Доц. Вачков, БАН: В новите учебници по история децата ще учат за комунизма като престъпен режим

15.08.2019 / 11:41 5

Източник: Епицентър

Най-важното за младите хора като ценност е да разберат, че не може да се преследват хора по политически причини, да бъдат вкарвани в лагери и убивани. От една страна трябва да се даде минимум от информация, който да е достатъчен за учениците да ги ориентира какво е бил комунизмът, но трябва да разберат и същността на този режим. Детайлите няма да ги запомнят.

Да, общо взето във всички учебници беше упоменат законът, който обяви комунистическият режим за престъпен. Това заяви доц. Даниел Вачков, директор на Историческия институт към БАН, в коментар за учебниците по история за 10-ти клас и съдържанието им специално по отношение на комунизма.

Доц. Вачков беше категоричен пред БНТ, че вече са минали 30 години от падането на комунизма, т.е. достатъчно време, за да бъде добре изследван периодът и да има достатъчно данни и информация. И изказа тезата, че вече учениците учат за престъпленията на комунистическия режим. Половината учебници по история вече били редактирани по темата "комунизъм". Три от издателствата са поправили учебниците си по история за 10-и клас, в които има уроци за комунизма. Най-важното за младите хора като ценност е да разберат, че не може да се преследват хора по политически причини, да бъдат вкарвани в лагери и убивани, подчерта Вачков. Що се отнася до Прехода, Вачков подчерта, че има още време да мине от гледна точка на историята, но се говори за проблеми като корупцията, демографската криза, действията на престъпните групировки. Доцентът обаче изрично посочи, че що се отнася до престъпните групировки още няма съсредоточаване върху произхода на тези групировки т.е. категорично заключение в учебниците за това кои са родителите им. "Греховете на комунистическия режим са добре отразени. Греховете на Прехода са загатнати", обобщи доцентът какво представляват днешните нови учебници по история. Припомняме, че за пропуските в учебниците алармираха журналистът Христо Христов, създател на сайта desebg.com и историкът проф. Евелина Келбечева. Двамата директно казаха, че в проектите на всички издателства "липсва ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава".

Само в учебника на "Рива" са отбелязани трите фалита при управлението на Тодор Живков, установиха Христов и Келбечева, а никъде не са посочени дълговете, които управлението на БКП завещава, спестен е броят на жертвите на терора в първите месеци след 9 септември 1944 г. (между 18 000 и 30 000, след като самата БКП изчислява жертвите при предишния режим на 5800), както и репресиите срещу църквата. Пропуски имаше и при информацията за лагера в "Белене". За сметка на това в някои учебници децата ще четат, че "Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
7
12321 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 9406 | Одобрение: 3361
Какъв доцент, този е обикновен педерунгел...
5
2
айки (преди 6 месеца)
Рейтинг: 13563 | Одобрение: 5643
      а като какъв ще изучават днешния режим......
13
26
kris (преди 6 месеца)
Рейтинг: 115471 | Одобрение: 1956
Екипът от учени към БАН, ръководени от доцент Вачков, след дългогодишни проучвания оповестяват, че най-много витамини има в.......аптеките......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
13
5
аха (преди 6 месеца)
Рейтинг: 3828 | Одобрение: 1598
ИНТЕРЕСНО, СЕГАШНИЯ РЕЖИМ ,КАТО ,КАКЪВ ГО ОПРЕДЕЛЯТЕ-ХОРА РОВЕЩИ ПО КАЗАНИТЕ, ПРОСЯЦИ,УМИРАЩИ ПЕНСИОНЕРИ, РАЖДАЕМОСТ-НУЛЕВА, ПРЕБИВАНЕ ЗА 2ЛЕВА, ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ, ОБИРИ ОТ ЦИГАНИ, БОЙ ОТ ЦИГАНИ.....
18
17
ДИВАКА (преди 6 месеца)
Рейтинг: 24341 | Одобрение: 4046
ДРАГИ "ДОЦЕНТЕ" ,ДРАГИ ИДИОТЕ..АКО И ТИ НЕ ЗНАЕШ ,ЧЕ КОМУНИЗЪМ ВЪВ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО,ТА ПЕНЧО ОТ СЕЛО ВЪРБА ЛИ ЩЕ ЗНАЕ..И ИНТЕРЕСНОТО Е ..ТИ ДРАГИ ДЕБИЛЕ КОГА СИ УЧИЛ ..МАЙ ПРЕЗ ЛОШИЯ СОЦИАЛИЗЪМ,КОГА СА ТИ ДАДЕНИ ТИТЛИТЕ С КОИТО СЕГА СТОИШ КАТО ГЕГА ПРЕД ОБЩЕСТВОТО..НАЙ-МРАЗЯ ТАКИВА ДУПЕДАВЦИ..В "УЧЕБНИКА" ВИ ЩЕ БЪДЕЛИ ОТРАЗЕНО ВЪСТАНИЕТО 1923 ГОДИНА..А НЕЩО ЗА ЖЕРТВИТЕ..ЗА ПАРТИЗАНСКИТЕ ГЛАВИ ЗА КОИТО Е ИМАЛО ОФИЦИАЛНО ОПОВЕСТЕНА НАГРАДА И РАЗНАСЯНИ НА КОЛ ..ЗА РАЗСТРЕЛЯНИТЕ ДЕЦА,ЗА БЕЗБРОЙ ЯТАЦИ ПРЕБИВАНИ В УЧАСТЪЦИТЕ,ЗА ГЕН ,ЗАИМОВ,ЗА ВАПЦАРОВ И Т,Н..ИСТОРИЯТА ВИ НЕФЕЛА..ИСТОРИЯТА НИ Е В ГЛАВИТЕ..И ЩЕ Я ПРЕДАДЕМ НА НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ..А ВИЕ СТЕ ..ГЪЗОЛИЗЦИ..ПФУ..ПЛЮЯ ВИ В СУРАТА ГРОЗНА..Изплезване:devil::'(

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама