Днес се провеждат матурите по български език и литература за VII и XII клас

21.05.2018 / 07:26 1

Днес се провеждат матурите по български език и литература за VII и XII клас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Държавният зрелостен изпит по български език и литература за XII клас започва в 8.00 часа. Авторът и произведението за 41 въпрос ще бъдат обявени по Българското национално радио в 12.00 часа. В 8.50 часа в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант по български език и литература за изпита след VII клас за националното външно оценяване, пише FocusNews.

Изпитът за седмокласниците започва в 10.00 часа. След 16.00 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита. 55 167 зрелостници са заявили участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература днес. 44 850 са заявили участие във втория задължителен изпит по предмет по избор, който ще се проведе 23 май 2018 г. Най-много ученици – 13 820, са пожелали биология за втория си зрелостен изпит. Английски език са посочили 13 744, а география и икономика – 6 904. За изпита по философия са подадени 3 893 заявления.

На матура по математика желаят да се явят 2 479 зрелостници, а по история и цивилизация – 1 305. Изпити по химия и физика се очаква да положат съответно 246 и 282 дванадесетокласници. Най-малко бъдещи абитуриенти са поискали да се явят на изпит по италиански език – 86. 10 421 младежи са предпочели възможността в дипломите им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация вместо оценка от втора матура по общообразователен предмет. За трети зрелостен изпит по желание са кандидатствали 782 ученици. Изпитите по желание ще са в периода от 29 май до 1 юни по график."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Loshiq (преди 2 години)
Рейтинг: 5662 | Одобрение: 1337
Айде стига сте разпространявали фалшиви новини, поради некадърност да намерите истински. Сами си измислями корупция и всякакви други простотии и после се чудим защо не ни приемат на сериозно в ЕС. И на децата в детската градина им стана ясно, че тези дето продават матури са мошенници. Стрелят на посоки, пробутвайки някакви теми срещу пари. А дали ще свършат работа не ги интересува. Те да вземат парите на наивниците, пък като получиш двойка върви се оплачи на филанкишията.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама