Донос - бонус на Асен Василев мина в парламента, проверки може да се правят и 100 години след подаден сигнал

28.09.2023 / 10:27 1

Булфото,

Депутатите се скараха по време на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Вносители са бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова и Петър Кьосев, предаде Нюз.бг.

В контекста на дебатите депутатът от ИТН Гроздан Караджов запита защо като е толкова важен законопроектът не е бил внесен от Министерски съвет? Защо се прескача процедурата по един роднински начин, недоумява Караджов и призова председателят на парламента Росен Желязков да не вкарва по експресната писта законопроекти на властта.

Депутатът от ГЕРБ/СДС Маноил Манев отговори на Караджов. Със законопроекта се премахва давността за подаване на сигнали, аргументира се Манев. Целта на законопроекта е да работи, за да не може да се крадат пари, коментира Манев. Той обясни, че със законопроекта може да се пусне сигнал и по този сигнал може да се правят проверки дори и след 100 години.

Радомир Чолаков призова законопроектът да бъде подкрепен на първо гласуване с обещанието за промени между първо и второ четене. Той увери, че законопроектът няма да е бухалка.

От парламентарната група на "Възраждане" заявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Цончо Ганев посочи, че въвеждането на доноси ще е нещо нормално в държавата и ще бъде съвсем естествено. Той разбира властта, като видни техни представители се занимавали със спускането на доноси срещу техни колеги и децата им да бъдат отнети. На принципа, че всеки донос носи бонус минаха много законопроекти и сега отново се приема законопроект, за да може пускането на доноси да стане нормална практика, каза още Ганев.

Според него законопроектът е поредното купуване на доноси и поредната бухалка на управляващите.

Със законопроекта се прецизира обхвата и целта на закона, като към приложното му поле се включват и сигнали за нарушения на съответните мерки относно финансовите интереси на Съюза. Предвижда се правата и задълженията за работниците, служителите и работодателите по закона да не засегнат правото им да се консултират с представителни или синдикални организации, както и правото им да сключват колективни трудови договори.

В изпълнение изискванията на директивата се ограничава възможността за използването на общ вътрешен канал за докладване на сигнали, като тази възможност за споделяне на ресурси и употребата на общ канал за подаване на вътрешни сигнали се предоставя само на дружества с общ брой работници или служители от 50 до 249 лица, а на дружествата с повече 250 работници или служители се вменява задължението да създават свои собствени вътрешни канали. Със законодателната инициатива се въвежда също възможността за документиране на разговорите чрез записването им, когато сигналът се подава устно, и се предоставя правото на сигнализиращите лица да избират метода и каналите за докладване на сигнала.

Предлага се предоставяната от закона защита да включва освен работници и самостоятелно заети лица, така и платените и неплатените доброволци и стажанти. С промените се разширява приложното поле на закона, като забраната за прилагането му се ограничава единствено до поверителността на разговорите и кореспонденцията между адвокати и техните клиенти.

С проекта на закон се предвижда премахване на ограничението за образуване на производство, когато от нарушението са изминали повече от две години. Урежда се задължението за изпращане на потвърждение за получения сигнала до сигнализиращото лице в 7-дневен срок от получаването му и се регламентира своевременното предаване на информацията до съответните компетентни институции.

В крайна сметка депутатите приеха законопроекта на първо четене с 90 гласа "За", 53 гласа "против" и 5 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването поискано от председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов законопроектът отново мина, само че с по-голям резултат: 112 гласа "За", 53 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се".

Срокът за предложение в законопроекта между първо и второ четене ще е 3 дни.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
cron1 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 91264 | Одобрение: -9091
Идеята с доносите е най-голямата простотия на ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЗАМЯНАТА...[img]https://static.petel.bg/img/emoticons/angry.png[/img]
Марио Кроненберг

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама