Доц. Виктор Йоцов: Чакат ни тежки месеци

12.07.2022 / 20:47 2

Кадър БНТ, архив

"Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди войната в Украйна. Огромната ликвидност, огромните задължения, дългът, който беше натрупан, паричната политика с много ниски лихвени проценти - всичко това натрупа излишна ликвидна маса. Инфлацията може да се овладее само с рецесия. Трябва да се знае, че ще има рецесия и намалено потребление, заяви икономистът и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов в предаването "Денят ON AIR" по https://www.bgonair.bg/.

Експертът подчерта, че рецесията ще сложи край на инфлацията в България, както и на глобално ниво. А до голяма степен инфлацията у нас е привнесена, смята той.

"С неумела фискална политика не можем да укротим инфлацията. Голяма част от мерките я подхранват, те не са антиинфлационни", посочи доц. Йоцов и добави, че трябва да се помага с конкретна политика на хората, които имат най-голяма нужда.

"Горивото поскъпна преди да влезе несправедливата мярка за 25 стотинки. Инфлацията е изяла увеличението на пенсиите още преди да са получени. Много от партиите ненужно плашат хората с приказки, че ако не се състави правителство, едва ли не ще дойде краят на света. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че няма да се изненада, ако в края на годината се наложи да бъде направена поредна актуализация на бюджета.

"Към 31 октомври е почти сигурно, че няма да има сформирано правителство", отбеляза събеседникът.

За финал гостът изтъкна, че очаква проблеми с парното и топлата вода в София, както и че ни чакат тежки месеци. Доц. Йоцов не е привърженик на поставяне на таван на цените. Според него по-добра би била програма с ваучери или купони, ако нещата излязат извън контрол.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Off Road (преди 4 месеца)
Рейтинг: 9307 | Одобрение: 2662
"до голяма степен инфлацията у нас е привнесена, смята той" - привнесоха ни я простокирчовци и кокорчовци, поради неразбирането на материята, послушанието към чужди посолства и арогантността на самовлюбените.
4
4
danx12n (преди 4 месеца)
Рейтинг: 14221 | Одобрение: 3021
За шест месеца на власт променителите такава работа свършиха и такива ги надробиха, че ни чакат тежки години, а не месеци. 
"𝗲𝘂𝗿𝗼𝗮𝘁𝗹𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰 𝗳𝗿𝗲𝗲𝗱𝗼𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝗱𝗲𝗽𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗽𝘂𝗿𝘀𝘂𝗶𝘁𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝘂𝘀𝘁 𝗯𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗱 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲𝗹𝘆" - обясни робовладелецът на освободения роб, докато му прибираше къшея хляб от ръцете

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама