"Дупка" в бюджета на НЗОК: Липсват 35 млн. лв. за лекарства

13.09.2017 / 19:23 0

Кадър Нова тв

Парите за здраве отново няма да стигнат. Според разчети, в бюджета на Здравната каса има дупка от 35 милиона лева за лекарства. Освен това от институцията твърдят, че нямат никакъв контрол как се харчат парите за медикаменти. Тази година държавата ще изхарчи над 3 милиарда лева за здраве. Но и тази година отделните проблеми на пациентите ще останат нерешени, съобщи Нова тв.

„Много голяма част от лекарствата си ги заплащаме”, казва Здравка Везарова.

„А как го направиха това, че примерно едно лекарство, което взимам за диабета вчера струваше 2.17 лв, а сега го вземам за 7.88 лв?”, пита възмутена Цецка Бончева.

За да стигат предвидените пари за лекарства, трябва да се контролира как се харчат.

„В областта на лекарствата мога да кажа, че до момента според мен, не само че е слаб контролът, той липсва този контрол”, заяви Кирил Ананиев, председател на надзорния съвет на НЗОК.

А Здравната каса иска да контролира по цялата верига - от изписването на лекарството, през наличностите в аптеките и дозирането в болниците.

„Да видим каква е причината при определени лекари и при определени заболявания или болници да има такъв свръхразход”, закани се Кирил Ананиев, председател на надзорния съвет на НЗОК.

Опасенията на държавата, оказва се, направили впечатление и на фармацевтите.

„В последно време има доста рецепти за такива лекарства, които са доста скъпи - за около 1000 лева, над 1000 лева”, коментира магистър-фармацевтът Ангелина Петрова.

През ноември аптеките ще дадат на пациентите лекарства, за които ще си получат парите през 2018 г. И все пак пациентите имат горчив вкус от системата на здравеопазването. От Здравната каса се надяват, че до края на годината с повече контрол и договорени отстъпки, недостигът на средства за лекарства ще се стопи. 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама