ЕК одобри изменения План за възстановяване и устойчивост на България

21.11.2023 / 18:01 1

Снимка Pixabay

Европейската комисия одобри изменения план на България за възстановяване и устойчивост. Понастоящем планът е на стойност 5.7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

В изменения план България предложи 22 мерки, които да бъдат премахнати, намалени или изменени. Измененият план на България продължава да стимулира екологичния (57.5% от отпуснатите по плана средства) и цифровия преход, и да укрепва икономическата и социалната устойчивост на България, посочват от ЕК, предаде news.bg.

Комисията отбелязва, че искането на България се основава на необходимостта да се вземе предвид преразглеждането в низходяща посока на максималния размер на безвъзмездните средства по МВУ, от 6.3 милиарда евро на 5.7 милиарда евро. Преразглеждането е част от актуализацията на коефициента на разпределение на безвъзмездните средства по МВУ от юни 2022 г. и отразява сравнително по-добрите икономически резултати на България през 2020 г. и 2021 г. в сравнение с първоначално предвидените.

Съветът разполага по правило с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията за одобряване на изменения план.

Припомняме, България получи първото плащане по ПВУ в размер на 1.37 милиарда евро през декември 2022 г.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
ас (преди 6 месеца)
Рейтинг: 153004 | Одобрение: 24074
този палн е поредната подигравка с българския народ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама