Драматична ситуация в общинската Очна болница във Варна! 17 лекари напускат заради кошмарни условия на труд

07.03.2019 / 17:03 6

Силни емоции и остри реплики съпътстваха заседанието на здравната комисия към Общински съвет – Варна, на което беше обсъдено бъдещето на общинската Специализирана болница по очни болести в морския град. В края на заседанието зам.-управителя ѝ управител на Катедрата по очни болести към Медицински университет – Варна проф. Христина Групчева буквално през сълзи обяви, че точно след месец 17 лекари, включително и тя, вече няма да работят в лечебното заведение.

Пред „Петел“ доктори и доценти уточниха, че те са подали предизвестие за напускане на болницата още преди два месеца и след още един срок то изтича. Последният опит да се избегне абсурдната ситуация е отворено писмо на проф. Групчева до Общински съвет – Варна, който е принципал на здравното заведение, което има славна история, но днес базата му е под всякаква критика.

Във въпросното писмо, което беше темата на заседанието на здравната комисия, се отправя предложение, ако общината Варна няма сили да осигури нормално функциониране на Очна болница, тя може да мине под управлението на Медицински университет – Варна.

Управителят д-р Руслан Тошев доста разпалено отхвърли тази идея пред общинските съветници, като заяви, че всъщност именно отнемането на лечебното заведение от общината е целта на писмото на проф. Групчева. Той също така обвини някои общински съветници в конфликт на интереси в решаването на проблемите, защото са обвързани с Медицинския университет.

Д-р Тошев от своя страна е представил своя концепция за развитието на Очна болница от общо 80 страници. Съветниците признаха, че са я получили буквално вчера и не са се запознали детайлно с нея. Макар че те се опитаха да успокоят д-р Тошев, че в на този етап не се обсъжда дали Очна болница да остане общинска или не, той директно ги обвини, че те не са взели необходимите мерки като принципал за решаване на проблемите.

По думите му, той е изпратил до общината 15 докладни записки с искане за извършване на ремонта на базата, която е собственост на местната власт. Реакция, обаче, на практика няма.

Един от най-ярките моменти по време на заседанието беше изказването на доц. Яна Манолова, която обясни как точно стоят нещата за лекарите в Очна болница. „Когато вали, аз нямам сухи дрехи, които да облека, защото целия покрив тече. Болницата дори няма регистратура. Ако беше само заради заплатите, отдавна щяхме да сме напуснали всички. Но това е базата на катедрата по очни болести и това е единствената причина да останем там“, коментира тя.

Въпросът за бъдещето на Очна болница тепърва ще се решава, макар че може би вече мерките на общината ще са закъснели. След драматичния край на заседанието лекарите бяха категорични, че ще напуснат лечебното заведение.

Това изправя лечението на очни болести не само във Варна, а в цяла Североизточна България пред огромен проблем. Общинската болница в морския град поема спешните случаи, детското лечение и определено има социална функция, защото има много пациенти, които не могат да си позволят цените на частните офталмолози. По изчисления на общински съветници, за решаването на проблемите на базата на Очна болница са необходими около 3-4 млн. лева, които са по силите на общината. Остава отворен въпроса обаче дали тя е най-добрия стопанин на здравното заведение, след като то губи лекарите си.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
4
Blue hills (преди 1 годинa)
Рейтинг: 28988 | Одобрение: 12773
Ами може би не са измислили още схемата за крадене от тази болница, затова няма финансиране от общинката.
19
1
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 38285 | Одобрение: 14565
Нещо в общината да е наред, освен алкохола на гусин кмета?
41
66
plabov1080 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48350 | Одобрение: 3560
Сигурно управителя не си е свършил работата, щом всички офталмолози искат да напуснат...
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама