Девненски ученици пресъздадоха гладиаторски битки с боб, леща и слънчоглед (Снимки)

18.05.2017 / 18:05 0

Живописният и наситен с древна история парк пред Музея на мозайките в Девня днес се превърна в детско арт ателие.

Със средствата на приложното изкуство петокласници и шестокласници пресъздадоха своите представи за гладиаторските битки в античния амфитеатър на Марцианопол, чиито руини са част от съвременния екстериор на квартал "Река Девня".

Инициативата за детското арт ателие е на общината и е по повод Международния ден на музеите – 18 май. В нея се включиха общо 20 ученици от двете девненски училища.

Директорът на музея Иван Сутев въведе децата в темата, разказа им за древната история на града и за гладиаторите – едни от най-легендарните фигури в човешката история.

Нещо повече – Музеят на мозайките съхранява веществено доказателство за гладиаторските битки, които са се организирали в амфитеатъра на Марцианопол. 

Става въпрос за надгробната плоча на гладиатора Тосин Марциан, който според археолозите е загинал при зрелищен бой през III век от н.е. През Средновековието камъкът е преизползван за покриване на друга гробница, но релефните надписи и изображения, сред които и на куче, са добре запазени.

В рамките на деня учениците претвориха своите представи за гладиаторите и техните ожесточени битки. За целта те използваха пластелин и естествени "мозайки" като слънчоглед, боб, леща и др. 

На събитието присъстваха заместник-кметът на Девня Донка Йорданова, секретарят на общината Елка Драгулева и други служители на местната администрация. Заместник-кметът благодари на учениците за проявеното старание и талант, като отчете, че темата на арт ателието не е била никак лека. От името на общината децата получиха като подарък изобразителни материали и пособия за рисуване.   

Художествените произведения от арт ателието бяха изложени в Музея на мозайките. На 3 и 4 юни те ще обогатят пространството в близкия амфитеатър, където ще се проведе античният фестивал "Марцианопол - животът в древния град".

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама