Директори се оплакват: Електронната система на училищата се срина

12.09.2022 / 07:34 1

Снимка Pixabay

Електронната система на училищата е неизползваема според директори. Един през друг директори се оплакват от бавната и постоянно сриваща се електронна система на Министерството на образованието, в която трябва да се попълва голям обем данни преди началото на учебната година. Някои от тях виждат дори умисъл и настояват да бъде потърсена отговорност от виновните за тази ситуация, съобщи вестник "Сега".

"Писна ми от неработещи платформи и хора, искащи уважение към труда им, без да уважават моя труд! Работя в системата на средното от 1.12.2004 година, но такъв хаос какъвто е сега не е имало. Работя до 03:00 часа сутринта и не съм готов! Системите им циклят, грешка след грешка! На ръба съм да си подам оставката... и който иска, да идва на моето феодално място!", избухна във Facebook профила си Данко Калапиш, директор на 107-мо училище в столицата. Постът му е подкрепен от негови колеги, които се оплакват от същото: "Таман напишеш, то изчезне. Това просто не е нормално. А някой получава заплата, за да нощуват директорите в училище", негодуват те.

Става въпрос за новата Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която заработи през януари 2022 г. Тя е вътрешна за МОН система, но е за цялата образователна система. В нея директорите трябва да въведат цялата информация от подопечните им училища - брой ученици, информация за родителите им, за среда на живот, информация за уроци, лекторски часове, нормативи на учителите и т.н. От националната електронна система информацията попада в електронните дневници, с които от тази учебна 2022/23 г. трябва да заработят всички учебни заведения.

"В системата всички образователни институции трябваше да въведем всичко - ученици, адреси, планове, програми, среда на живот, учители. През февруари, мъчно и трудно, информацията бе "налята", разказва председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. В края на август обаче, по думите му, е започнал "вторият кошмарен епизод" - системата зацикля на всяка крачка и директорите не могат да си свършат работата.

"През деня системата НЕ РАБОТИ. Явно тогава я усъвършенстват и я правят по-добра за ползвателите. В тъмната част на деня бавно тръгва. Хиляди неуморни труженици започват да се борят със системата и да попълват информацията. Бавно, но пък спокойно. Трудолюбиво, но пък лежерно. Срокът за попълване на всичко е 10 септември. Дисциплинирано, отговорно и адекватно всички се опитваме да попълним електронната система на МОН, за да може да прехвърлим информацията към електронните дневници и те да заработят! Да, но НЕ! Системата цикли, зарежда се, чака и не бърза", иронизира ситуацията във Фейсбук Стаматов, който заяви, че опасността електронните дневници в училищата да не заработят е много голяма.

"Всъщност системата си има автор! Има си собственик! Има си платец! Има си отговорен! Учители, директори, технически специалисти стоим пред компютъра и чакаме да се зареди системата. Системата, за която държавата е платила от нашите пари много средства. Всички са информирани и уж знаят. Но... какво от това? МОН очаква информацията си и ни е подготвило тази приказна изненада. Тъкмо бяха създадени електронните дневници и сега без време ще се намери "правилната" сила да ги спре", написа още той в профила си.


Пред "Сега" Стаматов предположи, че вероятно сървърите на въпросната система са по-малки като възможности да обработват информация и изрази учудване защо не са предвидени по-мощни. Той посочи, че до 7 септември е бил единият срок за попълване на информацията, който неговото училище - 119-то "Акад. М. Арнаудов" - е успяло да изпрати. До края на месеца обаче тече друг срок - за попълване на друг Образец, който е основният финансов документ на училищата. Но системата продължава да цикли.

По този повод, на заседание на националния синдикален съвет на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", на което е присъствал, служебният просветен министър проф. Сашо Пенов е призовал за търпение и е заявил, че няма да се търси вина в никой от участниците в тази процеси.

"Министърът успокои учители и директори, които въвеждат данни в НЕИСПУО и електронните дневници на "Школо" и "Админ+", че сроковете нищо не означават, те са твърде символични и няма да има порицан или наказан нито един учител или директор заради забавени срокове, дори това да продължи до края на годината", съобщиха от синдиката.

Някои директори виждат дори умисъл в сриващата се система - според тях това може да е трик те да бъдат накарани да минат от платени електронни дневници (като Школо и др.) към новия безплатен е-дневник на държавата, който е към въпросната национална информационна система.

"Колко бързо може да бъде съсипана една работеща система от мощната държавна нищоправеща администрация на МОН. Работим с ШКОЛО от неговото създаване и никога, когато нещата са зависели единствено и само от тях, не сме имали проблем.... Сега обаче, когато МОН реши да ни натресе недоразумението НЕИСПУО с всичките му бъгове и неработещи модули и постави на колене цялата система, ми се иска да кажа на екипа на ШКОЛО, че продължавам да ви подкрепям и разбирам, защото знам, че причината не сте вие. И ако МОН е решил да се освободи от всички външни доставчици, чрез НЕИСПУО - то може и да успее. Но ще бъде жалко и тъжно да се елиминира работеща платформа, и да се дава път на посредствеността", пише Стаматов, позовавайки се на мненията на директори от тяхната страница.

Директори са изнервени и заради други гафове на МОН. В края на август министерството одобри промени в наредбата за учебния план, които увеличават часовете по български, математика и география в прогимназия. По тази причина училищните началници трябваше да променят програми, планове, да изготвят нова документация, а и да търсят в последния момент нови учители за увеличените часове. На всичкото отгоре, след излизането на наредбата за учебния план, те са получили от МОН писмо, по думите на Калапиш - "пълно с "технически грешки" за уточняване на новостите".

"Разминаване в часове по доста предмети! И това е от органа, който трябва да ни дава ясни и точни указания! Добре, че четем постоянно наредби и закони!", възкликна той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
1007 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13097 | Одобрение: 4652
Те още не са почнали да учат ......системата се сринала .Ами когато почнат ?!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама