До минути става ясно дали ще екстрадират задържания на летище Варна Мехмед, издирван от Интерпол

10.10.2018 / 15:20 0

Варненският окръжен съд разгледа днес отново делото на Мехмед Явуз, който е турски гражданин и спрямо, който има искане за екстрадиция от властите в Република Турция. 44-годишният мъж е бил задържан на летище Варна, като целта на идването му в България е била почивка на к.к. "Златни пясъци".

Припомняме, че Мехмед Явуз се издирва от 9 г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара издаден на 22. 08. 2009г.  Престъплението, за което той е бил осъден и има влязла в сила присъда е за извършване на дейности като член на терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Наложеното му наказание от турския съд е „лишаване от свобода“ в размер на 6г. и 3месеца, от което има остатък за изтърпяване - 3 години, 7 месеца и 23 дни. Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там. Защитата на Мехмед Я. посочи, че германските власти вече са отказали екстрадиция в Турция на мъжа, тъй като преследването спрямо него е било политическо. Пред съда обвиняемият заяви, че не е извършил престъпленията, за които е бил осъден от турските власти. Той посочи, че като студент, преследванията спрямо него са били, че е ползвал майчиния си – кюрдски език и заедно с други свои колеги от университета, е бил обявен за част от терористична организация. 

Според прокурора днес стана ясно, че няма данни и факти, които да установяват, че Мехмед Явуз е участвал в терористична групировка. Вероятно неговото издирване се касае за политическо преследване. Лицето е снето от листа на Интерпол, налице са нарушения на указа на организацията. 

"В никакъв случай не искам да бъда екстрадиран обратно в Турция. Страх ме е, че ще ме изтезават и измъчват. Днес е деня, в който се оженихме със съпругата ми и съжалявам, че се намирам в съда, но се надявам да откажете екстрадицията и да направите деня ми по-цветен", обърна се към съдията Мехмед.

В залата присъстваха генералният консул на Република Турция Нурай Иньонтепе и генералният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев.  

Очаква се до минути да стане ясно решението на съда. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама