Депутатите решиха: Държавата влиза в Лукойл, ако има криза

13.01.2023 / 14:47 3

Снимка Булфото

Родните депутати взеха решение по важен казус за България.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Промените са внесени от "Демократична България", а от "Възраждане" ги обвиниха в опит за национализация на компанията.

Измененията дават възможност на държавата да постави под оперативен контрол нефтената рафинерия в Бургас чрез внедряването на фигурата особен управител, който ще може да поеме ръководството на рафинерията в момент на криза. 141 депутати гласуваха "за", а само 24 народни представители от "Възраждане" се възпротивиха на промените.

Особеният търговски управител се назначава от министъра на икономиката и индустрията по предложение на консултативен съвет за срок от шест месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок. Изброени са условията, на които трябва да отговаря особеният търговски управител, сред които да има не по-малко от пет години професионален опит при управление в областта на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Първоначално се предлагаше да има пет години професионален опит при управление на съответна по вид критична инфраструктура. Крайната редакция на текста беше предложена от Надежда Йорданова от ДБ в пленарната зала, която се аргументира, че "така разширяват изискването за опит на потенциалния особен управител".

В корекцията от "Възраждане" съзряха намерение на поста да бъде назначен конкретен човек и настоя да чуе кой е избраникът. Направо кажете името на това лице, което трябва да поеме управлението на "Лукойл", призова Стоян Таслаков. Според депутата от "Възраждане" от ДБ искат да сложат свой човек, "за да може да прави далавера в най-печелившото предприятие".

Мартин Димитров и Ивайло Мирчев отхвърлиха обвиненията в национализация на "Лукойл".

"Не става въпрос изобщо за национализация. Не искаме да има пресконференции на правитеството заедно с "Лукойл" и "Лукойл" да диктува на нашите министри условията. Ние искаме силна държава и всички компании си плащат данъците", заяви Ивайло Мирчев.

"Вие, виждам, че сте притеснени не само заради руските интереси, а и от секване на кранчето", обърна се към "Възраждане" Мирчев.

"Слушам ви и изживявам силно шокиращ шок - вие говорите за силна държава!", възкликна по адрес на ДБ Костадин Костадинов. "Някои искат да откраднат една рафинерия, а ако някой поиска два американски ТЕЦ-а, чудя се? Големият въпрос е има ли някакъв морален императив за кражбата", реагира Костадин Костадинов.

Мартин Димитров се възмути от позицията на "Възраждане" и двойния им стандарт. "Ако е национализация на американски фирми, е хубаво, на други не е хубаво", отбеляза той. И напомни, че "национализация не съществува след 90-а година. "В законодателството фигурата на особения търговски управител фигурира години наред. Тя има превантивна роля за намеса в критична ситуация", каза депутатът от ДБ и призова да спрат спекулациите.

Делян Добрев обясни на "Възраждане", че това, което се предлага в момента, е да се даде механизъм, при който, ако "Лукойл" "се разсърдят и решат да ударят ключа на рафинерията", да може да се назначи особен управител. Добрев подчерта, че не се отнема собствеността на компанията в никакъв случай. Предприятието си остава собственост на частния инвеститор, но целта е да се гарантират доставките на горива в България, пише dir.bg.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Off Road (преди 1 годинa)
Рейтинг: 25040 | Одобрение: 6295
Забелязвам грешка в заглавието, да се чете: "Ако държавата влезе в Лукойл, ще има криза". Ще има криза, както във всяко държавно предприятие - БДЖ, Военни заводи и като всяка бюджетна сфера като здравеопазване, отбрана, образование и т.н.
5
3
KRISTINCHO (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40922 | Одобрение: -383
Поредната велика глупост, граничеща с нови злоупотреби. Защо държавата ще се меси в дейноста на частни дружества. След като е толкова заинтерисована, защо даде на частни фирми да управляват горивата и енергетиката, които са структороопределящи, за сигурноста на държавата и икономиката.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
1
4
село варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 18131 | Одобрение: -574
Криза е разтегливо понятие, щом не е дефинирано конкретно все едно нищо не са приели.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама