Депутатите решиха: Погребения и надгробни плочи ще се контролират от Общинския съвет

01.07.2020 / 12:44 2

Снимка Булфото

Погребения, кремации, поставяне на надгробни плочи и всякакъв вид погребални дейности ще се извършват по ред и условия на общинските съвети. Това решиха депутатите окончателно на второ четене с тестове в Закона за устройство на територията, пише 24 часа.

Общинският съвет във всеки град ще приема наредба, с която се определя реда в гробищните паркове, както и изискванията към траурните агенции и фирмите, които се занимават с погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги. Целта е да се прекъснат злоупотреби и нарушения, както и да се намалят кражбите и вандализма по гробовете.

„Това безредие, което се случва в гробищните паркове, не е морално и към опечалените и починалите. Целта ни е общините да могат да се позоват на законов текст и да направят регулация, за да може наистина гробищните паркове да са места, където хората да почиват в покой, а не да се вихри всякакви нерегламентирани дейности и неморално поведение към опечалениет“, каза Юлиан Ангелов от ВМРО, който е и вносител на закона, цитиран от 24 часа.

Решението не намери подкрепа от левицата. Манол Генов поиска отпадане на точката още в началото на заседанието. „Това ще създаде изключително големи трудности на компании, които се занимават с този бизнес. Това ще е едно красноречиво пиронче за лобизъм в българското законодателство“, каза той от трибуната. Съпартиецът му Никола Динков пък отбеляза, че траурната дейност е разпокъсана и нерегламентирана и се нуждае от отделен закон. „Има проблеми в много общини и решението е да избързаме с този закон за траурната дейност“, каза Динков.

"Този законопроект на ВМРО направи така, че катафалките наобиколиха НС. За първи път никога не се беше случвало и си отидоха и може би пак ще дойдат", напомни пък депутатът от "Атака" Павел Шопов, който посочи, че приемането на закона е жест на ГЕРБ към коалиционните партньори.

В началото на март тази година имаше протестни шествия на катафалки в центъра на София. От погребалните агенции излязоха на протест.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
айки (преди 2 седмици)
Рейтинг: 17172 | Одобрение: 6257
да се регламентира големина на паметници, оформяне на гробове,/ засадени някакви големи дървета и човек не може да стигне до гроба /, да има място между гробовете ,където да се минава- много са наблъскани..... и да вземат от гробищата да поддържат гробищния парк, защото е тяхно задължение- всичко е буренясало...
0
0
Ман40 (преди 2 седмици)
Рейтинг: 4856 | Одобрение: 1336
Подредено, като Варненското... Шегувам се.
RB

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама