Двете организации на заведенията ще съдят мъжа, който пусна клипа с пържолите за 500 лева

22.07.2023 / 18:59 14

Двете организации на заведенията ще съдят мъжа, който пусна клипа с пържолите за 500 лева. По съдебен път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един подобен случай в бъдеще.

Това става ясно от позиция на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ), изпратена до медиите, след като Комисията за защита на потребителите започна проверка в ресторант, в който клиент плати 490 лева за три пържоли, пише OFFnews. 

Преди няколко дни мъж публикува видео в социалните мрежи, от което става ясно, че трябва да плати сумата за три пържоли във варненски ресторант. Причината е, че цената е обявена за 100 г (по 35 лева), както и че цената е за 1400 г месо, измерено в суров вид. От КЗП обявиха, че е нарушение да се обявява цена за грамаж, а не за порция, както и че цената е трябвало да бъде калкулирана след обработката на месото.

Сега от СБЗ и БАЗ настояват за незабавно прекратяване на проверката срещу заведението и обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за напълно стандартна и лоялна. "Настояваме за извинение от директора на КЗП за твърденията, споделени в национален ефир, уронващи престижа на целия бранш", пишат оттам. 

Двете организации подчертават, че подобни скъпи и качествени стекове могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения във Варна.

Според двете организации в КЗП не работи нито един професионален готвач, или най-малкото бивш собственик на ресторант от висок клас. Затова те обяснят защо някои видове храни в менютата на ресторантите се предлагат на тегло от 100 г.

"Висококачествените стекове, а не обикновените пържоли, и някои риби и морски деликатеси, пристигат от доставчиците в различни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и предварително нарязани стекове, които да тежат абсолютно еднакво, за да може да се изчисли тяхната крайна цена към клиента. Предлагането на тези артикули по 100 г в менютата, е именно в защита на потребителя, а тази практика не е иновация на българския предприемач", обясняват още те.

"Ако трябва да бъде изпълнено това условие, то трябва да изберем един от двата варианта - да се премахне подобен тип скъпа храна от менютата си, или да се изчисли среден грамаж и да се залага в менютата на съответната крайна цена. Няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от обявените в менюто", заявяват ресторантьорите.

Според тях е "недопустимо държавна институция да упражнява груба намеса" в бизнес практиките, без да има представа от тънкостите в занаята.

В ресторанта, срещу който в момента тече проверка, за последните 20 дни има продадени над 30 кг висококачествени и скъпи стекове, посочват те.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
kaka (преди 12 месеца)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Най-много се ублажиха по време на ковита и с украинците.Тиквата им даде много лице както и на големите вериги и сега се мислят за велики и недосегаеми.Къде са данъчните на оня пенгел  ,а също и бабх да тръгнат и да правят истински проверки за фалшив алкохол , гадни храни и сиви каси само ,че истински без рушвети ако могат,а не да ми ходят смешниците и да торвозят бедните кебапчиите на празника на Роженските поляни.
1
6
ПраБългарин (преди 12 месеца)
Рейтинг: 62424 | Одобрение: -28356
ас, какво ми защитаваш тоя мангал? От къде я скалъпи тая версия? Не искаш ли да съберем пари с СМС и да му платим сметката? Ти гледа ли клипа, който направил в заведението? Явно не си. Маймуняка е казал на сервитьорката "искам от най скъпото", дори тя му казва "Нали ви предупредих за цената". Мангото много добре знае какво си е поръчал и се прави на интересен. Все едно да влезеш в салона на Мерцедес и да си поръчаш нова кола, и после да кажеш "ама те много скъпи бе". Дано да осъдят цигането. Уйчо, е прав да си направи спагети, от тези в линка. Накрая се оказа че не знае български, типично по цигански... бой за такива, яко бой ;)
5
2
kris (преди 12 месеца)
Рейтинг: 358865 | Одобрение: 59610
Името рибай идва от мястото на отрязване между 6 и 12 ребро....Това е най-мраморираното говеждо месо в САЩ, като най-доброто идва от щата Небраска, породата е Бляк Ангус.....Все пак има разлика и затова стековете се приготвят от готвача, като следят температурата с  температурен датчик.....Никога не се препичат и като го разрежеш, вътре е розов, а вкусът е невероятен и се топи в устата.....Губи съвсем малко от теглото, няколко процента, защото при бързо изпичане на висока температура, сокът остава вътре.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
0
maximin (преди 12 месеца)
Рейтинг: 11924 | Одобрение: 2324
Щом ще ни съдят за правото да се информираме,хората да качват още повече такива клипове и обяснение за измамните им практики!Накрая хотелиерите  ще си ядат "рамстейка  сами, наслаждавайки се!
3
0
gospodin (преди 12 месеца)
Рейтинг: 4685 | Одобрение: 65
в магазина въпреки, че цената е за килограм, още преди да платиш на касата, знаеш колко ще струва. така трябва да става и в заведението... щом цената е за 100 грама значи трябва след като се извърши термичната обработка да се претегли отново и на клиента да се обяви калкулираната крайна цена (пък и съм сигурен че при обработка се губи приблизително еднакъв % от теглото - тоест може да се претегли суровия стек и да се каже на клиента точно колко струва и че ще се загубят еди си колко % след сготвянето), а не чак накрая...
3
0
Радостин (преди 12 месеца)
Рейтинг: 144354 | Одобрение: 6974
Бързо се организираха крадците. Изготвиха  стратегия и отмъщение за защита на грабежа си. Само ние платците търпим безобразията им като наврени в миша дупка.
Всеки да си получи заслуженото !
4
0
гарфилд (преди 12 месеца)
Рейтинг: 56403 | Одобрение: 17813
Тия,защо подскачат и се оправдават,като ученички?Заболя ги,гадовете мръсни.:errm:
6
1
kris (преди 12 месеца)
Рейтинг: 358865 | Одобрение: 59610
......за уронване престижа на нашия бранш!! Голям престиж, голямо нещо....! Да докажат, че е нормално да сечеш 1400 грама за три стека, след като трябва да са около 1000 грама и да докажат, че наистина предлагат американски рибай, а не родопски рибай.....! Не, че защитавам нидерландския сиган, не.....Въпросът е принципен и тук говорим за явно надписване на грамажа.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
1
уйчо (преди 12 месеца)
Рейтинг: 94187 | Одобрение: 1502
Тука 10 пъти по-евтино, три и педесе, циганина да си наготви спагети. Ако може да чете. https://vodoley-89.com/kanapi/kanap-100-grama
4
0
Серж (преди 12 месеца)
Рейтинг: 181877 | Одобрение: 35947
МОДУС е заведението...
4
0
Голям праз (преди 12 месеца)
Рейтинг: 37228 | Одобрение: 6323
А най-интересното е, че ИМЕТО НА ЗАВЕДЕНИЕТО НИКЪДЕ НЕ Е ПОКАЗАНО!!! Поне аз не го видях!!! Но явно кашаварската мафия стяга редиците!!!
4
1
Серж (преди 12 месеца)
Рейтинг: 181877 | Одобрение: 35947
Мръсни кожодери...Болест Много насериозно се взехте вече...Гняв
6
0
Off Road (преди 12 месеца)
Рейтинг: 26364 | Одобрение: 6569
И за какво ще го съдите? За нежелана реклама?
5
0
ас (преди 12 месеца)
Рейтинг: 156036 | Одобрение: 24586
е това ако не пример за диктарура ще си сменя името на АЗ. тея дебили гърбят хорхата които издържат полвината държатва демек туризма. и се сърдят когато им побликуват схемите. бива ли такова беобразие???? човека се върнал от работа зад граница и реши да почерпи родата на българското черноморие. за благодарносто туристичската мафия го ограбила до беозбразие и сега се опитват да го съдят. и после се чъдят защо ходим в гърция на почивка.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама