"Дневник": 25 души са се подписали под неверен протокол, че гръмналата тръба във Варна е била вкопана под дъното на езерото

17.06.2020 / 10:10 4

Кадър Институт по Океанология и Община Варна

Строителите на канализационния тръбопровод, който след авария причини екокатастрофа във Варненското езеро, не са го закопали под дъното на езерото, защото не са разполагали с необходимата техника. Това показа проверка на "Дневник".

Т. нар. земснаряд "Струма", с който е била полагана тръбата, бе открит в края на май т.г.захвърлен на територията на варненското пристанище "Булпорт". Собственикът му, благоевградската компания "Струма имоти", очевидно не е имала нужда от него след приключване на работата по обществената поръчка, тъй като не е имала и експертизата за изпълнение на подобен род дейност. Заради неплатени наеми за съхранението му сега земснарядът е обявен за публична продан, а от "Струма имоти" твърдят, че

никога не са имали нищо общо с него

В продължение на два месеца всички институции, ангажирани с проблема - министерствата на околната среда и водите, на транспорта и на регионалното развитие, както и Община Варна, която е собственик на тръбата, шикалкавеха по темата за това дали тя е била положена на езерното дъно, или е била вкопана на 3-4 м под него. Едва в началото на юни т.г. в интервю за БНР председателят на групата на ГЕРБ във Варненския общински съвет Бранимир Балачев бе принуден за признае, че тя все пак не е била заровена така, както е предвиждал проектът за полагането й на стойност 5 млн. евро, осигурени безвъзмездно по програма ИСПА на Европейския съюз.

Проверката на "Дневник" обаче установи, че въпреки това 25 души - членове на специална междуведомствена комисия (някои са подписали повече от един път, но в различно качество), са сложили подписите си под протокол от 6 декември 2011 г. с който са удостоверили, че тръбата е положен под езерното дъно и е годна за въвеждане в експлоатация.

Фактът, че това не е отговаряло на истината,стана публичен след авария, станала причина поне от лятото на м.г. досега във Варненското езеро и Варненския залив да се изливат дневно по над 8 хил. куб. м силно токсични фекални води.

Протоколът за въвеждане в експлоатация на тръбата беше получен от "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация. Сложилите подписите си под него са удостоверили, че канализационната тръба е била положена на 21 метра под морското равнище (което означава 4 м под дъното на Варненското езеро).

Сред тях са четирима главни експерти от община Варна и Министерството на околната среда и водите, началници на отдели в министерството, четирима представители на строителния контрол, експерти от РЗИ, Гражданска защита и местното ВиК дружество, пълномощници на Морска администрация и т.н., и т.н.

Само малцина от всички членове на държавната приемателна комисия нямат пряко отношение към технологията за полагането на тръбата.

Така колективната отговорност е използвана като прикритие за неизпълнените условия на обществената поръчка (пълния списък на подписалите протокола за въвеждане на тръбопровода в експлоатация можете да видите в края на текста).

Продължение и пълен списък на подписалите се виж тук - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/17/4078800_vupros_za_5_mln_evro_izpluva_ot_mutnoto_duno_na/?fbclid=IwAR2_kXFLd0CKiR4jNJpHA1izbHtNN0d6j2d0x4QFteInxWvZXUf9cXY_Et0Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Варна (преди 7 месеца)
Рейтинг: 80218 | Одобрение: 37613
а който е рязал лентата не носи ли отговорност
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ
1
2
Adolf (преди 7 месеца)
Рейтинг: 42 | Одобрение: -8
I nakraya pak winowna i osadena shte bade cistackata ! Njama takawa psewdodarshawa !
lasarow
4
0
Partizanin (преди 7 месеца)
Рейтинг: 34502 | Одобрение: 8522
Всеки който се е подписал да го пращат за 21 години в затвора, или да го удавят в езерото. Лично аз искам да е второто. За да си имат едно на ум следващите които имат намерение да се подписват на тъмно.
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама