Диана Русинова: Ние не искаме да взимаме на хората колите, а да не карат пили и дрогирани

11.08.2023 / 08:02 9

Редактор: Юлия Георгиева, кадър бТВ

Полицията не конфискува колите на хората. Тя изземва с протокол моторните превозни средства с цел улесняване работата на съда и прокуратурата. Около 2% от случаите на полеви тестове за наркотици се оказват неточни. Досега мерките, които се прилагаха, като например сваляне на номерата на автомобила, не възпираха водачите да карат, въпреки че са пили или са се дрогирали. Семерджиев е един от примерите. 

Това коментира пред бТВ Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Аз лично призовавам народните представители да не се поддават на натиска, който в момента върви, тъй като такива мерки са нужни в България. Това е може би единствената мярка, която ще заработи и нека не забравяме, че ако се отстъпи от тази мярка за конфискация на колите, някой ще дължи обяснение на родителите, които са погребали децата си по пътищата, защото тази промяна е приета по  тяхно настояване, посочи тя. 

Всеки един, чиито автомобил е бил неправилно задържан, може да съди държавата, но нека не забравяме, че това са под два процента от случаите на грешни резултати от тестовете и пак казвам - това е мярка за превенция, с която се цели хората да се замислят преди да се качат зад волана. Т.е. ние не искаме да взимаме на хората колите, напротив. Ние искаме да ги накараме да разберат, че не бива да карат пили и дрогирани, защото това е опасно, а ние сме държава с много загинали и ранени, коментира тя. 

В рамките на година ще се направи мониторинг, за да се подобри процеса. Нека мислим за това, как да подобрим мерките, а не как да ги отменяме. Вярвам, че тази мярка с конфискацията наистина ще помогне, коментира тя. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 83717 | Одобрение: -968
Аз лично предпочитам да ми конфискуват колата, отколкото да ме вкарат в затвора. За другите колеги не знам. Ако с това ще се размина според новия закон, ще си купя един таралясник за хиляда лева с него да джиткам, като ударя 6 ракии!
4
3
kaka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 68379 | Одобрение: 8724
Затвора си е затвор,но на Ганя Балкански му е все тая докато не му бръкнеш в кисията или да му пребереш колата.Ако да му вземеш жената не е проблем ,но за колата ще откаже и пиееенето и дрогата.Просто това е селския неандерталски манталите на населяващите тези земи.Хубаво е да се на прави статистика на друсаните и пияните кой какъв е,грамотност и да не се слагат всички под общ знаменател. Като на крадливите мангали в чужбина им казват ,,Българите са това",не това са мангалите и ги има навсякъде и са едни и същи.
3
4
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 308288 | Одобрение: 45673
Разбира се, че е необмислено решение и подкрепям Уйчо.....Първо, доказателството за алкохол в кръвта трябва да е след кръвна проба, а не дрегер.....Второ, законът трябва да се прилага и за лъскавите варели, в което се съмнявам и трето, подобен закон няма в другите напреднали държави, а има отнемане на книжките и затвор.....И какво значи отказъл да даде проба.....? Това на какво прилича......? Не е виновна колата, а кретенът зад волана.....А това, че кретените сядат да карат пияни е защото няма подобаващи наказания......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
4
skokos (преди 3 месеца)
Рейтинг: 7058 | Одобрение: 1263
Поредния евтин и необмислен пиар на управляващите.
3
2
село варна (преди 3 месеца)
Рейтинг: 15162 | Одобрение: -1163
Много се забавиха. Отдавна трябваше да ги конфискуват на разни пияни, дрогирани и дрифтаджии. 
4
0
Голям праз (преди 3 месеца)
Рейтинг: 30962 | Одобрение: 4762
Пак си изказвам мнението: Докато законите се пишат от адвокати, винаги ще  има "вратички в закона",за да могат да печелят повече!!! Законите трябва да се правят от съдии и прокурори!!!
4
2
Ando (преди 3 месеца)
Рейтинг: 2496 | Одобрение: 606
Крайно време беше! Никакво отстъпление! На българина докато не му бръкнат яко в джоба, не разбира.Стига да няма вратички в закона, през които да се измъкват тарикатите.
6
3
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 83717 | Одобрение: -968
Затворът е абсолютно достатъчна превенция, стига да се прилага! Медиите сега да тръбели колко коли има конфискувани. Ако публикуват колко са влезли в затвора, по-добре ще бъде! Ама такава статистика няма, всеки чете как се раздават условни, домашни, подписки и тем подобни!
4
2
Ванката (преди 3 месеца)
Рейтинг: 40493 | Одобрение: 8218
Така се налага оти Ганя гат са нашмърка, се качва да шофира ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама