"Дневник": Регионалният министър е разрешил строителството върху плаж край Варна

09.08.2018 / 16:21 20

Автор: Спас Спасов, dnevnik.bg

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е нарушил закона, като е разрешил строителството върху морския плаж във варненския кв. "Аспарухово", където трябва да бъде изградено ново рибарско пристанище. Това се разбира от съдържанието на сигнал, изпратен до Нанков от Камарата на геодезистите в България.

Според текста на сигнала министърът на регионалното развитие е подписал заповед, с която е дал траен градоустройствен статут на плажа, който според конституцията е изключителна държавна собственост. Така плажът вече може да бъде застроен, като определените за това параметри са плътност от 80%, само 2% минимална озеленена площ и височина на сградите 25 м.

Справка в Специализираната кадастрална карта на обектите, регулирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, действително показва, че теренът, на който Нанков е разрешил строителството на 25-метрови сгради, е отбелязан като "морски плаж". Така той е отразен и в Кадастрално-административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Специализираната кадастрална карта на обектите, регулирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, показва, че имотът е отбелязан като "морски плаж".

С тези аргументи от Камарата на геодезистите припомнят, че според конституцията, чиито текстове имат непосредствено действие, крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, а Законът за Черноморското крайбрежие гарантира невъзможността за промяната на собствеността им от изключителна държавна собственост в частна и не разрешава никакви строителни дейности върху тях, включително и пристанища.

Въпреки това със заповедта си, издадена на 29 юни м.г., Николай Нанков е дал градоустройствен статут на имота в кв. "Аспарухово", който представлява "морски плаж"без да посочва нормативно основание. Вероятната причина за това е, че в нормативната уредба на страната не съществува основание за застрояване на морски плажове.

Въз основа на заповедта, подписана от регионалния министър, община Варна е издала на 30 август м.г. и разрешение за строителство на морския плаж.

В сигнала, изпратен до Нанков, е обърнато внимание и на факта, че Министерският съвет също е нарушил конституцията и законите, тъй като на 1 септември м.г. е взел подвеждащо решение. С него на община Варна е дадено разрешение за "строеж върху имот, представляващ част от морското дъно в границите на вътрешните морски води на Република България в Черно море". В същото време в решението са цитирани и имоти, които се намират на сушата и по-голямата част от площта им е заета от морския плаж. Друга любопитна подробност от текста на правителственото решение е, че имотът "част от морското дъно", посочен в него, не съществува нито в кадастралната карта, нито в кадастралните регистри.

Имотът, посочен изрично в Решението на Министерския съвет от 30 септември м.г., не съществува в регистрите

Имотът, посочен изрично в Решението на Министерския съвет от 30 септември м.г., не съществува в регистрите

В сигнала до регионалния министър са посочени и още няколко нарушения на действащото в момента законодателство, извършени с издаването на документи за строителство върху плажната ивица край Варна.

Така например урегулирането на имотите, предвидени за строителството на рибарското пристанище, е извършено по реда на Закона за устройство на територията. Това обаче е недопустимо за имоти, които са собственост на държавата или общината.

От друга страна, законът разрешава строителството на пристанища и пристанищни съоръжения само "извън територията на морските плажове".

"Освен това подробният устройствен план на имота е изработен върху грешна кадастрална карта, което е видимо с просто око при съпоставяне на границите му с тези на бреговата линия, пише още в сигнала до министър Нанков. Това прави одобрения план грешен, а при констатиране на такава грешка той се изработва отново, след като се отстрани грешката в кадастъра".

В края на сигнала си от Камарата на геодезистите в България изразяват съмнението си, че урегулираният за застрояване имот на територията на морския плаж в кв. "Аспарухово" всъщност е подготвен, за да бъде придобит от частни лицакакто това се случи вече веднъж с "Алея Първа" във Варна.

В самия край на управлението на тройната коалиция през 2009 г. тогавашният областен управител на Варна Христо Контров (ДПС) продаде без търг 122 дка крайбрежен терен на цена около 50 евро за кв.м на свързания с групата около "Химимпорт" "Холдинг Варна". Сделката бе извършена по настояване на тогавашния шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев с мотива, че през 2007 г. холдингът е получил за проекта си "Алея Първа" на стойност 73 млн. лв. сертификат за инвеститор първи клас.

За да стане възможна сделката обаче, крайбрежните терени тихомълком и без санкция на Министерския съвет са били трансформирани от изключителна частна държавна собственост в частна, която за разлика от първата може да бъде продавана.

Сега случаят с плажа, на който трябва да бъде построено рибарско пристанище, удивително напомня сюжета от 2009 г. В Кадастрално-административната информационна система изключителната държавна собственост на плажа неизвестно защо е отразена като "публична". А съседният имот, включен в границите на новото "Рибарско пристанище", е записан в кадастралния регистър на недвижимите имоти като "частна държавна собственост".

Двата съседни имота в местността "Карантината" край Варна - единият "изключителна", другият - "частна държавна собственост"

"При това положение съществува реална опасност двата имота да бъдат обединени в един и няколко години след това да бъдат преобразувани в частна държавна собственост, за да бъдат продадени на частен инвеститор клас А по Закона за насърчаване на инвестициите, дори без търг", иронизират от Камарата на геодезистите в България.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Driveн (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Един чиновник взима да кажем 800 лева заплата.Хората страх-нестрах поддават. Няма нищо сложно в този процес. Предпоагам обаче че, не е никак евтино, тъй като за да се получи има един автобус хора по веригата. Ахахахаха
2
7
952 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ахахаххах триете ли измекяри пе-тел - измекяри лъжливи. там няма плаж! ако е имало е вече под водата. ДА отиде лъжливия геодезсит каратерзиян там да се пече - ма що така не го виждам???? Няма на дънката кооперации - щото са продадени вече. това е заблуждаваща статия и трябва да бъдете сЪдени за лъжи! Хора не им се връзвайте! Пълна лъжа е! Пристанището ще е с достъп за всеки и ще е като на Морска гара, ще има едно красиво място за гледане на града! ама на някой това им боде очите - щото ги изритаха от общината! Каратерзиян - що така настървено не търсиш сметка за квартал Чайка - там са наистина мизерии и лайна! Как придобиха градинките като частни имоти и строят блокове! Къде си там ,а? Липсваш!!!!измекяри
3
3
Driveн (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Никой нйе мойе да спрйе биснесмйените. Нйека да има бйзнйес, нйека да са купууат нуови Мйерцедейеси. Ту е плаж ко толкоз, ни сти ли виждали плаж?
6
1
варненец (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Правят нова зона за кръчми чалга и проститутки като на Морска гара ама Аспарухово е умряла работа 
11
0
тим-ти-ри-рам (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Кучетата лаят, керванът си върви .
7
5
23:32 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
има и отговор от Министерството, ама вие тук не ви изнася да го публикувате, щото сте си джендъри
8
0
1000 пак (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Защо не се ровите там където наистина има големи лайна - кварта Чайка, новия строеж на пазарчето в Чайка, инвеститор Грийн мар - Димитър Въртигов; Вижте и брат му Севдалин. Потърсете в мрежата излизат КТБ, енергийния сектор.
2
7
стоян (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ама само си пишете, без да знаете за какво става дума. Там се разиграват много кинти! После ще казвате браво
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ПРАХ
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Всичкото е прайх в очите на обикновения човечец, пак обещания и безумни кражби като строителството на бул. Левски и др. и др. 
4
7
истината (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Пълна заблуда е статията! Не се хващайте!
2
1
@видях (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
глупости! реката е в страни бе - в прави й се корито, кьорав ли си?
1
3
видях (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
това което побликувате като ситуация и картата публикувана от кметсвото има разлика около 50-75 метра на юг!авно тъпите калинки нещо не будалкат също и лъжат рибарско селище!! по схемата но кметството  реката от Зеленико влиза по средата но пристанищета и при първиа огромен дъжд ще го запълни или унищожи!!!
20
2
хан крум (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нищо няма да построят. Ще източат ДДС-то като в другите обекти дето изобщо не се случват. Декларират че строят за 10 милиона нещо си , всъщност влагат 300 000 , а точат 2 милиона ДДС. Чиста кражба. ЕДин ден ше дойда на власт и ще ги пратя на СТАДИОНИТЕ
5
11
@aха (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
за такива глупаци като тебе - няма да е и по-добре; за интелигентите хора ще е такова място! Дреме им за яхтите като няма хора! Само вие сте такива глупаци и по-далеко от носа си не виждате; във Влас - не го ли ползват всички частното пристанище? На другите места не ги ли ползват??? това ще е държавно! Пък който има яхта лодка , като си плаща такси - ще спира! аман от ограничени кретени като тебе
25
3
аха (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Никакво рибарско пристанище няма да е, нито място за гледане на морето, а яхтено пристанище за яхтата на едни бандити. Искат държавата да им построи безплатно и едно друго място за акостиране на яхтата-така наречения стар рибарски кей. Уж за хората, за разходки. Прозрачни сте мутри. И клакьорите им тук сте прозрачни.
5
25
люси (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Проекта и супер! Стига пречетехте с измислиците си бе! Нещастници налазихте Варна!
21
5
Варна (преди 4 месеца)
Рейтинг: 42220 | Одобрение: 21840
е кат са камъни да ги застроим ли бе боклук? 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
10
3
BASI KUHATA LEJKA SI TI OTDOLU! (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
AZ HODQ NA PLAW SAMO KYDETO IMA KAMYNI. TAM VODATA E 4ISTA.
15
20
Ба си кухите лейки значи (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Къв плаж там бе?!?!? То само камъни има! ба си малоумниците. Същия този куц кадастър твърди, че част сметището в с. Въглен е ...гори и поляни!?!? 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама