Дядo "Maĸapoв": Зaщo Pycия 30 гoдини нe мoжe дa зaмeни ocтapeлия пиcтoлeт

18.03.2018 / 03:44 10

Надеждни, компактни, ергономични, мощни - как се постигнат тези качества заедно, пoпитайте дизайнерите на армейски пистолети по целия свят. През март от "Калашников" съобщиха, че пускат от производство на нов пистолет ПЛ-15 - "Лебедев", който може би ще замести ПМ - "Макаров" .

Достойна алтернатива на "ПМ" се търси от 90-те години на миналия век, но досега нито едно решение на руските оръжейници не се е наложило като достойна алтернатива. От какъв вид пистолет се нуждае руската армия и защо превъоръжаването е спряно, пише РИА Новости

Пистолетът на Макаров е разработен преди 70 години, но все още остава най-широко разпространен в страната. Замяната му с по-модерно късоцевно оръжие беше обмислена през 80-те години на миналия век. Както войната в Афганистан показа, ПМ вече не подхождаше на армията. Експертите посочиха като негови слабости слабо проникване, посредствена точност, малък обем на пълнителя. 

Участвалият във войната в Афганистан, подполковник Владимир Николаев споделя: " Нямахме голям избор - или "Макаров", или по-мощния, но твърде тежък " Стечкин". Всички разбрахме, че е необходим някакъв компромис - нещо по-силно от ПМ, но не толкова обемисто и тежко".

Една година след изтеглянето на войските от Афганистан в СССР започва работа по създаването на нов основен пистолет за руската армия с по-голям калибър. Разработват се едновременно три модела "Яригин" (ПЯ), "Сердюков" (ПС-1) и пистолетът на Грязев и Шипунов (ГШ-18).

Пистолетът на Яригин е приет на въоръжение през 2003 година. Освен от армията е закупен от ФСБ, МВР няколко други федерални служби. Но за времето на неговата експлоатация в армията той получи нееднозначна репутация. 

"Пистолетът "Яригин" има преимущества като пробивност и вместимост на пълнителя, но отстъпва значително на "Макаров" по надеждност, а и е с по-голям размер и тегло. Това бе първия опит на нашите конструктори да направят пълноценен пистолет с по-голям калибър, но резултатът, според мен, бе неудачен", смята главният редактор на списание "Калашников" Михаил Дегтярев.

Друга слабост на ПЯ е честото засичане при стрелба. Някои го обясняват с лошото качество на боеприпасите, но изглежда проблемът не е само в тях. През юли 2016 г. Министерството на отбраната обяви намерението си да прехвърли армията на нов основен деветмилиметров пистолет. Що се отнася до пистолетите СР-1 и ГШ-18, те макар и формално приети на въоръжение се произвеждат в символични обеми.

 

Снимка 345702

Източник: Wikipedia

 

Твърде строги изисквания

Положението на пръв поглед е парадоксално. Русия заема водеща позиция на световния оръжеен пазар, но за почти 30 години тя не може да създаде прост и надежден пистолет. Според експерти, има много обективни причини за това. 

В действителност пистолетът не е толкова просто изделие, обяснява експертът по малки оръжия, международният майстор на спорта, Андрей Кирисенко. Много страни мечтаят за свой пистолет, но не могат да го разработят и произведат. Например Франция и Великобритания, които произвеждат ракети, самолети, подводници и танкове, внасят пистолети за своите армии и други служби.

Арабските емирства похарчиха за разработка на пистолет "Каракал" с привличането на европейски специалисти 300 милиона долара, но проектът може да се смята за неуспешен.

Според експерта в крайна сметка Русия никога не е имала пистолети на водещо световно ниво.

Друга причина са драконовите изисквания към надеждността, традиционно предявявани от руската армия за малките оръжия.

"Сигурен съм, че един от най-популярните пистолети в света - австрийският" Глок "- няма успешно да премине теста на ЦНИИТОЧМАШ. Но това не означава, че "Глок " е лош пистолет. Нашите изисквания за надеждност са най-прецизните в света, даже прекалено претенциозни, смята Андрей Кирисенко. 

Шансовете на ПЛ-15 да стане основен армейски пистолет експертите оценяват достатъчно високо. Точните бойни характеристики на оръжието все още не са разкрити, все пак новият пистолет трябва да премине тестов цикъл и опит от военна експлоатация. 

Основното качество на новия руски пистолет трябва да бъде надеждността, казва Михаил Дегтярев. Друг важен момент е неговата способност да пробива естествени и изкуствени прегради и специални екипировки. За това трябва да бъде пригоден за стрелба с боеприпаси с повишена мощност. И да не се забравя неговата общи габаритни характеристики - пистолетът е спомагателно оръжие, повечето време то е баласт за боеца. А за него всеки излишен грам е важен./ money.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
2
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43130 | Одобрение: 9655
ръкопашна, ръкопашно, мн. ръкопашни, прил. Който става с ръце в близък контакт. Ръкопашна схватка. ============================================================================ Другото е, както правилно си написал - близък бой! Ръкопашен е бой без оръжия! На 50 години съм! Мислиш ли, че не съм ходил? Ходил съм и на училище. А това, че някой е писал за "ръкопашни схватки", си е литература. Да не ти търся примери, какви нелепости пишат днес журналята! Сам знаеш.
3
1
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43130 | Одобрение: 9655
Ръкопашен бой с пистолет ... :woot:Стефчо! Това в чашата чисто кафе ли е, или му слагаш и добавки някакви ...?Ухилен
1
1
стефан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3382 | Одобрение: 1417
Макаров си е оръжие за ръкопашен бой. Копиран навремето от Валтер.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама