Добрев, ГЕРБ: Утре внасяме отнемане на дерогацията на "Лукойл"

22.10.2023 / 19:49 2

Снимка Булфото

Делян Добрев от ГЕРБ обяви какъв важен ход ще предприеме партията му в утрешния първи ден от новата седмица.

Смятаме да поставим базите на „Лукойл” под контрола на Държавния резерв. Да не може „Лукойл” да ги държи само за себе си, а да дадем възможност на всеки вносител, който иска да съхранява в тях – да го прави.

Това заяви в „На фокус” по NOVA депутатът от ГЕРБ - СДС и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. „Утре ще внесем отнемане на дерогацията на „Лукойл”, което го правим за трети път. Защо Николай Денков и Асен Василев се борят със зъби и нокти за „Лукойл”, който печели 3 млрд. долара от дерогацията на година, а ползата за българския потребител е кръгла нула? Чувам, че е заради едни 5 млн. евро на месец. По жълтите павета се носи такъв слух”, посочи още той, пише novini.bg.

Добрев коментира и изказване на Атанас Атанасов, според който службите са видели „някаква опасност” в това да се отнеме дерогацията. „Става въпрос за два доклада. Защо Атанасов говори само за единия? Първият доклад е 10 страници, който казва, че българската рафинерия може да преработва 90% от произвеждания нефт в света. Обяснява се, че няма никакъв проблем още от следващия ден „Лукойл” да премине на неруски доставчици”, поясни депутатът.

Председателят на енергийната комисия заяви, че два дни по-късно се получава втори доклад от секретна агенция, който твърди, че „има едни рискове”. „Въпросът ми е в тези два дни кой от тези 9 човека, които получават тези доклади, се обади на въпросната агенция и я накара да си коригира доклада. Вторият доклад беше изключително неубедителен и противоречеше на първия”, е мнението му.

„Вярвам на първия доклад, а не на втория, за който някой се обади и накара службите да си коригират доклада. Хубаво е точно тези служби да кажат кой е този някой. За какво са ни тези служби, ако някой се обажда и иска докладът да бъде коригиран и те го правят, както му харесва”, допълни той. 

На въпрос дали „Лукойл” е бил монополист по времето, когато Добрев е заемал поста на енергиен министър, той отговори: „Имаше около 60% дял. За миналата година делът му от продажбите на вътрешния пазар е 96%. Тоест, миналата година внос на горива нямаше”.

Депутатът коментира, че и той има информация, че синдикатите на „Лукойл” заплашват да излязат на протест. „На „Лукойл” хранилката е прекалено голяма. Свидетел съм на това как „Лукойл” в три поредни парламента си намираше мнозинство”, твърди Добрев.

„Какво печели народът от руския нефт? 3 млрд. долара пращаме на режима на Путин. Уралският нефт е с високо съдържание на сяра. Затова, когато си заредим автомобила в чужбина, то е много по-добро от това в България. Потребителят ще спечели от това, че горивото му ще е по-качествено”, заключи той за отмяна на дерогацията.

За „проспаната” ключова промяна, свързана със 100% монопол на „Лукойл” върху съхранението на горива, което позволява всички резерви да се съхраняват само в България, уточни: „Това е проблемът, голямо проспиване. При 100% съхранение на горивата в България и при 92% собственост на складовете на „Лукойл”, означава, че ние по този начин правим „Лукойл” монополист. Всички бяхме подведени от Финансовото министерство и финансовия министър”.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
skokos (преди 4 месеца)
Рейтинг: 7543 | Одобрение: 1378
Това вече не е мерене на п...те, това си е истинско е...не. Браво на бат Бойко, признавам добър е, колкото и да не го харесвам.
0
6
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 128983 | Одобрение: -1607
Този вече съвсем е заприличал на Алф. А схемата е ясна ДПСГЕРБ правят дандания с дерогацията,синдикатите излизат на блокади...вече цяла година е така,остана ли якой да не разбира как и кой прави протестите!?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама