Дневник: Умишлено ли криха замърсяването на варненското езеро заради ремонта на бул. "Левски"?

13.03.2020 / 09:30 3

200 литра фекални води в секунда са се изсипвали 10 дни в езерото без никой да вземе мерки или да уведоми обществеността, твърдят граждани

Още не са ясни какви ще са последствията 

Спас Спасов, Дневник

Разрушен преливник на канализационна шахта е причинил мащабно замърсяване на Варненското езеро, чиито размери и последици тепърва ще се изясняват. За това съобщиха от Районната инспекция по околната среда и водите в града. Аварията е станала при изкопни дейности, извършвани по реализацията на проект, възложен от община Варна, се уточнява в съобщението. От преливната стена на разрушеното съоръжение отпадъчни води са прелели към дъждовната канализация,

а оттам са навлезли и във Варненско езеро.

Информацията за аварията беше разпространена вчера с анонимен мейл до широк кръг медии. Освен описание на случилото се той съдържаше още снимков и видеоматериал, заснет с дрон. Той илюстрираше тревожните размери на замърсяването.

В мейла се твърди също, че изтичането на канализационни води в езерото е започнало още в началото на март т.г., а аварията е станала в непосредствена близост до строителната площадка на ново кръгово кръстовище на т.нар. крайезерен път във Варна. Съоръжението е част от работата по реконструкция на градския бул. "Васил Левски", който миналата година доби национална известност със серия от гафове заради лошо проектиране и изпълнение.

© Ano Nimkov

Пак според авторите на информацията, изпратена вчера от "анонимна група граждани", видимият поток на канализационните води, които са текли към Варненското езеро, е имал дебит от поне 200 л в секунда.

"Очевидно водата е много по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и специфичен мирис на канализационна вода", пишеше в текста на съобщението. "По груби сметки за денонощие над 20 хил. куб. м метра отпадна вода се вливат директно и неконтролируемо във Варненското езеро. Това е голяма част от канала на цяла Варна, който въобще не се пречиства и замърсява езерото с фекалии и всякакви бактерии и отпадъци. По наши наблюдения този процес е факт от поне 10 дни, като това означава, че за езерото вече има сериозна опасност от същинска екологична катастрофа, измиране на рибата и дори разпространение на зарази!",пише в мейла.

© Ano Nimkov

"Дневник" се обърна към пресслужбата на РИОСВ във Варна с допълнителни въпроси по повод на извършената проверка. Те трябваше да изяснят отговарят ли на истината твърденията, че изтичането на канализационни води вследствие на аварията е продължило не по-малко от 10 дни, какво е реалното количество замърсена вода, вляла се във Варненското езеро, и защо действия по предотвратяването на аварията са били предприети едва вчера, когато проблемът стана публичен?

От инспекцията във Варна поискаха въпросите да бъдат зададени писмено, но не се ангажираха с отговор да края на работния ден, въпреки че подобна информация би следвало да е налична след извършената проверка. В телефонен разговор пресаташето на институцията обясни, че е необходимо време, за да могат експертите й да се запознаят със зададените въпроси, а после "да съгласуват отговорите им с министерството (на околната среда и водите, бел. ред.).

Изпратихме въпроси и до община Варна. Те трябваше да изяснят дали обектът, по който са били извършвани строителни дейности, действително е новото кръгово кръстовище между бул. "Васил Левски" и ул. "Девня" (крайезерният път), кой е изпълнителят на строителството и извършено ли е предварително проектиране на обекта.

Последният въпрос е свързан с факта, че мащабната реконструкция на бул. "Васил Левски", извършена само за една година, бе съпътствана от множество трагикомични гафове.

Най-напред трасето на булеварда внезапно мина през трибуните на един от градските стадиони във Варна, след това едно от двуетажните му кръгови кръстовища се оказа с неправилна форма и силен наклон, при първия пролетен дъжд друго кръстовище пропадна, а накрая върху едно от пътните платна се свлече земна маса и едва не затрупа преминаващ автомобил.

© Камара на орхитектите в България

Трасето на бул. "Васил Левски" премина през градския стадион ""Спартак

Главната причина за всички дефекти беше липсата на проект за реконструкцията,

извършвана на т.нар. инженеринг - проектиране по време на строителството. Тази практика е сочена от експерти като причина за ниското качество на пътното и инфраструктурно строителство в страната. Освен това обаче тя прави разходването на публични средства трудно проследимо.

 

© Фейсбук група

Пропадналото кръстовище на бул. "Васил Левски"

Отговорът, изпратен от община Варна

 

гласи следното:

 

"Община Варна е уведомена за причинена авария върху ВиК съоръжение при строителството на кръстовището на ул. "Девня", бул. "В. Левски" и "Г. Пеячевич". Незабавно са предприети мерки по отстраняването й. Щетите се отстраняват от и за сметка на фирмата изпълнител "Инжстрой инженеринг". Обектът има предварително проектиране, извършено е от "Трафик холдинг" ЕООД".

 

Днес от РИОСВ във Варна съобщиха, че към момента на проверката, извършена на мястото на аварията, замърсила Варненското езеро, преливната стена на разрушеното канализацонно съоръжение е била възстановена, а изтичането на отпадни води - преустановено. Въпреки това обаче продължавало изтичането на минимално количество води с неустановен произход, за което ще бъде извършена допълнителна проверка от експерти на РИОСВ - Варна, Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда във Варна.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
Варна (преди 3 седмици)
Рейтинг: 71748 | Одобрение: 35638
Много ясно че е умишлено. Целият град е една селска мафия. За да има оправия някаква в тоя град в общината трябва да се поставят онлайн камери и GPS да се следи всеки чиновник, кмета и общинските съветници какви бели вършат. Телефоните им трябва да се слушат в реално време от хората. И не трябва и за миг да се изпускат понеже занятието им основното е да вършат безобразия. Разбира се, тези извънредни мерки са понеже журналистика във Варна няма тук там някакви появления има. А няма журналистика понеже същите тези безобразници в общината и съвета хранят журналистите от десетилетия. Никой не хапе ръката която го храни. Прокуратурата пък хич я няма.  
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
4
0
Шопа (преди 3 седмици)
Рейтинг: 6411 | Одобрение: 1426
НАВСЯКЪДЕ "НАШИ ХОРА". НЕКОМПЕТЕНТНИ  И БЕЗОТГОВОРНИ.....ТОВА Е КРАЯТ НА ПРЕКРАСНАТА НИ БЪЛГАРИЯ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама