ЕК предлага пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните карти

17.04.2018 / 21:42 1

Снимка Булфото

Европейската комисия предложи личните карти на гражданите на ЕС да съдържат задължително дигитални пръстови отпечатъци на притежателите си като част от борбата срещу фалшификацията на документи, използвани от престъпници и екстремисти. Предложението най-вероятно ще предизвика бурни реакции в страни като Германия, където защитата на личните данни е особено важна поради исторически причини, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА.

Комисията иска по този начин да премахне хартиените документи, които лесно се фалшифицират и използват за проникване в ЕС от територията на държави, които не членуват в блока.

Мерките не предвиждат задължително въвеждане на лични карти от държавите-членки, но страните, в които ги има, ще трябва да включат в тях два биометрични показателя - два пръстови отпечатъка и снимка на лицето на държателя. 

Личните карти, които не отговарят на изискванията, ще бъдат премахнати в срок от пет години, а до десет трябва да бъдат отстранени и тези, които не се разчитат от технически устройства.
Новоиздадените карти няма да имат срок на валидност повече от 10 години.

Комисията предложи днес и други мерки за сигурност като улесняване на достъпа на властите до информация от електронни и банкови профили от една държава членка в друга. 

Предвижда се също разширяване на списъка за забрана на продажбата на химикали, които могат да бъдат използвани за създаване на експлозиви. Има предложение и за ограничаване на трафика на огнестрелни оръжия.

Всички тези предложения се нуждаят от одобрението на държавите членки и на Европейския парламент.

По данни на Европейската комисия сега 80 милиона европейци притежават лични карти, които не се разчитат от технически устройства и не съдържат биометрични данни.

Във всички държави членки на ЕС има лични карти освен в Обединеното кралство, Ирландия и Дания. В Австрия и Швеция те не са задължителни.

Европейският съюз изисква от 2009 г. в личните карти да се съдържат биометрични данни, но повечето държави забавиха прилагането на мярката. Прилагането й се извършва по различен начин в различните държави. В белгийските лични карти има биометрични данни, но няма пръстови отпечатъци. В Германия гражданите имат право на избор дали в личните им карти да има пръстови отпечатъци. В Испания новите лични карти съдържат отпечатъци. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
тоя (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А ЩЕ НИ СНИМАТ ЛИ В ПРОФИЛ И АНФАС С МЕТРОВО ИЗМЕРВАНЕ..С АРЕСТ ИЛИ БЕЗ ЩЕ БЪДЕ ВЗЕМАНЕТО НА ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ..ТО НАРКОМАНА МОСКОВ ОПИТА ,НО УВИ ,ЧАДЪРА НЕ МУ СЕ ОТВОРИ..НО НА ТИЯ ЩЕ ИМ ЛИЗНАТ ДУПЕТО..ИМАЛО Е ШАШАВИЙ И ПРИ ТАТО,НО ТАКИВА ИЗГЪЗИЦИ САМО ПЕДАЛИТЕ ОТ ЕС ГО МОГАТ..ДА ЖИВЕЕ ..ДОКАТО УМРЕ...  Изплезване:devil:Болест
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама