Дори в САЩ и Франция знаят за варненския леден сироп

17.12.2014 / 10:06 10

75-годишният Ганчо Христов е последният продавач на разхладителната напитка

Александър Дечев

Вече над 20 години Ганчо Великов Христов прави и продава така наречения екстра леден сироп. Павилиончето му се намира на бул. „Съборни“ до Градска болница и всеки ден се радва на много клиенти, които успяват да се разхладят или да утолят жаждата си с чаша от разнообразните напитки. Предлага 17 различни вкуса сироп, като най-търсена е ментата.

75-годишният Христов е последният във Варна, който предлага екстра леден сироп. Преди години бараките бяха доста повече, като две от най-емблематичните се намираха на ул. „Д-р Пюскюлиев“ и до Римските терми в Гръцката махала. Сега обаче е само тази.

Христов продължава да работи с удоволствие занаята, с който се захваща през 1992-1993 г. „След промените в България реших да се занимавам с нещо частно. Едни познати от Лом ми бяха на гости и ми предложиха да се захвана с тази дейност. В началото бях под наем в един гараж до Техникумите, а след това и на бившата ул. „Аврам Гачев“ до ДЗИ. През 1996 г. разбрах, че продават този павилион, купих го и вече 18 години съм тук“, разказва пред „Петел“ 75-годишният мъж.

Признава, че от подобен бизнес не се забогатява, но парите му стигат. „Работил съм в Медицинския институт и затова пенсията ми не е голяма. Така помагам на мен и на семейството ми. Жена ми е болна, а майка ми на 27 декември става на 99 и почва да кара 100-ата си година. Работата ме прави щастлив, а и се радвам, че мога да им помагам“, споделя майсторът.

В началото е приготвял смесите сам, а асортиментът му се е ограничавал до мента, шоколад и лимонада. По-късно включва етър, а днес „менюто“ му се е увеличило до 17 различни вкуса. Често се правят и смеси между два различни сиропа. В момента най-много вървят мента, вишна и лимонада. Цената на една чаша от „вълшебната“ напитка е само 35 стотинки.

Самият сироп се прави като в 200-грамова чаша се слага една лъжица от екстракта, която е около 25 грама, и се разрежда с ледена газирана вода, която се прави на място. Концентратът се купува от фирма, тъй като от РИОКОЗ не разрешават да се приготвя в малкото помещение.

Логично най-много сироп се пие през лятото, когато неведнъж пред павилиончето са се образували опашки.

Ганчо Христов признава, че има много редовни клиенти и дори такива, които живеят в САЩ, Франция и други държави. „Всяка година като се върнат от чужбина идват при мен, за да изпият поне една чаша от напитката. Сред клиентите ми има и много хора от общината, както и варненци от всякакви слоеве. Често обслужвам двама професори от Чехия и Санкт Петербург. Първият пие двойна вишна, а вторият – микс между мента и шоколад. През лятото има и много деца, най-вече тук от махалата. Другите са във ваканция и са я на село, я някъде другаде“, разкрива Христов.
Преди години е дал целия проект на хора от Одеса, но така и не знае дали те са го приложили. От Гърция пък му предлагали доста пари, за да купят техниката му, но той е отказал.

В последните няколко години рамо на Ганчо Христов удрят неговите внучки Габриела и Марияна, на които е изключително благодарен. „Те са студентки по медицина и са пълни отличнички. Обикновено като свършат с изпитите и идват при мен да ми помагат. От края на юли до 31 август ги оставям изцяло те да работят в павилиона“, споделя щастливият дядо Ганчо.

Накрая на разговора ни майсторът на екстра леден сироп ни признава и своята любима напитка – смес между боровинка и мента.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
4
Владимир (преди 5 години)
Рейтинг: 823 | Одобрение: 8
ехааа, браво на човека :)
5
2
magnit (преди 5 години)
Рейтинг: 1210 | Одобрение: 290

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама