Дядо Иван от Памукчии стана на 102 години. Още чете без очила

18.10.2017 / 15:01 4

102 години чукна във вторник един от най-възрастните българи Иван Христов от шуменското село Памукчии, съобщава "Дунав мост".

Столетникът подкара поредната година от втория си век в компанията на дъщеря, двама внуци, четирима правнуци и още толкова пра-пра-внуци. Тъкмо щели да го вземат войник и да заминава за фронта през Втората световна война, когато Германия капитулирала и военните действия му се разминали, разказа правнучката му Валентина, пише "Монитор".

 
Целий си живот прадядо й прекарал в родното Памукчии без нито ден да има печат в трудова книжка. Според внука му Диян на младини дядо Иван се уплашил от идването на руснаците и получил язва с кръвоизлив. Постоянно бил отмалял, нямал сили, лекарите му казвали, че има колит. Към края на 40-те на миналия век стигнал до инвалидна количка.

Жена му Трендафила насила го завела на почивка във Вършец, където след седмица оставил количката и станал на крака. 

 

Заради здравето си така и не се хванал никъде на работа. Ходел с козите в гората, а за да не скучае плетял дамаджани, рогозки и кошници и с това изкарвал прехраната си. Пенсия получил едва през 1987, когато станал на 70, по старост.

Алкохола дядо Иван спрял още през 1945, цигари никога не пушил, а се хранел изключитнелно с козе мляко и компоти. Като изключим колита, който го преследвал през целия му живот и до днес се радва на сравнително добро здраве. Жена му починала на 90 през 2010, дъщеря му ходи с два бастуна, но дядо Иван носи само един и то не за да се подпира, а за фасон и авторитет, обяснява внукът му Диян. Вестниците ги чете без очила, не пропуска нито новини по телевизията, нито гласуване на избори.

Според дъщеря му и близките му за това, че е достигнал до тази възраст е помогнало и олимпийското му спокойствие - не се ядосва нито за политика, нито нещо друго може да го изкара от равновесие.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
3
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 135364 | Одобрение: 34204
По едно плюсче и за двата коментара под мене......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
9
0
sunlight (преди 2 години)
Рейтинг: 8334 | Одобрение: 2044
Евала дядо Иване! Продължавай все така де се наслаждаваш на живота си!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама