Дерматолог Иванова: Алергиите към лекарства водят до сериозни кожни болести

27.10.2014 / 09:37 1

Д-р Диана Иванова е дерматолог в Стара Загора с над 10 години стаж в областта кожните и венерологически болести. Помогнала е на много хора да се преборят с кожните заболяния. Тя споделя, че в последните няколко години се наблюдава нарастване броя на пациентите от всички възрастови групи, страдащи от кожни алергии. Най-често засегнати обаче са децата и възрастните хора.

Много от лекарствата, които възрастните приемат могат да станат причина за появата на кожни болести или най-малкото до остри алергични реакции. Това се дължи на грешно разпознаване на лекарствените съставки от страна на имунната система, която реагира чрез създаване на специфични антитела, наречени имуноглобин Е, обяснява д-р Диана Иванова, дерматолог от Стара Загора.

Тези антитела възприемат лекарствата като опасна субстанция. Когато даденото лекарство се приеме отново, антителата влизат в действие, като освобождават много големи количества хистамин в опита си да отстранят лекарството от организма. Хистаминът е мощен химикал, който може да повлияе на дихателната система, стомашно-чревния тракт, кожата и сърдечно-съдовата система, особено при възрастните.

Какви са симптомите на лекарствена алергия, която може да доведе до кожни заболявания при възрастните?

Признаците могат да варират от леки, до животозастрашаващи. Дори и хората, които по презумпция не са алергични, могат да получат най-малкото разстроен стомах. Ако се получи лекарствена реакция, освободеният хистамин може да доведе до симптоми като уртикария, кожен обрив, сърбеж по кожата или в очите, запушване на гърлото и подуване на устата.

По-тежките реакции могат да включват затруднено дишане, посиняване на кожата, замаяност, прималяване, тревожност, обърканост, ускорен пулс, гадене, диария и коремни проблеми.

Кои лекарства най-често водят до лекарствена алергия, която може да доведе до кожни болести при възрастните?

Според различни данни пеницилинът е най-честият причинител на такива реакции. Съществуват и антибиотици, които са подобни на него по състав и също могат да са причина за развитие на кожни болести при възрастните.

Други лекарства, които не рядко се включват в статистиката за причинени нежелани кожни реакции са суфонамидите, барбитуратите, антиконвулсантите и йода.

Как се диагностицира лекарствена алергия, която може да доведе до кожни болести в старческа възраст?

На базата опита, който имам диагнозата може да най-лесно да бъде направена чрез преглед на предишни епикризи и симптомите. Ако има подозрение за алергия към антибиотици като пеницилин, изследването на кожата може да го потвърди. Въпреки това, кожните тестове не работи при всички лекарства, а в някой от случаите дори могат да бъдат и опасни. Ако някога сте имали тежка животозастрашаваща реакция към дадено лекарство, просто то трябва да бъде изключено като вариант за лечение.

Как може да бъде излекувана алергията към лекарства, която може  да причини кожни болести във старческа възраст?

Основната цел при лечението на алергии към лекарствата е облекчаване на симптомите. Обривите, уртикарията и сърбежа често могат да бъдат контролирани с антихистамини и кортикостероиди.   

Ако се получи подуване на дихателните пътища и затруднено дишане, тогава могат да се използват бронходилатори за разширяване на трахеята. Най-сериозният анафилактичен симптом е загубата на съзнание от недостиг на въздух, при което се препоръчва прилагането на адреналин.

Ако съществува риск от поява на кожни болести при лечение на пеницилин, то можете да проведете курс на лечение с прием на съвсем малки дози от това лекарство, за да може организма да свикне с него и да не се получава имунен отговор.

Как можете да бъдете подготвени за лекарствени алергии?

Ако сте имали неприятности с поява на кожни болести свързани с употребата на някакъв вид лекарство, то е добре да казвате на лекуващия ви лекар за него. Много добра идея е да се носи медицинска гривна или медальон, които да идентифицират лекарствената ви алергия. В случай на извънредна ситуация, те могат да спасят живота ви.

Ако имате въпроси към д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора или търсите още информация за кожните болести при старческа възраст и лекарствените реакции, които могат да ги причинят можете да намерите на http://dermatolog-ivanova.com/лечение/123/кожни-заболявания-в-старческа-възраст


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама