"Дневник": Кметът на Варна омаловажи замърсяването на залива с фекални води, защото и преди било така

21.05.2020 / 10:26 6

Източник: "Дневник", снимка: Община Варна

Спекулации по отношение на информираността" - така варненският кмет Иван Портних определи критиките към действията на администрацията му, след като стана известно, че в продължение на поне 9 месеца тя не е информирала гражданите за тежко замърсяване на Варненското езеро.

То се дължи на прекъсната канализационна тръба, от която по данни на екоинспекцията във Варна в езерото всеки ден се изливат по 8.3 хил. куб. м фекални води от градския район Аспарухово и кв. "Галата" с над 27 хил. души население.

Според разследване на "Дневник" общинската администрация във Варна е била информирана за аварията най-късно на 20 август м.г. - в разгара на туристическия сезон, но не е уведомила гражданите за това. Подготовка за ремонт на тръбата са били предприети едва през март - април т.г., като се очаква те да приключат най-рано през юли.

Портних, който мълча в продължение на повече от два месеца, след като проблемът стана обществено достояние през публикации в медиите, вчера даде пресконференция, на която в общи линии омаловажи тежкия проблем.

На въпроса дали има опасност замърсената вода да достигне до плажовете в разгара на летния сезон той отговори: "Не искам да задавам въпроса, който се задава: "А преди това какво е било? Преди да я има тръбата?"". Според него проблемът бил преекспониран. "Преди да се направи ремонт на градската пречиствателна станция, нали се сещате какво се е случвало, попита той журналистите. Преди да се направят колекторно-помпените станции на Св. Константин и Елена - също се сещате какво се е случвало. Преди дълбоководното заустване на Златни пясъци - също се сещате какво се случвало. Затова тема има, но всички институции правят замервания и контрол и при установяване евентуално на разминаване в показателите те своевременно ще реагират", каза Портних.

Подобни твърдения обаче не отчитат нарастването на населението на район Аспарухово, кв. "Галата" и вилните зони около тях през последните 10 години.

Един от акцентите в аварийната пресконференция на варненския кмет беше обяснението, че проектът по пркарването на тръбата през Варненското езеро е изпълнен, преди той да стане кмет на града. Скъсаният тръбопровод бил пуснат в експлоатация през 2011 година, а първата му копка била направена през април 2009 г. "Това не е нов тръбопровод и когато се е изграждал аз не съм бил кмет - да е ясно изначало", каза кметът на Варна.

Той коментира и темата със сателитните снимки на варненския залив след замърсяването, публикувани от специализираното електронно издание maritime.bg и "Дневник". На тях, както и на снимка, направена с дрон, се виждаше целият обхват на замърсяването, маркиран от фитопланктон, цъфнал преждевременно вследствие на аварийната ситуация с канализационната тръба.

По време на пресконференцията си Портних показа снимки на морето южно от Варна и около н. Калиакра, като коментира, че и там имало цъфтеж и цветовете от планктона били сходни. За присъствалите на пресконференцията обаче остана неясно как евентуално сходно замърсяване в двата посочени района правят това във Варненското езеро по-приемливо?

"Тъмните цветове на снимките не са фекални води, каза Портних. Преди цъфтежа никаква разлика в цвета на водата нямаше въпреки аварията", каза още той. Сателитните снимки, с които "Дневник" разполага, обаче опровергават напълно думите му (виж в края на статията). Те са от 15 април, 2 и 12 май. На тях ясно се вижда разликата в цвета на водата в езерото, настъпила със затоплянето на времето, както и навлизането й в акваторията на варненското пристанище и залива в средата на месеца.

 

Сателитните снимки показват също, че цъфналият заради замърсяването фитопланктон е заел целия обем на езерото. А това опровергава и друго твърдение на Портних от днешната му пресконференция.

 

Според него причина за

 

изхвърлените по брега на езерото тоновете мъртва

 

риба вчера не била скъсаната канализационна тръба. "Това, което ще настояваме категорично, е, че в момента констатирането на рибата, която е умряла, е в район далеч от въпросната тръба. Почти е ясно, че не е от тръбата, а има някаква друга причина", каза кметът на Варна. Според него това се случвало всяка година и причините били винаги различни.

Нито през последните седем години, в които Портних е кмет на Варна обаче, нито преди това местната администрация е информирала гражданите за замърсяване на водата в езерото и евентуална опасност при консумиране на риба, миди и скариди, уловени в него.

Община Варна разпространи снимки от започналите ремонтни работи на прекъснатия тръбопровод. Според информацията, съобщена от Портних, проблемът, затрудняващ работата, бил корабното движение, заради което водолазите можели да работят само в определени часове. Те обаче имали пълна готовност за рабата и през нощта.

Общината съди гръцкото дружество Sfelinos,

спечелило обществената поръчка на Министерството на околната среда и водите за полагане на тръбата, тъй като към момента на аварията - вероятно през лятото на м.г., тя все още е била в гаранционен срок, каза Портних. Той обаче не се ангажира със срок за приключване на ремонта.

На пресконференцията стана ясно също, че все още няма резултати от пробите на водата в езерото, които взеха РИОСВ - Варна, и Басейнова дирекция."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Ман40 (преди 3 дни)
Рейтинг: 4543 | Одобрение: 1293
Не е ле по-изгодно и УМНО да се построи пречиствателна станция за кв.Аспарухово/Галата/Боровец/Звездица и вилния район около и след "Чайка", вместо да се "тласкат" фекални води по дъното на езерото чак до с.Тополи?! 
RB
3
0
Чичо (преди 5 дни)
Рейтинг: 33117 | Одобрение: 4547
Явно си на цицката, другите приказки са бля-бля.Ухилен
0
4
ПраБългарин (преди 5 дни)
Рейтинг: 9968 | Одобрение: -672
Така е, няма смисъл да си фен на герб, герб не е футболен клуп и няма нужда от фенове, има нужда от здрава работна ръка, висококвалифицирани, умни и кадърни хора. Няма нужда да си фен на някой за да му гласуваш доверие за да ти свърши дадена работа. Аз като си търся строителни бригади да изпълнят дадена задача, не гледам дали съм им фен или дали те са ми фенове. На избори ще стане ясно какво мисли обществото и кой на кого е фен. Вариантите не са само 3, но който колкото може да измисли толкова му е акъла.
6
0
Чичо (преди 5 дни)
Рейтинг: 33117 | Одобрение: 4547
За да си фен на Герб трябва да си тъпак или да си на цицката. Няма трети вариант.
1
5
ПраБългарин (преди 5 дни)
Рейтинг: 9968 | Одобрение: -672
Платен трол, какво общо има Портних с потопа в аспарухово или със спуканата тръба на булеварда. Некомпетентен си, не разбираш от много неща, не познаваш града си, не знаеш кой как те е управлявал през годините, комплексиран си или си платен трол. Взел си пари да се правиш на шут в сайта. Радвам се, че повечето хора в България не са като теб и подкрепят Бойко, също се раздвам и за хората във Варна, истинските варненци, не като теб продажници, че са избрали за 2 път Портних.
7
0
Варна (преди 5 дни)
Рейтинг: 74390 | Одобрение: 36255
То и ската на бул. Левски не се срути заради Портних, и потопа в Аспарухово не беше заради общината, макар че после се доказа в съда. Тоя човек по добре да съберем пари нищо да не прави вместо да се чуди къде набързо да усвоява
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама