ЕС спира 13,3 милиарда евро за Унгария

24.11.2022 / 14:12 1

Кадър Ютуб

Спирането на евросредствата ще се отрази много тежко за Унгария, която е с най-висока инфлация в ЕС, а икономиката й отбеляза свиване през третото тримесечие.

Без евросредствата Унгария ще има спад на икономиката през 2023 година.

Унгария не е успяла да приеме обещаните реформи в областта на върховенството на закона, реши Европейската комисия в сряда, поставяйки под въпрос милиарди евро от ЕС за Будапеща, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Решението идва на фона на спора на Европейската комисия с правителството на Виктор Орбан относно отпускането както на 7,5 милиарда евро редовни плащания от ЕС, така и на 5,8 милиарда евро безвъзмездни средства за възстановяване от пандемията - пари, които ЕС временно замрази поради опасения за отстъплението на демокрацията в Унгария, цитира news.bg.

Въпреки че Комисията в сряда препоръча да се одобри планът на Унгария за изразходване на нейните средства за възстановяване, беше ясно, че страната всъщност няма да получи парите, докато не приложи 27 конкретни промени, гарантиращи върховенството на закона.

Междувременно Комисията заключи също, че Унгария не е изпълнила предишния ангажимент да приеме 17 реформи в областта на върховенството на закона, които са необходими за достъп до 7,5 милиарда евро фондове на ЕС, блокирани съгласно механизъм, позволяващ на ЕС замразяване на средства при риск от корупция.

Това решение изненада мнозина. Още миналата седмица се очакваше Брюксел и Будапеща да се споразумеят за отпускането на парите. Но решението, взето в сряда, изглежда е малко по-нюансирано - дава зелена светлина на плана за възстановяване, но не и на парите, обвинявайки Унгария, че не е изпълнила предишните си обещания и по същество оставя на лидерите на страните от ЕС, за да вземат окончателното решение.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен се срещна с ключови еврокомисари в сряда, преди да вземе решение. Тяхната препоръка ще трябва да бъде формализирана следващата седмица от цялата Европейска комисия.

Комисията в сряда беше особено критична към новия "Орган за почтеност" на Унгария, поставяйки под въпрос неговата власт и независимост, както и напредъка на Будапеща по ангажиментите по отношение на правилата за деклариране на активи и способността да се преразглежда определението на прокурора дали да се образува дело.

Брюксел също така определи нов набор от 27 реформи или "супер етапи", които Унгария трябва да приложи, за да получи своите 5,8 милиарда евро средства за възстановяване от пандемията. В 27-те реформи са включени предишните 17 ангажимента, които двете страни постигнаха в разговорите си за запазване на 7,5 милиарда евро. Другите условия включват изпълнението на обещаните от Унгария съдебни реформи, както и приемането на правила за одит и докладване на фондовете на ЕС.

След като Комисията официално приеме решенията си следващата седмица, от Съвета на ЕС ще зависи да ги подкрепи или отхвърли с квалифицирано мнозинство — включващо 55 процента от държавите и 65 процента от населението на ЕС. Това решение трябва да се вземе на заседание на финансовите министри.

Точната дата на тази среща все още не е ясна, тъй като първоначално планираната дата - 6 декември може да е твърде скоро, за да позволи на страните да преминат през националните парламентарни процедури. Така чешкото председателство на Съвета може да насрочи друга дата за министерската среща по-късно през декември.

Одобрението на плана на Унгария и свързаните парични средства са от решаващо значение за редица основни приоритети на ЕС, включително пакет от помощ от 18 милиарда евро за Украйна и глобална сделка за минимална ставка на корпоративния данък, всички те, блокирани от Унгария.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
5
cron1 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 36280 | Одобрение: 2655
Съвсем правилно ги спира - Орбан се направи на велик! А всъщност е боклук и тиран!Гняв
Марио Кроненберг

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама