Двамата машинисти от трагедията в Хитрино бяха осъдени на общо 25 години затвор

12.05.2021 / 15:28 2

Снимка: Булфото, архив

Двамата машинисти от трагедията в Хитрино бяха осъдени на общо 25 години затвор. Това стана на заседание на Апелативният съд във Варна, който потвърди изцяло присъдите им по делото за влаковата катастрофа на гарата, съобщиха от пресцентъра на съда.

Първата инстанция - Шуменският окръжен съд - присъди на първия машинист - 44-годишния Димитър Михнев наказание от 15 години "лишаване от свобода" и 17 години лишаване от право да упражнява професията си.

Помощникът му - 63-годишният  Радослав Петков - е лишен от свобода за 10 години и му е отнето правото да упражнява професията 12 г.

Михнев и Петков са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на товарен влак, са нарушили правилата за движение - навлезли в гарата със 78 км/ч, като не изпълнили указанията на предупредителния светофор, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч. Не се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с готовност за спиране.

В резултат последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив. Така по непредпазливост причинили смъртта на 7 души, тежки телесни повреди на 4 и средни телесни повреди на 10 души. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Влакът пътувал по направление Бургас - Русе и бил съставен от 2 локомотива и 26 вагон-цистерни, превозващи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан.

Димитър Михнев преминал през предупредителния светофор, като не изпълнил задължението си да намали до 40 км/час преди достигане до входния светофор. От своя страна помощникът му Радослав не обявил ясно и високо сигнала така, че колегата му да възприеме съобщението.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
hammer4 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 115 | Одобрение: -15
Човешки сапун ли е бил унищожен?
4
0
... (преди 1 годинa)
Рейтинг: 22561 | Одобрение: 6666
Чистачката защо не е подсъдима ?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама