Деведжиева: Данък „Градушка” е чист рекет за гражданите

23.07.2018 / 09:47 5

Идеята на земеделския министър Румен Порожанов за данък „Градушка” - т. е. част от всички имуществени застраховки да отиват във фонд за борба с градоносните облаци, е чист рекет за гражданите. Хората, които застраховат имуществото си, са две категории. Първата са работещите съзнателни граждани, които си плащат данъците и си правят имуществени застраховки, защото са добри стопани, съобщава Марица.

И може би според министър Порожанов трябва да бъдат наказани за своята добросъвестност с допълнителен данък. Другата категория са хората с ипотечни кредити, за които застраховането е задължително. Защо точно тези хора, които и без това изплащат заеми при едни от най-високите лихви в Европа, трябва да бъдат натоварени с още финансови тежести?

Превенцията на градушките е от полза за всички, не само за тези, които застраховат имуществото си. И тази идея въвежда една странна и доста несправедлива солидарност – плащат едни, а печелят всички. И понеже непрекъснато се въвеждат нови данъци, е време държавата да си признае дали всъщност не е във фалит. Държавата събира какви ли не налози, а когато се стигне до обезщетения за извънредни събития, се оказва, че няма пари, и се измислят нови данъци. Това вече не е нахалство, а наглост

Това не е първото посегателство върху застраховките. В годините назад на Симеон Дянков му се видя, че на застрахователния пазар се разхождат много пари, и сложи данък от 2% на всички застраховки. Къде отидоха тези пари? Никой не казва къде са, но се измисля нов данък. При това градушките далеч не са единственото природно бедствие, което нанася тежки поражения. А наводненията и скъсаните язовирни стени? Утре може би ще въведат и данък „Язовири”? Или данък „Слана”?

А във времето назад проблемът с финансирането на борбата с градушките се е решавал по един много по-цивилизован начин. Всеки от застрахователите е трябвало да отделя по 4% от премиите от застраховки на житни култури за фонд за закупуване на ракети и поддържане на площадките. Това е обяснимо, защото градушките са най-опасни за посевите. И всъщност застраховането на земеделската продукция трябва да стане задължително, както е например при „Гражданска отговорност”. Но сегашните управници считат, че знаят всичко и летоброенето започва от тях, затова и товарят гражданите и бизнеса с нови и нови тежести.

Ако този данък бъде приет, аз лично ще инициирам протести. Това повече не може да се търпи!Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

9
4
морският (преди 4 години)
Рейтинг: 37444 | Одобрение: 21759
Това повече не може да се търпи!"-подкрепям!Нинджа

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама