Доц. Чобанов: Основен проблем в България е тромавата и раздута администрация. Има субективно отношение и намеса

08.04.2021 / 20:13 2

снимка Булфото

Липсата на електронизация дава възможност за субективно отношение от страна на чиновниците, а от там за намеса в дейности, които не би трябвало да се случва. Това коментира пред БГНЕС доц. Петър Чобанов.

Ще се състави парламент, в който трудно ще бъде намерено някакво съгласие по основни приоритети. Надяваме се, че правителството, което дойде, каквото и да то, ще има добро отношение към бизнес средата, ще положи усилия да се справи с предизвикателствата и ще осигури възможности за един ускорен икономически растеж, коментира доц. Чобанов.

Заедно с други финансови и икономически експерти, доц. Чобанов е част от екип, работил по Стратегия за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България. Документът очертава сериозните икономически и фискални предизвикателства, пред които се изправя страната ни при справянето с COVID-кризата и насочва фокуса към основните приоритети, които трябва да бъдат следвани. Той беше представен умишлено след изборите, за да не бъде темата политизирана.

"Какви са рисковете? Сами можем да видим. Те са както икономически – неотминаващата пандемия и несигурността, която съществува, но и по-структурни – недостатъчни инвестиции, недобрата среда за тях, недостатъчният човешки капитал. Знаем, че в броя на заетите изоставаме, имаме 360 хил. по-малко заети отколкото са били през 2008 г. Инвестициите не са достатъчни. По отношението на публичните финанси рисковете също са ясни. Това са неефективността на публичните разходи, проблемите при планирането и прозрачното изразходване на бюджетни средства. Когато един проект стартира и той е по-дългосрочен, липсва оценка за това какви разходи ще са необходими при поддържането на това, което е построено, на съответната инфраструктура“, смята доц. Чобанов.

"Знаем, че има различни предизвикателства, свързани със "зелената сделка“ и преструктуриране на икономиката. Тя трябва да се използва позитивно. Това е значителен бюджетен ресурс, за който трябва да бъде осигурен прозрачен начин да се изразходва. Усилията трябва да се фокусират в сектори, в които наистина би имало полза“, допълва още финансовият експерт.

Според него проблем в България са още раздутата и тромава администрация, както и недостатъчната дигитализация в нейната работа и услугите, които тя предоставя на бизнеса и гражданите.

"Липсата на електронизация дава възможност за субективно отношение, а от там за намеса в дейности, които не би трябвало да се случва“, категоричен и финансистът.

Ето защо от Съвета по икономически и публични политики, работил по стратегията, предлагат извършването на функционален анализ на администрацията. "Време е да видим кои публични услуги са вече остарели. Време е да бъдат заместени от едно електронно обслужване, а от там държавата може спокойно да се откаже от тях. Нужен е нов подход към администрацията, тя е раздута по численост и трябва да бъдат положени необходимите усилия да бъде намалена и фокусирана върху основните дейности и услуги, които ще трябва да предоставя по нов начин“, смята доц. Чобанов.

Сред предложенията са още държавната собственост да бъде вкарана в регистър, както и да бъде създадена специална агенция, която да я управлява.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 56489 | Одобрение: 8029
Толкова глупав,а вече доцент!? Представяте ли си всички тия изроди биха могли да преподават на младежите!!!!!
2
0
Звезди (преди 1 седмица)
Рейтинг: 14840 | Одобрение: 3080
Кайвето обаче е шекерлия за администрацията и циганята. "Бай Мангал пие кафета със канела. Бай Мангал знае 2 и знае 200.". ГЕРБавите копИлета раздуха калинките до 800 хиляди! 800 хиляди на една шепа народ! А сега, поне 50% от тая гмеж да изфърли, вовеки!
Жизнь длинная, земля круглая....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама