Доц. Плочев посочи 10-те най-смъртоносни болести

27.11.2014 / 07:59 1

Вирусът ебола и смъртността, която причинява той, вцепениха цяла България миналия петък. Оказа се, че 60-годишният пациент със съмнение за ебола, е болен от също така опасната малария. До момента еболата е инфектирала близо 15 000 души в света, а издъхналите са повече от 5500. Ето кои са 10-те най-смъртоносните инфекциозни заболявания, класирани от проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести в столичната Военномедицинска академия, цитиран от "Труд".1. Грипът и острите респираторни заболявания Най-много хора на планетата са издъхнали от грип. Само през 1918 г. т.нар. испански грип убива близо 50 млн. души. За сравнение жертвите на Първата световна война са около 8,3 милиона. След това има още три пандемии. Тази през 1957 г. се причинява от т.нар. азиатски грип, който убива 3 млн. души. През 1968 г. пламва среден по сила "хонконгски грип", от който си отиват 34 000 души. През 1977 г. започва четвъртата за миналия век пандемия, известна като "руски грип". Тя е определена като най-слабата. Днес, благодарение на ваксините, грипът е напълно преодолим. Но ако не се имунизирате, може да стигнете до усложнения. Само едно от тях - пневмонията, годишно убива около 2000 българи. 

2. Хепатит А, Б, Це, Де и Е. В някои държави заразените с хепатит А са толкова много (като Китай), че не се знае броят им. Докато в Швеция доскоро заболяването не бе познато. Откакто компании започнали да внасят китайска храна, той върлува и в скандинавската държава. Около 1,5 млрд. души по света боледуват от хепатит Б, а носителите на вируса са над 300 милиона. "Ние, специалистите, мислехме, че като приложим ваксината срещу хепатит Б още при раждането и след това извършвам реимунизациите ще се справим с болестта. Този процес стартира през 1992 г., но се оказа, че получаваният имунитет не е толкова стабилен и след десетина години ваксинираните хора вече нямат необходимото количество антитела в кръвта си и заразата "тръгва" дори сред тези хора", разказа проф. Плочев. 

3. Диарии Годишно тя застига между 10 и 20% от пасажерите на международни линии или над 10 млн. души. Няма такава статистика за България, още повече че нашите поразени пътуващи рядко търсят помощ при специалист. До болница стигат тези, които са в много тежко състояние, дехидратирани, с рязко падане на нивата на калия в организма и с проблем на сърдечно-съдовата система, т.е. когато са със синдром, застрашаващ живота им. Не се знае точно какъв е причинителят на страданието, но той е необичаен за стомашно-чревната флора за хора, които примерно посещават Мексико или други екзотични страни. Другият проблем е, че масово пътувалите се самолекуват, стига се до "прикриване" на инфекцията, а микробиолозите не могат да установят причинителя. Диариите са изключително разпространени и фатални в Африка и в Югоизточна Азия (там всяка година боледуват 3,5 млрд. пациенти, от които 1 милиард деца, а тези до 5 годинки най-често издъхват). Не трябва да се подценяват и антибиотичните диарии, които сами си причиняваме. 

4. ХИВ-вирусът До момента е заразил 40 милиона души в света, няма незасегната държава. През миналата година в тежко състояние са били 2,5 млн. души, от които 1,5 милиона са загинали (сред тях 240 000 са деца). 2/3 от инфектираните са в т.нар. Субсахарна Африка. Заболяването вече се разпростря върху Индокитай, Русия и Украйна, което е много тревожно. У нас се увеличават инфектираните от рисковата група хомосексуални мъже. "Преди дни се върнах от конгрес в Глазгоу, където дискутирахме последните методи за лечение на ХИВ-вируса. В Европа се забелязва рязко нарастване на проституиращите мъже от Африка и Латинска Америка. Никой обаче не коментира българските проблеми с нашите роми - те също обслужват хомосексуални мъже в Западна Европа", посочи проф. Плочев. Според него подценяваме явлението, още повече че СПИН-ът "върви" със заразяване с хепатит С. А двете болести едновременно вече водят до сериозни състояния, които налагат много скъпо лечение. "Тази година бе открита специфична терапия срещу хепатит С, но в комбинация с антиретровирусното лечение на ХИВ-вируса, на организма му "идва" в повече и се наблюдават много странични явления като анемия, нарушение на мастната обмяна, на чернодробната функция и др., показаха докладите в Глазгоу", обясни проф. Плочев. Друга тенденция: докато преди време те посещаваха определени места - лекари си спомниха за т.нар. гей-таверни, в които за вечер тези мъже са осъществявали по 4-5 контакта с представители на своя пол. Такава е била практиката в САЩ, Хаити, Ибиса и т.н. "Днес обаче тези мъже се крият, не се показват, което е много тревожно, тъй като разнасят заразата тайно и прикрито. Така стават неуправляеми", каза още проф. Плочев. У нас официално регистрираните серопозитивни са над 1500 души, но реалният им брой е в пъти повече. 

5. Туберкулозата България не влиза в списъка със страните, които според СЗО, са в тревожна ситуация заради заболеваемостта от туберкулоза. Но въпреки всичко се наблюдава доста по-високо ниво на разпространението отколкото във Финландия, Норвегия и Швеция. Тя "се вихри" масово в Азия, Африка, Индия и Китай. Проблемът за България е появата на резистентни към медикаментите щамове на туберкулозата. "Т.е. лекарствата не действат, а тъй като инфекцията е дихателна, пациентът заразява и други хора", посочи проф. Плочев. Той съветва българите, които пътуват до Китай и Индия, да са особено внимателни, тъй като там са регистрирани 40% от случаите на болестта в света. У нас туберкулозата може да атакува всеки. Тя вече не е "жълтата гостенка" на Христо Смирненски, не е болестта на бедните. "Имал съм и много богати пациенти, които са били повалени от нея, докато са били в чужбина - например в Бразилия", каза проф. Плочев. В България случаите са предимно "внесени". 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
IvaNina (преди 6 години)
Рейтинг: 2565 | Одобрение: 180
диарията е преди хив в калсацията, това ме разби.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама