Депутати обсъждат три варианта за КТБ

03.11.2014 / 23:31 1

Казусът с Корпоративна търговска банка продължава да е тема за размисъл сред депутати, въпреки че фалитът й вече изглежда почти сигурен. В петък народните избраници се отказаха от варианта БНБ да представи оздравителен план за банката, вместо да поиска ликвидация. В парламента се въртят поне три идеи за бъдещето на закъсалия трезор, пише „Преса“.

Първата е банката да се оздрави с помощта на големите депозанти. Според одиторската оценка КТБ трябва да обезцени кредити за 4,222 млрд. лв. Депутати предлагат държавата да запълни 60% от капиталовата дупка, а останалите 40 процента да се набавят от вложителите с депозити над гарантираните 100 хил. евро, които да вземат акции от банката срещу парите си.

Вторият вариант е да се обяви фалит на финансовата институция, но със задна дата от 2-3 години. Това ще направи сключените сделки за кредити и всички договори за цесии невалидни. Сега цесиите (изкупуване на депозити на половин или по-ниска цена, с които се покриват кредити) облагодетелствали длъжници с проблемни заеми. Народни представители имали и друга идея - синдиците при евентуален фалит на КТБ да бъдат задължени да преразгледат цесиите, сключени, откакто банката е под специален надзор.

И днес БНБ запази мълчание за окончателния квесторски доклад, който ще стане основание за фалит на КТБ. В централната банка обаче е получено ново писмо от мистериозни инвеститори, които искат да спасяват трезора. То е подписано от Никола Сукманджиев, но кой стои зад него не е уточнено. 

В писмото се предлага „спасителите“ да налеят до 5,2 млрд. лв. в КТБ. Насреща обаче искат законодателни промени, участие и гаранции от българското правителство. „В момента текат преговори с международна банка за евентуална допълнителна подкрепа и акционерно участие“, пише Сукманджиев.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
kaish (преди 5 години)
Рейтинг: 597 | Одобрение: 202
БНБ защо мълчи...
Нищо не е сигурно докато запее каишът.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама