Доц. Киселова: Мъртвите не се изчистват от избирателните списъци, тъй като има починали и в чужбина

17.11.2021 / 09:53 1

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

Кадър Нова Тв

Избирателният списък отразява всички български граждани по постоянен адрес и поради тази причина всъщност ние имаме по дълъг списък, отколкото има избиратели в България. Голяма част от избирателите са в чужбина и всъщност може би избирателната активност за хората в страната може и да приближава 50%. Активността е определена от всички граждани с избирателни права, но ние се интересуваме какво се случва в страната и оттам идва разминаването между цифрите, за които заговорихме. Това заяви доц. Наталия Киселова по NOVA NEWS.

"Мъртвите души" не са изчистени от избирателнити списъци, тъй като има хора, които са починали някъде извън страната и не е отразено. И поради тази причина те са включени в избирателния списък, а според мен обаче е необходимо да се направи нещо друго. Първо, да се види кои са в страната и кои са зад граница, и второ избирателният списък за секциите в чужбина не трябва да се съставя в изборния ден, а въз основа на заявление, които се подават да не бъде само за откриване на секцията, но и гражданите, които са подали заявления да гласуват там, където са заявили, че желаят да гласуват, за да бъде открита секция, допълни доц. Киселова. 

И, разбира се, нещо, което е важно, българската държава трябва да знае колко граждани имат намерение да гласуват в чужбина, защото разминаването между секциите през лятото на гръцките курортни острови, така и сега ЦИК е длъжна, след като са гласували над определен брой избиратели, отново да открие секция и да изпрати даже и машини. А там вече български избиратели няма, така че автоматично спира секцията и затова преди да се откриват секции в чужбина, трябва да се мисли. Не кампанийно, а там, където има реално български граждани, а не само в конкретен момент колко са били, каза още доц. Наталия Киселова.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
azmislya (преди 2 години)
Рейтинг: 796 | Одобрение: -119
За трети  път ходя да гласувам тази година и вече страшно съжалявам. Признавам, че ще отида и за балотажа  в неделя, но до тук! Според мен за който е да избор - НС, Президент, Кмет, Общински съветници, Референдуми, а бе за каквото и да било, не трябва да имат право да гласуват хора живеещи трайно в чужбина, хора които не говорят, или вече са забравили българския език. Хора, които по някакъв начин са успели, да си устроят живота в чужбина и ходят на избори за разнообразие. Просто ей така- за спорта! Други пък гласували, за да живеят ужким по-добре близките им. Стига и до тук! А какво значи трайно живеещи в чужбина - за мен са хората, които живеят повече от шест месеца извън пределите на страната. Да, повече от шест месеца, защото  тяхната мисъл и цели е да останат още шест, че и повече по възможност. Образователен ценз - ДА - и това трябва да се въведе. Ама нарушавали им се конституционните  права. Какви права на хора, които имат една мозъчна гънка, която им служи, за да държат единствено правата посока? Е опитаха с машииното гласуване, да въведат това индиректно,но неграмотни хора в България - дал господ. Не могат да четат и да пишат, но познават цифрите. Просто махнете цифрите от бюлетините.Не подреждайте партии и личности в определен ред, нека да е произволно навсякъде, във всяка една секция и тогава реално ще се справим с купения вот.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама