"Дневник": Община Варна се готви да одобри ново строителство в Морската градина! Ще вдигат аквапарк и заведения

14.10.2018 / 08:37 17

Спас Спасов,Дневник

Общинският експертен съвет по устройство на територията във Варна е одобрил нов строеж върху близо 3 дка в приморския парк - Морската градина. Това се разбира от отразеното в протокол от последното заседание на комисията, което се е състояло на 25 септември т.г.

Става дума за проект, внесен в комисията от дружеството "Феста делфинариум", част от "Феста холдинг" на Петя Славова. Според неговото съдържание компанията възнамерява да изгради върху терен в непосредствена близост до Делфинариума си "басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения". Освен всичко това проектът предвижда и изграждането на аквапарк.

Решението на експертния съвет е първия етап от процедурата за одобряване на строителството, а последната дума ще има главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той не бе открит на мобилния му телефон.

Точката от дневния ред на заседанието, на което е одобрен инвестиционният проект

Според експерти, с които "Дневник" разговаря, в момента  не съществува законна процедура, която да позволи строителството в конкретния имот, част от Морската градина на Варна, освен ако не бъдат нанесени промени в Общия устройствен план на града. Основанията за тези твърдения са, че в момента съществува само предварителен проект на план за регулация и застрояване на Приморския парк, който не предвижда зона за застрояване в този имот.

Цялата статия четете тук: 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/12/3326633_obshtina_varna_e_odobrila_novo_stroitelstvo_v_morskata/

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
456 (преди 1 месец)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ѝтова за делфините е само предтекст за застрояване със заведения. За жалост спокойствието и местата за разходки сред тишина и цветя свършва. Това е единственото приятно място за разходка в рамките на града и него ще унищожат. Всичко е за пари.
10
0
Atna (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1417 | Одобрение: 592
Опетков, нещо бъркаш постоянно годините докато се опитват да лъжеш и мажеш. Та тази зона не била към Морска градина преди 89-та, ама комунистите я направили след 60-те ?! Стига си давал определения кой е Варненец и кой не защото кой знае кое село пише на личната ти карта.
15
1
попай (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тия нямат наяждане...…
9
4
е (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Аз съм много против да се застроява морската градина, но нямам нищо против да се разшири делфинариума. 
4
11
Росен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Четете малко, преди да пишете. Ще правят Делфинариума, няма да строят жилища.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Якошибания,той Опетков е същия смърдящ козел като тебе,затова се надушвате отдалече !
1
18
Дано стана по-скоро (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Крайно време е този змиярник да се застрои със обекти за обществено ползване и да се спретне с инфраструктура. Така, района ще се ползва целогодишно от варненци и гостите на града. Сега парка е само за "сезонно ползване" от 3 месеца.  Дано стане по-скоро, за да замяза района на нещо. 
2
6
якошиба (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
БРАВО ОПЕТКОВ НА ПЕТКОВ ДЕН МНОГО ТОЧЕН КОМЕНТАР 
4
5
опетков (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Хан Круме, по-кротко с "народните" съдилища. Видя се предните "народни" съдници как се уредиха с имотите на "осъдените". А може случайно и ти да се окажеш между тях. Само да имаш съседи, които те мразят.
12
13
опетков (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Много хора се изказват неподготвени тук и показват, че не са варненци. Първо, исторически частта, която се застроява не е била част от Морската градина преди 1989г. Тя си беше обикновен жилищен район на град Варна и там живееха предимно граждани от селски тип в малки къщи с кокошки и  зайци. Може и прасета да е имало. Някъде през 60те комунистите решиха да изгонят тези хора без референдуми и други демократични глезотии и и ги "преселиха"(натириха) в новия квартал "Чайка", като увеличиха територията на парка. Но в "парка" останаха да живеят някои и други велможи и институти-военни поделения, градинари. След 1989г. част от изгонените успяха по някакъв начин да си върнат имотите и веднага ги продадоха на новобогаташи, които с помощта на продажни кмет и община "ремонтираха" и спретнаха "скромни" имения на мястото на къщурките. Делфинариумът също беше построен по време на всемогъщите комунисти от фирма Лазур. Да ги пита човек защо той трябваше да бъде построен там. Някои тарикати успяха да построят и заведения и сега в парка имаме "алеи" по които варненски съд разреши да се движат МПС на "страдащите" частни дерибеи. Отдавна собственичката на делфинариума реве, че видиш ли поради липса на допълнителен басейн, делфинчетата умирали. Няма да се учудя ако варненските общинари не гласуват държавата да даде още 43 млн за преместване на делфинариума на друго място.
12
2
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 144771 | Одобрение: 56061
хан круме, едно палче от мене.......Но без рязане на ръчички, защото ще им трябват да управляват вместо лъскавите Мерцове - колички с едно колело отпред и две дръжки отзад.......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
11
0
Давай (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Бетонирай! Катастрофите и нещастните случаи в морската градина ще се увеличат драстично.
24
2
време е (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Варненци да се съберем и да поискаме всяко разрешително за строеж в Морската градина да се приема с местен референдум. Морската градина е уникална и изключително красива, тя е най-хубавата част от града ни и се ползва от всички варненци, които имат право да изберат дали искат в нея да има жилищни кооперации, офис сгради или атракциони. Старите варненци знаят, че в плана на града преди 1989 г. Морската градина започваше от вълнолома и стигаше до стената на дворец Евксиноград. Днес тя се е свила до спирка "Почивка", като от Акациите до Почивка е изпълнена с високи огради на частни имоти и жилищни сгради. С продължаващото застрояване скоро може да се свие до Летния театър. Това е не просто безобразие, това е престъпление.
30
1
мдаа (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Дойде селенията във Варна, напъпли до общинския съвет и се зае да унищожава родния ни град и то с такива интензивни темпове, че не можем да им насмогнем. Настоявам Петел да провери колко от общинските съветници са родени и израснали във Варна. Имаме право да знаем, защото се съмнявам, че истински варненци ще унищожават толкова безжалостно родния си град, заличавайки най-хубавите си детски и младежки спомени.
27
0
клюкар (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2618 | Одобрение: 1273
Ще я бетонират Морската градина Вече е асфалтирана Очаквайте новите Златни пясъци Това е само началото Желаещи ще се намерят
аз
28
1
хан крум (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
аз съм много за един нов народен съд. мисля че 1000 - 2000 души са проблема на България и нещата ще се оправят.
34
0
уйчо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Разсипаха хубавия парк гадовете мръсни!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама