но не смята, че от "Възраждане" биха участвали в такъв разговор.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
krasko (преди 2 години)
Рейтинг: 15461 | Одобрение: 5081
Поредното дърво от ДейБа и боклуците да си закара зад*ника там и да се прай на мъШ. НИКАКВО ОРЪЖИЕ НА УКРАИНЦИТЕ !!!
2
0
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 90565 | Одобрение: 645
Какви оръжия имаш ти, че да пращаш, глупако, и как ще ни се върне дали осъзнаваш???
2
1
Сивия (преди 2 години)
Рейтинг: 9484 | Одобрение: 1084
Путин е на друго мнение ...!!!Гняв
Яденето,е полезно за храносмилането !
4
0
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 160503 | Одобрение: 31563
Тези, които толкова много искат да дадат военна помощ за Украйна - да вземат автоматите и да отиват там за да се бият с руснаците! Това е истинска военна помощ! Другото е далавера за милиони....
0
3
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Ами защо не изпробвате най сетне а само дърдорите
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама