ЕС върви към законодателна промяна заради "Северен поток 2"

11.02.2019 / 12:52 6

Има ли решаваща промяна в ситуацията със строежа на "Северен поток 2"? Според руското издание "Комерсант" и да, и не. В края на миналата седмица Европейският съвет прие позиция за изменение на т.нар. газова директива, което позволява на страната-членка на ЕС, на чиято територия първо влезе газопровод от трета страна, да е водеща в преговорите за осъществяване на проекта, предаде Агенция "Фокус".


В случая със "Северен поток 2" това е Германия. Франция и Германия постигнаха компромис за "Северен поток-2" Франция и Германия постигнаха компромис, който позволи на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен по... Прочети повече Съгласно гледната точка на "Комерсант" това ще помогне на "Газпром", защото все пак "Северен поток" стана факт именно след сътрудничество с Германия. Ако поправките в газовата бъдат одобрени във вида, в който са представени, проблемите не се решават изцяло.

Преди всичко, ако "Северен поток 2" бъде построен след датата, в която ще влезе в сила приложението на поправките, той няма да може да получи право да се възприема като изключение от Третия енергопакет на ЕС и да се възползва от възможността за опростено прилагане на самата процедура (ще се наложи да се разделят собственика на тръбата от доставчика на газ и да се даде достъп на трети лица до мощностите на самия газопровод). Германия и Русия ще трябва да сключват специално споразумение за правния режим на газопровода.

При това Германия е длъжна да получи разрешение от ЕК да води преговори за него не по-рано от пет месеца преди тяхното начало. Брюксел е длъжен в срок от 90 дни да отговори, но може да поиска допълнителна информация, при което броенето на дните започва от начало. Такъв пример вече има - повече от две години Европейската комисия бавеше признаването на правилото за изключение от Третия енергопакет за газопровода "Опал" и така не позволи на Русия да използва пълните капацитетни възможности на "Северен поток".

В края на краищата може да се случи и така, че Брюксел да не даде разрешение за преговори, ако например прецени, че те „могат да нарушат функционирането на вътрешнопазарния механизъм, конкуренцията или безопасността на доставката. Франция ще се обяви срещу "Северен поток - 2"? Париж планира да се обяви срещу Берлин по въпроса за съдбата на "Северен поток - 2". Това е заявил източник във френското правителство,... Прочети повече Във всеки случай директивата все още трябва да се доработва в Съвета на ЕС и в Европейския парламент и нейният окончателен вариант може да е съвсем различен, завършва коментарът на руския вестник.


 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама