Депутатите се изпокараха на тема: Заплаха ли е Русия за България?

13.09.2017 / 16:54 14

Снимка: Булфото, архив

Докладът за националната сигурност на кабинета, в който Русия е определена като външна заплаха за България, предизвика ожесточени спорове между депутатите от различните парламентарни групи. Документът, който стана поредната "ябълка на раздора" в Народното събрание, влиза през седмицата за обсъждане първо в парламентарните комисии, а после и за гласуван в пленарна зала, пише Inews.

БСП определи доклада като "поредната неадекватност на правителството", а Станислав Стоилов от "Обединени патриоти" (Атака) го нарече "натовска глупост". Според някои медии документът щял да доведе до скандал и противопоставяне с Русия.

Цветанов: Нещата са казани с истинските им имена

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и партиен заместник на Бойко Борисов обаче не е на това мнение. На пресконференция в парламента той заяви, че текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност "по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне".

"Това, което мога да заявя категорично, е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Може би повече се вади като контекст от написаното, отколкото цялото формулиране на всички тези текстове, за които ме питате да направя коментар. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини", коментира Цветанов, цитиран от Дневник.

Той призова репортери и депутати да се запознаят с текстовете на доклада. Цветанов напомни за това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, президентската кампания в България.

"Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС", допълни той.

"Обединени патриоти" разединени за Русия

Според Милен Михов от "Обединени патриоти" "не може да си затваряме очите през заплахата". "Засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на военните сили на Руската федерация представляват несъмнено нещо тревожно спрямо българската национална сигурност", каза депутатът от ВМРО.

Според него докладът в частта за Русия "много откровено и вярно отразява заплахите за националната сигурност, които съществуват в региона и фактора Русия в тази посока". Михов смята, че изострените отношения между ЕС, НАТО и Русия не могат до доведат до друг извод, освен нарастване на заплахата за националната сигурност.

"В доклада се казва ясно за засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, чрез различни икономически, политически и културни средства", заяви представителят на войводите.

Според него тези факти обективно отразяват реалността и не можем да си затваряме очите пред тези заплахи. "Не става въпрос за оценка на събитията през русофилство и русофобство, а за оценка на реални военни и икономически заплахи към националната сигурност", каза още Михов. И уточни, че "в България НАТО има далеч по-малко присъствие, отколкото Русия в Черноморския басейн".

"Подчертавам, че никой от "Обединени патриоти", нито от нашите партньори, не е поставял под съмнение добрите отношения с Русия. Такъв извод не е произтичал от доклада", обобщи той.

Логично, обаче от партията на Волен Сидеров, която е отявлено русофилска, не споделят мнението на войводите относно руската заплаха за националната ни сигурност.

БСП: За пореден път показваме неадекватност

"Не вярвам констатациите в доклада да утежнят отношенията между България и Русия. Това, което ще стане, е, че за пореден път ще покажем неадекватност", каза зам.-председателят на БСП в парламента Антон Кутев.

"Няма истини, които премълчаваме. Въпросът е в поставянето на ясни основи на отношения. Не съм убеден, че в момента те са равностойни между България и Русия. Ние прекалено далеч стигаме с констатациите", смята депутатът от левицата.

Според него това, че поддържаме и бихме могли да поддържаме добри отношение с Москва, не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. "Напротив, можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия", препоръча социалистът Кутев.

ГЕРБ: Чудесен доклад за реалната хибридна война

"Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България – хибридната война", заяви депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

Той даде пример, че в един от докладите на Софийския градски съд преди няколко месеца са публикувани имената, наказателните дела и разрешенията за СРС, които ДАНС е искала от съда за изпълняване на законни СРС-та спрямо руски търговски представители и други представители на руската федерация.

Шефът на групата на ГЕРБ Цветанов пък припомни за руската хибридна война срещу западните демокрации, както и на българските президентски избори:

"Всички сме свидетели, че това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция. Разбира се, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската кампания. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Това са теми, които са общоизвестни и не трябва да даваме чак толкова значение. Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да можем да противодействаме на подобни странични влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона", каза той.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Mercenary (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Двата последни коментара преди моя, не са мои!Те са на онова лайно миризливо, което пише глупости от мое име!Този ник е мой, МОЙ, МОЙ!С Русия винаги сме добре, а с мамриканците вече се губим като нация!
3
1
Mercenary (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Допълвав - вторият коментар отдолу нагоре с моя ник не е мой.
2
3
Mercenary (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Вторият коментар отдолу нагоре не е мой. Това е тролът, който ми краде ника постоянно за са пише глупости от мое име. България е била най-добре тогава, когато е стояла далеч от Русия и СССР. Тази държава винаги е била империя на злото.
11
4
дедо Либен (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Русия ни затвори реакторите на АЕЦ "Козлодуй", разруши ни здравеопазването, срина ни образованието, ликвидира ни икономиката, не ще да строи "Южен поток", не ще да строи АЕЦ "Белене", направи ни просяците на Европата, заради нея имаме огромен демографски проблеми, и още, и още. Имаше някакъв план "Ран-Ът" за нашето благоденствие, но нашите политици не са чували за него (ха-ха-ха!!!).
12
3
М (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Долна паплач,сган герберска.Огладняха ли ,че толкова плюят,за да им напълнят копанките.
11
2
888 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
   ГОДИНАТА Е 1877 - РУСИЯ ВОДИ ХИБРИДНА ВОЙНА НА БАЛКАНИТЕ,ПРОМИЛА Е МОЗЪЦИТЕ НА МЕСТНИТЕ С НОВИНИ ЗА НЯКАКВО АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ И НАХЛУВА В БЪЛГАРИЯ ДА ЗАВЛАДЯВА ТЕРИТОРИИ И ДА СИ МОНТИРА РАКЕТИТЕ СЪС СРЕДЕН ОБСЕГ! МЕЖДУНАРОДНАТА ОБСТАНОВКА Е: КРИМ СИ Е ВСЕ ОЩЕ РУСКИ ; В АМЕРИКА УПОРИТО СЕ ИЗВЪРШВА ГЕНОЦИД ОТ ДЯДОТО НА СЕНАТОРА МАККЕЙН СРЕЩУ МЕСТНОТО ИНДИАНСКО НАСЕЛЕНИЕ ; НА МЕРКЕЛ И НА ТЕРЗА МЕЙ ЧИЧОВЦИТЕ ОБУЧАВАТ ТУРСКАТА АРМИЯ КАК ДА ИЗБИВАТ БЪЛГАРИТЕ НА БАЛКАНИТЕ,ЧЕ ИМ ПРЕЧЕЛИ НА ПОЛИТИКИТЕ,А САМ БИСМАРК ПО-КЪСНО ЧЕ ТАМ НЯМАЛО БЪЛГАРИ А САМО НЯКАКВИ ОСКОТЯЛИ СЕЛЯНДУРИ. ДНЕШНО ВРЕМЕ - ГОДИНАТА Е 2017 - ГЕРМАНИЯ,АМЕРИКА И Т.Н. ИСКАТ ДА ОТНЕМАТ КРИМ ОТ РУСИЯ ,СЪЗДАДЕНА Е ФАШИСТКА ДЪРЖАВА УКРАЙНА С ПОМОЩА НА АМЕРИКА ,ГЕРМАНИЯ И АНГЛИЯ ;АМЕРИКА ПРИКЛЮЧИ С ИНДИАНЦИТЕ В СЕВРНА АМЕРИКА,БЛИЗКИЯ ИЗТОК И ЛИБИЯ - ТРЪГНА ДА ГИ ТЪРСИ НА БАЛКАНИТЕ И В ЧЕРНО МОРЕ. ПАК СЕ ВОДИ ХИБРИДНА ВОЙНА И РУСИЯ Е ВИНОВНА,ЧЕ ОБЕДИНЕНИТЕ ВОЙСКИ НА ФАШИСТИТЕ ОТНОВО СА ПРЕД ГРАНИЦИТЕ И! ЧАКАМЕ НОВ 22.06! КЪДЕ СА УПРАВНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ - НЯМА ГИ,ТЕ СА ВСЕ ОЩЕ ЕДНИ МЪРЛЯВИ СЕЛЯНДУРИ,КОИТО КОЙТО ГИ СРИТА,НАТАМ И КОЗИРУВАТ.......ЗА ЖАЛОСТ БИСМАРК СЕ Е ОКАЗАЛ ПРАВ!!!
3
12
e (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Заплаха са комунистите и мръсните им тролове
4
4
НИКИ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 В ЯДА СИ ДОПУСНАХ НЯКОЛКО ГРЕШКИ НО СМИСЪЛА НА НАПИСАНОТО Е ЯСЕН.Усмивка
16
5
НИКИ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 САЩ СА ЗАПЛАХА НЕ САМО ЗА ЕВРОСЪЮЗА, А ЗА СВЕТА С КОЛОНИАЛНАТА ПОЛИТИКА КОЯТО ВОДЯТ. ИМАХ ЛОШО МНЕНИЕ ЗА ПОВЕЧЕТО ДЕПУТАТИ НО СЕГА СЪВСЕМ СЕ ИЗЛОЖИХА И СТИГНАХА ДЪНОТО.ТЕЗИ КОИТО ПРЕДИ НАЙ- ДОБРЕ ЧЕ С  АКТИВНО ЦЕЛУВАХА ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ И СЕ ПРАВЕХА НА КОМУНИСТИ СЕ ОКАЗАХА ОТРЕПКИТЕ НА  БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ. ДОБРЕ ЧЕ ПОНЕ ЧАСТ ОТ ПРИСЪСТВАЩИТЕ В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ НИ ОТСРАМЯТ ПРЕД РУСИЯ С КОЯТО НАРОДА НИ Е СВЪРЗАН ОТ ВЕКОВЕ. ЦЕЛУВАЧИТЕ НА АМЕРИКАНСКИ ЗАДНИЦИ НЯМАТ МЯСТО В НАЙ- ВИСШИЯ ДЪРЖАВЕН ОРГАНИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА СА УПРАВЛЯВАЩИ ЗАЩОТО ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И СА СЪОЧАСТНИЦИ В РАЗГРАБВАНЕТО И.  ПО ГОЛЯМО МАЙКО ПРОДАВНИЧЕСТВО И СЛУГИНАГ ЖА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ В ДЪРЖАВНОТО РЪКОВОДСТВО ДО СЕГА НЕ Е ИМАЛО ПРЕЗ ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ.ЗА НИЩО НАПРАВИХТЕ БЪЛГАРИЯ КОЛОНИЯ НА НАЙ- ВОЕНОЛЮБИВАТА И МРАЗЕНА ДЪРЖАВА В СВЕТА.  СРАМ И ПОЗОР ЗАРАДИ ВСИЧКИ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ. ИИИИИЗРОДИ. КАК НЕ ВИ Е СРАМ ,А ЗА СЪВЕСТ ИЗОБЩО НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ СПОМЕНАВА. :errm:
20
4
Mercenary (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
България винаги е била зле, когато е срещу Русия!Справка - историята, плюс настоящето!
6
5
Бай Уй (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Русия заплаха не е, но е проблем за здравия разум на българина. Тази ежедневна пропаганда, която се излива през новоизлюпени уж новинарски сайтове е проблем, но не е нерешим.
5
19
Mercenary (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Русия винаги е била заплаха за България. Справка - историята.
18
4
Марио Ангелов (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Заплаха са пъпешите и тиквите !
26
2
gugutka (преди 8 месеца)
Рейтинг: 32468 | Одобрение: 14358
Идиотите в парламента са най-голямата заплаха за България.
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама