Домашен арест за обвиняем за отглеждане на марихуана

13.10.2020 / 15:00 0

Снимка Булфото, архив

Варненският апелативен съд потвърди определения от Окръжен съд – Варна домашен арест спрямо обвиняем за отглеждане на марихуана в наркооранжерия в с. Бенковски, съобщават от институцията. Петър Я. и синът му са привлечени към наказателна отговорност за това, че в съучастие са произвеждали и държали с цел разпространение наркотични вещества в особено големи размери. Деянието е извършено в оранжерия във варненското село Бенковски. От имота са иззети над 400 растения, повече от 100 килограма суха тревиста маса и оборудване за преработката й.  

Мярката за неотклонение на Петър Я. е предмет на разглеждане от въззивния съд за втори път, след като на 19 май той задържа под стража 60-годишния мъж. На 8 октомври Окръжният съд е уважил молбата на Петър за домашен арест, но прокуратурата атакува това определение. Основният мотив в протеста на държавното обвинение е, че е неуместно обвиняемият да търпи домашен арест на адреса, на който е извършена престъпната дейност, тъй като се създава предпоставка за закононарушение. Стойността на иззетото количество забранени вещества Апелативната прокуратура оценява на над 650 000 лв. 
Защитата на мъжа припомни, че според практиката на Европейския съд за правата на човека, рискът обвиняем да се укрие намалява пропорционално на срока за задържане, който в случая е 5 месеца. Освен това в промишления имот, обект на разследване, обвиняемият е осъществявал производствена дейност. 

Апелативният съд счете протеста на прокуратурата за неоснователен. Съдебният състав сподели доводите на първата инстанция, която правилно е преценила, че след 5 месеца мярката за неотклонение трябва да бъде изменена в по-лека. Изминалият период дава основание на въззивния съд да приеме, че вероятността от извършване на престъпление е сведена до минимум. Извършени са голяма част от действията по разследването и е отнета възможността обвиняемият да извърши престъпление против правосъдието – той не би могъл да укрие доказателства, тъй като те са иззети и са предмет на експертизи. След намаляването на тази опасност, целите на мерките за неотклонение могат да бъдат изпълнени и чрез домашния арест. 
Определението, с което Апелативен съд - Варна потвърди домашния арест на Петър Я., обвинен в отглеждане и държане на наркотици, е окончателно. 
 


 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама