Деца във Варна сами подавали сигнали за домашно насилие

13.06.2018 / 14:04 2

Снимката е илюстративна 

Сигналите, които постъпват в отдел „Закрила на детето“ във Варна, най-често са свързани с домашно насилие. Това каза пред Радио „Фокус“ – Варна Анна Конукова, ръководител на отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. „Част от тези сигнали са свързани с деца на разведени родители, когато вече родителите са се развели или все още нямат дела, но живеят разделено.

При наличие на друг партньор много често биологичният баща или майка, по-често баща, сигнализират, че се упражнява някакво насилие върху децата, изразяващо се в шамари, викове, оценки, груби думи към децата“, посочи Анна Конукова. Тя отбеляза, че често тези случаи не могат да бъдат потвърдени, въпреки че се разговаря самостоятелно и с децата, и с възрастните, които се грижат за тях.

Извършва се и консултиране на хората, които се грижат за децата как да се отглеждат без присъствие на елементи на насилие, добави Анна Конукова. През месец май отделът е работил по подобен случай, свързан с две деца. При срещи на биологичния баща с децата те споделят, че съжителстващият с майката упражнява насилие. „По-големите деца подават и сами сигнали за насилие на националния телефон.

Имаме такъв случай през месец май, когато приятелка на момче на 15 години подава сигнал за момчето, че е обект на домашно насилие от страна на майката във връзка с неизпълнение на училищни задължения и подготовка за училище. Това не означава, че те не трябва да се подготвят за училище, това е основен техен ангажимент в тази възраст, но тези правила и задължение трябва да се постигат с приемливи методи на възпитание, изключващи насилие“, допълни Анна Конукова.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
ксх (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
"...момче на 15 години,обект на домашно насилие,отстрана на майката,във връзка с неизпълнение на училищни задължения и подготовка за училище"!? Петел,как може да пишете такива простотии?
4
0
Ех Конукова (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Конукова, сети ли се да кажеш каква лицемерка си? Как манипулираш социални доклади? Как къща с 2 стаи за живеене се води 3-етажна? Мамата си тракаш...
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама